Touringcarchauffeur vaak oververmoeid achter het stuur

De werkdruk van touringcarchauffeurs is te hoog. Zij kunnen zich niet aan de rusttijden houden en zitten vaak oververmoeid achter het stuur....

ANP

ANP

RIJSWIJK

Dit blijkt uit een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden onder touringcarchauffeurs, waarvan het RTL nieuws maandag melding maakte.

Eenderde van de chauffeurs geeft aan wel eens bijna in slaap te vallen achter het stuur. 31 procent zegt overbelast te zijn en geeft aan eigenlijk niet in staat te zijn de terugreis te aanvaarden. Viervijfde van die groep stapt toch achter het stuur.

De helft van de ondervraagde chauffeurs stelt dat als zij op de plek van bestemming komen, er te weinig tijd is om uit te rusten. Zij kunnen niet de voorgeschreven acht uur rust genieten en overtreden in feite de wet.

Met name de pendelritten op wintersport- en zonbestemmingen worden als belastend ervaren. Het onderzoek beveelt aan meer rusttijden in te bouwen en de werkweek van de chauffeurs te verkorten. Als er niets aan de werkdruk wordt gedaan, zal het tot meer problemen leiden.

Het onderzoek is een initiatief van KNV busvervoer en de vakbonden. De organisaties maken de resultaten donderdag openbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden