Tourblog - Westra over urinedouche Froome: 'Schaam je, debiel'

Steve Cummings (MTN-Qhubeka) heeft de etappe naar Mende gewonnen. Hij versloeg de twee Fransen Romain Bardet en Thibaut Pinot in de afdaling naar de finish. Hieronder vindt u de reacties, het verslag leest u hier.

Froome noemt het voorval met het flesje urine 'een ontgoocheling'.Beeld belga

Nairo Quintana veroverde in Mende de tweede plaats in het algemeen klassement van de Tour de France. Toen hij aanviel, moest Tejay van Garderen lossen en dus zakte de Amerikaan naar de derde plek. Quintana wil echter meer: 'We kunnen Chris Froome aan in de Alpen. Ons doel blijft de eerste plaats in het klassement', zei hij strijdvaardig, ondanks zijn achterstand van 3.10 minuten in het klassement.

De kopman van de Movistar-ploeg verloor anderzijds zaterdag opnieuw terrein op klassementsleider Froome. Die pakte welgeteld een seconde op de streep in Mende, nadat hij een aanval van Quintana had gepareerd op de slotklim. Quintana zag dat echter juist als aanmoediging. 'Dit soort korte klimmetjes passen niet bij mij, in tegenstelling tot de Alpencols die meer van je vragen en langer zijn. Vandaag wilde ik zien hoe het met de concurrentie zit en ik realiseerde me dat we als team kunnen blijven vechten voor geel. Als (Alejandro) Valverde ook op het podium kan staan in Parijs, zou dat alleen maar mooier zijn.'

Nairo Quintana met witte trui na de veertiende etappe van de Tour.Beeld anp

Geletruidrager kreeg tijdens de etappe een flesje met urine naar zijn hoofd geworpen. De Tourwinnaar van 2013 reageerde na aankomst zichtbaar aangedaan op het incident. 'Een toeschouwer gooide een flesje urine naar mij en schreeuwde 'gedopeerd'! Dat is een heel grote ontgoocheling', liet Froome op Sporza weten.

Collega Lieuwe Westra (Astana) sprak schande van het wangedrag van sommige bezoekers. 'Ik reed met Wout Poels van Sky omhoog. Van onder tot boven was er boegeroep. Deze mensen horen in een weiland thuis tussen de koeien. Het is respectloos, blijf dan thuis stakkers. En dan hoor ik ook nog van urine gooien. Schaam je, debiel!'

Froome tijdens de veertiende etappe.Beeld getty

Ploegleider Michel Cornelisse van MTN-Qhubeka zat zich op te vreten in de ploegleidersauto, toen zijn renner Stephen Cummings lang wachtte op de slotklim naar Mende. Maar uiteindelijk viel Cummings precies op het juiste moment aan, en won de Brit de veertiende etappe in de Tour de France. 'Hij wist heel goed waar hij mee bezig was en schatte de klim heel goed in. Op een kilometer van de top knalde hij er zo naar toe. Dit is een sensatie natuurlijk', zegt de Nederlandse ploegleider tegen de NOS.

De ploeg had vooraf al een plan beraamd met Cummings in de hoofdrol. 'Hij is een killer, hij is zo koelbloedig. Hij was de eerste keer al mee in die ontsnapping met 22 man, maar die werd teruggehaald. Toen heeft de ploeg zich opgeofferd om hem weer mee te krijgen. Het lukte, en dat zorgde voor gekte in de auto.'

'Ik denk dat ik wel tiende blijf in het algemeen klassement. Dat is mijn plek, daarmee moet ik vrede hebben.' Zo reageerde Bauke Mollema na de veertiende etappe in de Tour de France, waarin hij op de 29e plaats eindigde op ruim 5 minuten van winnaar Stephen Cummings. 'Liever zou ik de grote mannen natuurlijk volgen in het wiel, maar dat zit er gewoon niet in. Iedereen staat in het klassement nu zo'n beetje op zijn eigen plaats. De laatste week in de Tour wordt echter nog zwaar. Ik hoop dat er iemand boven mij nog een slechte dag heeft, waardoor ik nog wat kan stijgen in de rangschikking.'

De slotklim van de veertiende etappe viel Mollema niet mee. 'Het hakte er nog flink in na zo'n dag', gaf de kopman van Trek toe. 'Het ging drie kilometer steil omhoog. Iedereen zat al bijna aan zijn limiet. Ik ben er volle bak ingegaan, zo'n laatste klim kun je niet indelen. Ik zat goed in het wiel bij Robert Gesink. Hij reed sterk en in een mooi tempo voor mij. Ik kon hem nog net volgen.'

Mollema vindt dat hij tevreden moet zijn met zijn huidige plek.Beeld ap
Bauke Mollema na de twaalfde etappe van de Tour.Beeld anp

Een kwestie van kalm blijven, geduld oefenen en het juiste moment de aanval kiezen. Zo omschreef de Britse wielrenner Stephen Cummings de manier waarop hij op grootse wijze toesloeg in de slotfase van de veertiende etappe.

'Ik wist dat ik niet de beste klimmer en sterkste renner was in de kopgroep', liet de 34-jarige routinier kort na afloop een tikje geëmotioneerd weten. 'Ik besefte daarom heel goed dat het zeer moeilijk zou zijn om deze rit te kunnen winnen. Ik moest wachten, wachten en nog eens wachten. Ik ben naar boven gereden alsof het een tijdrit was. Ik heb uiteindelijk kunnen profiteren van de onderlinge strijd tussen Bardet en Pinot. Ik zag op het laatste stukje naar beneden een gaatje in een bocht en dat was voor mij het moment om ervandoor te gaan.'

Cummings kon zijn geluk niet op na zijn eerste zege in de Tour. 'Hier heb ik als kleine jongen van gedroomd. Ik vind het prachtig om te zien als er iemand wint na een lange vluchtpoging. Het is mijn favoriete onderdeel in het wielrennen. En nu ben ik de gelukkige, fantastisch gewoon.'

Beeld anp

Gesink moest op de slotklim naar Mende de mannen voor hem in het klassement laten gaan. 'Het was hectisch. Die mannen gingen vroeg aan en ik kon ze niet volgen. De anderen zijn gewoon beter', zei de Nederlander na etappe tegen de NOS.

Gesink leidde uiteindelijk een groepje dat op 51 seconden van klassementsleider Chris Froome binnenkwam. 'Ik probeerde ze eraf te rijden, maar dat lukte niet. Maar ik zat met al mijn naaste concurrenten.'

Over zijn etappe is hij opnieuw tevreden, ondanks een valpartij aan het begin van de dag. 'Ik viel gelukkig bovenop een dikke Spanjaard, maar we moesten wel twintig kilometer in de achtervolging. Maar ik voel me prima.'

Robert Gesink en Bauke Mollema hebben tijd verloren in het klassement. Ze konden niet mee met vooral Nairo Quintana en Chris Froome op de slotklim naar Mende en verloren ongeveer een minuut op geletruidrager Froome. In het klassement bleven ze echter op plaats zeven en tien staan.

Froome geeft nog even alles en sprint harder dan Quintana en Valverde. Van Garderen gaat in het algemeen klassement zijn plek verliezen aan Quintana.

Robert Gesink en Bauke Mollema komen samen aan.

Alsof Contador stilstaat, zo hard sprint Valverde weg bij zijn landgenoot.

Robert Gesink en Bauke Mollema kunnen niet mee met de besten. Quintana doet vergeefse pogingen op Froome eraf te rijden.

Valverde rijdt samen met Contador, daarachter Nibali en Van Garrderen.

Steve Cummings geeft gas in de laatste kilometer. Gaat hij het Franse feestje verstoren?

Twee Fransen op kop: Bardet en Pinot.

Froome rijdt op zijn lichte verzetje weer terug naar Quintana.

Aanval van Nairo Quintana in het peloton. Nibali en Valverde gaan mee. Froome in zijn eentje op jacht.

Pinot heeft Bardet in het zicht.

Sky leidt het peloton de berg op. Gaan er verschillen vallen tussen de klassementsrenners?

Romain Bardet heeft nog een versnelling in de benen, maar helemaal weg komt hij nog niet. Simon Yates kan het niet meer houden.

En weer versnelt Bardet, stukje 12 procent. Simon Yates kan het wiel pakken.

Romain Bardet haalt Golas in, maar echt weg van het groepje komt-ie niet.

Peter Sagan en Thibaut Pinot moeten lossen.

Een steile jongen, die Côte de la Croix Neuve, een col van de tweede categorie: 3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 procent.

FDJ-renner Thibaut Pinot zit goed voorin, achterin de kopgroep moet Koen de Kort lossen.

Met 12 seconden beginnen Koren en Golas aan de laatste beklimming. Gaan klimmers als Pinot en Bardet dat gat dichtrijden naar de finish toe?

In het peloton bepaalt Wout Poels van Sky het tempo. Jean-Christophe Péraud, de man die gisteren meters over het asfalt gleed en helemaal onder de schaafwonden zit, is wel opgestapt, maar moet lossen achterin het peloton.

Kristijan Koren, een Sloveen in dienst van Cannondale, waagt het erop en springt naar Michael Golas toe.

Michael Golas (Etixx) springt weg uit de kopgroep. De Pool rijdt hard weg van de groep met onder andere Koen de Kort, Greg Van Avermaet, Romain Bardet en Thibaut Pinot.

De complete groep achter Golas: Andrej Grivko (Astana), Matthieu Ladagnous (FDJ), Peter Sagan (Tinkoff), Rigoberto Uran (Etixx), Bob Jungels (Trek), Ruben Plaza (Lampre-Merida) en Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Romain Bardet en Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Thibaut Pinot en Jérémy Roy (FDJ), Jonathan Castroviejo (Movistar), Greg Van Avermaet (BMC), Koen de Kort (Giant-Alpecin), Simon Yate (Orica-GreenEdge), Michal Golas (Etixx-Quick Step), Cyril Gautier (Europcar), Kristjian Koren (Cannondale-Garmin), Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) en Stephen Cummings (MTN-Qhubeka).

De renners zijn begonnen aan het zware, heuvelachtige slot van de etappe met als laatste hinderrnis de Côte de la Croix Neuve, een col van de tweede categorie: 3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 procent.

De Fransen spreken liever van Montée Laurent Jalabert, naar de Franse held van weleer. Hij kwam in 1995 op 14 juli, le Quatorze Juillet, le jour de gloire, als eerste boven (zie video).

Even dacht Jaja, die dat seizoen ook al Parijs-Nice, Milaan-Sanremo en de Waalse Pijl op zijn naam schreef, aan een gele trui in Parijs, maar Indurain strafte die gedachte in de Alpen genadeloos af.

In 2005 kwamen Armstrong, Basso, Evans en Ullrich samen boven op de Croix Neuve in een etappe die uiteindelijk door Evans werd gewonnen, tot groot ongenoegen van 'The Boss'.

Het record zal waarschijnlijk niet gebroken worden. Dat is in handen van Marco Pantani, die in zijn jacht op Jalabert in '95 de col met gemiddeld 20,55 kilometer per uur op vloog. Hij deed er 9 minuten en drie seconden over.

FDJ-renner Steve Morabito viel al vroeg in de veertiende etappe. Aan die valpartij heild hij een gebroken sleutelbeen over. De renner van FDJ wordt morgen geopereerd.

Wie doet het meeste kopwerk in het achtervolgende peloton?

De voorsprong van de kopgroep loopt iets terug. In de voorste groep zitten onder andere Pinot en Bardet, vooraf opgeschreven als de Franse renners om rekening mee te houden in het klassement.

Verder zit Koen de Kort er als enige Nederlander, en ook Greg Van Avermaet, de etappewinnaar van gisteren.

Giant-Alpecin-renner Rarmon Sinkeldam is afgestapt. Hij is ziek zijn en zou zelfs overgegeven hebben.

Ramon Sinkeldam als winnaar van de Pro Race Garmin Velothon BerlinBeeld anp

Het peloton kwam net over het Viaduct van Millau. De hoogste brug ter wereld. Een van de pijlers is 343 meter hoog - ter vergelijking: dat is net iets hoger dan de Eiffeltoren.

Prachtige plaatjes, laat dat maar aan Tourdirecteur Christian Prudhomme over. Hij heeft niet voor niets de bijnaam Mr. Hollywood.

Bardet is van het stel de bestgeplaatste renner in het algemeen klassement. Hij staat vijftiende en zou 9,5 minuut moeten goedmaken om de positie van Bauke Mollema (tiende) te bedreigen. De Kort in het algemeen klassement geen rol: hij staat op anderhalf uur achterstand van geletruidrager Chris Froome.

Koen de Kort zit mee in de ontsnapping. De renner van Giant-Alpecin zit in een kopgroep met twintig renners, onder wie grote namen als Romain Bardet, Thibaut Pinot, Peter Sagan en Greg van Avermaet.

De Kort probeerde het al eerder in de etappe van Rodez naar Mende en kreeg toen gezelschap van onder anderen Pieter Weening. Die ontsnapping strandde echter, waarna De Kort zonder Weening opnieuw op avontuur ging.

1. Sagan - 20 punten

2. Plaza - 17

3. Grivko - 15

4. Jungels - 13

5. Ladagnous - 11

'Toch zeker 40 bidonnen', antwoordde Koen de Kort resoluut op de vraag of hij wel genoeg gedronken had gisteren.

Het was een zinderend hete etappe met temperaturen richting de 40 graden. 'Ik heb me ook afgevraagd of het nog verantwoord was' , zei Jan Mathieu, ploegdokter van Lotto-Soudal bij Sporza. 'Zelfs de wind, die warm was, gaf geen verkoeling. Ik heb nog nooit zo'n warme koersdag als gisteren meegemaakt.'

'Ik vrees dat er nog veel slachtoffers zullen vallen. Die extreme hitte is op het randje van het doenbare. Door de hitte moet je zweten, maar je moet genoeg vocht binnenkrijgen. En dat kun je niet bijhouden. De renners hebben tijdens de rit drie drinkbussen per uur gekregen. Na de koers heb ik nog een urinecontrole uitgevoerd: de meeste renners waren eigenlijk uitgedroogd. Maar zij zijn gewoon om goed te drinken. Ze drinken dat tekort snel bij.'

De 24 koplopers met onder andere Weening en De Kort zijn inmiddels weer bijgehaald door het peloton. De nieuwe groep vluchters bestaat uit: Grivko, Ladagnous, Uran, Plaza, Sagan, Jungels en Pantano.

Talansky was ook mee, maar moest lossen na een lekke band.

Fabio Casartelli rijdt aan de staart van het peloton als vijf renners onderuit gaan. Drie van hen, onder wie Erik Breukink, stappen meteen weer op de fiets. De Fransman Dante Rezze valt in het ravijn en moet worden opgetakeld. Casartelli ligt in foetushouding op het asfalt. Er stroomt bloed vanaf zijn hoofd naar beneden.

Een helm was toen nog niet verplicht en Casartelli is met zijn hoofd tegen een betonnen wegafzetting geknald. Hij wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tarbes gebracht. Daar overlijdt Casartelli aan de gevolgen van een drievoudige schedelbreuk.

Op 17 juli had Fabio Casartelli nog naar huis gebeld. 'Heb je die afdaling gezien?', vroeg zijn moeder bezorgd. Ze had in de kranten gelezen over de Col de Portet d'Aspet en beval hem: 'Doe die helm toch op.'

Fabio probeerde haar gerust te stellen. 'Ik kan niet 200 kilometer lang rijden met die helm op', zei hij. 'Maar in de finale zet ik hem op. Dat beloof ik.'

Zo ver kwam het niet.

Lees hier het aangrijpende interview met de ouders van Casartelli, die vandaag precies 20 jaar geleden om het leven kwam.

De moeder van de in 1995 bij een valpartij omgekomen Italiaan Fabio Casartelli en zijn toenmalige ploegleider, Hennie Kuiper, zoeken troost bij elkaar na de herdenking bij het Casartelli-monument,Beeld anp

Geen paniek, Robert Gesink is ongeschonden na de vroege valpartij van vanochtend.

Een slechte dag voor Vincenzo Nibali, bij wie het deze Tour sowieso al niet echt lekker loopt. Uit zijn hotelkamer werd 500 euro en een zonnebril gestolen. Niet zomaar een zonnebril, want met die bril won de Italiaan met de prachtige bijnaam Haai van Messina de Tour van de 2014.

'Vincenzo betreurt de diefstal. Die bril was voor hem zeer waardevol, want hij heeft die bril vorig jaar tijdens de hele Tour gedragen', meldt Astana.

Een grote kopgroep heeft ruim een minuut gekregen van het peloton. Onder hen de Nederlandse renners Koen de Kort (Giant-Alpecin) en Pieter Weening (Orica-GreenEdge). Ook Warren Barguil, de Franse klassementsrenner van Gian, heeft de sprong weten te maken.

Lieuwe Westra heeft de slag gemist. In 2012 won hij in Parijs-Nice de etappe naar Mende, voor grote namen als Alejandro Valverde en Bradley Wiggins. 'Deze keer ga ik niet wachten tot de grote mannen gaan, ik ga proberen mee te zitten in de etappe', sprak de Fries van Astana optimistisch voorafgaand aan de etappe. 'Ik ga gewoon achter alles aan. Verstand op nul en goede benen hebben', aldus een opportunistische Westra.

De complete kopgroep:

Andrej Grivko (Astana), Matthieu Ladagnous (FDJ), Peter Sagan (Tinkoff), Adriano Malori (Movistar), Warren Barguil en Koen de Kort (Giant), Giampaolo Caruso en Alberto Losada (Katoesja), Pieter Weening en Simon Yates (Orica-GreenEdge), Rigoberto Uran (Etixx), Pierre Rolland en Cyril Gautier (Europcar), Bob Jungels (Trek), Ruben Plaza en Rafael Valls (Lampre), Andrew Talansky en Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Luis Angel Maté (Cofidis), Jarlinson Pantano (IAM), Bartosz Huzarski en Paul Voss (Bora), Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) en Stephen Cummings (MTN).

'Verdien ik het om uitgejouwd te worden?', vroeg Sky-renner Richie Porte zich af in de uitzending van The Cycling Podcast. Hij vertelde gisteren over de manier waarop hij en zijn teamgenoten worden behandeld.

Het team wordt uitgefloten en Porte werd zelfs geslagen op een klim. 'Ik kreeg gewoon een volle beuk. Om eerlijk te zijn: we komen op een punt dat sommige van de journalisten die onzin over ons de wereld in slingeren ook deels verantwoordelijk zijn voor onze veilligheid.

'Verdient Froome dit? Ik denk het niet. Misschien dat men over 10 jaar inziet dat deze overwinningen dopingvrij zijn. Het is schokkend om te zien hoe mensen hier mee omgaan. Ik ben gewoon een jongen uit Tasmanië, Australië, die naar Italië is verhuisd om te kunnen fietsen.''

Richie PorteBeeld anp

De Zwitserse FDJ-renner Steve Morabito heeft opgegeven na een vroege valpartij in de veertiende etappe.

Ook Robert Gesink lag op het asfalt na een valpartij. Veel renners gingen vijf kilometer na de start in Rodez tegen de grond, onder wie de Nederlander die zevende staat in het algemeen klassement.

Chris Froome is uit een ander hout gesneden dan Wiggins. Hij is een hoffelijk maar moeilijk te peilen type. Zijn onwaarschijnlijke loopbaan, door hem zelf verwoord in de biografie The Climb, geeft alleen maar meer voeding aan de achterdocht. Al die jaren was Froome op de fiets een brekebeen. In 2011 wilde Sky zelfs van hem af.

Een jaar later hielp hij Wiggins in het zadel en in 2013 reed hij eigenhandig het Tourpeloton aan flarden, zodra het bergop ging. Zo zou het in 2014 misschien ook zijn gegaan als hij niet voor het gebergte onherstelbaar ten val was gekomen. Zo gaat het in elk geval nu weer. Klapwiekend rijdt Froome de rest aan flarden; als een kuiken dat op de vlucht is. De gele trui is een lelijk eendje geworden.

Verdient Chris Froome de bewondering van de aanstormende generatie? Dat is inderdaad de vraag.

Mysterieus. Controversieel. Flamboyant. Miljardair. Onpeilbaar. Oleg Tinkov, de Russische eigenaar van de Tinkoff-Saxo-wielerploeg, is alles. Behalve saai. Toen Contador de Giro d'Italia dit jaar op zijn naam schreef, verfde de Russische miljardair zijn haren in de slotetappe roze. Om er meteen aan toe te voegen: 'De volgende kleur is geel.'

Het is Tinkov ten voeten uit, zegt Karsten Kroon. De Drent stond van 2012 tot 2014 onder contract bij de ploeg en maakte de gekste dingen mee met de Rus. Hij duikelt een mail op uit die tijd. 'Die was aan zestien man tegelijk gericht, op 20 april 2014. Hij schreef: 'I am not satisfied with your performance in the first months of the season. I am not sure what it means, but definitely nothing good for you.'

Oleg Tinkov werd op 25 december 1967 geboren in Polysajevo, diep in Siberië, 250 kilometer ten oosten van Novosibirsk. Hij is de zoon van een mijnwerker en een naaister en was een verdienstelijk amateurwielrenner. Een rappe sprinter, naar eigen zeggen.

Lees het hele profiel van Oleg Tinkov hier.

Oleg Tinkov en Alberto ContadorBeeld anp

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Bart Jungmann reizen mee in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag Bart Jungmann over etappe 14.

Oké, zeg het maar.
Alejandro Valverde gaat de rit winnen. Vlak voor de aankomst moet het peloton de Côte de la Croix Neuve oprijden. Dat is een col van de derde categorie. Drie kilometer gaat het tamelijk steil omhoog, gemiddeld meer dan 10 procent. Kolfje naar zijn hand.

De veertiende etappe wordt er een als die met aankomsten in Huy en Mûr-de-Bretagne. De eerste keer won Joaquim Rordriguez, de tweede keer de Fransman Alecis Vuillermoz. Nu is het de beurt van Alejandro Valverde, de andere specialist in dit werk.

Hij is gebrand op succes, nadat deze Tour hem en zijn ploeggenoot Nairo Quintana niet heeft gebracht wat ervan gehoopt werd. Valverde had voor het eerst sinds jaren een stapje opzij gedaan, maar liet op Plateau de Beille al zien dat er nog altijd rekening met hem moet worden gehouden. Hij was de enige die Froome wist los te rijden, ook al was het maar een seconde.

Stiekem zal Alejandro Valverde ook kijken naar het klassement. Hij staat minder dan een minuut achter Quintana en dit is een mooi opstapje in het omdraaien van de rollen.

Waar gaat dit heuglijke feit zich afspelen? Dat leest u hier.

Dappere en arme Wilco Kelderman. Tot zijn dood had hij kunnen vertellen over die ene dag in Rodez. Ivo Niehe had hem thuis in Barneveld opgezocht. En tot in lengte van jaren had hij linten kunnen doorknippen op welke braderie in Nederland dan ook.

Maar Kelderman kwam, na een ontsnapping die hij al in de eerste kilometers had opgezet, uiteindelijk 250 meter te kort voor de ritzege. Toen werd hij opgeslokt door het jagende peloton, van waaruit Greg Van Avermaet en groenetruidrager Peter Sagan zich in de laatste meters losmaakten. In het lijf-aan-lijfgevecht toonde de Belg zich de sterkste.

Lees het hele wedstrijdverslag hier.

Kelderman in zijn vluchtBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden