Tourblog - Mollema: hopelijk blijven de benen goed

Rafal Majka heeft de zware Pyreneeënrit naar Cauterets gewonnen. Majka, vorig jaar winnaar van twee etappes en drager van de bolletjestrui in Parijs, zat in de juiste vlucht en sprong op de mythische Tourmalet weg bij zijn medevluchters.

Dit liveblog is gesloten, morgen wacht de zwaarste Pyreneeënrit van het jaar. Hieronder vindt u de laatste reacties uit het peloton, het wedstrijdverslag vindt u hier.

Rafal Majka op de finishBeeld anp

Rafal Majka heeft een extra reden om de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk te winnen. Oleg Tinkov, de steenrijke eigenaar van wielerploeg Tinkoff-Saxo, heeft de Pool een fraaie Aston Martin in het vooruitzicht gesteld.

De Russische miljardair deed die belofte nadat Majka woensdag de elfde etappe van de Tour de France won. Vorig jaar beloofde hij Majka al een Aston Martin als hij na een eerste etappe ook een tweede etappe zou winnen. Tinkov moest naar de Engelse autodealer omdat de Pool na de veertiende rit ook de zeventiende rit van de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef.

Majka klom woensdag naar de derde plaats in het bergklassement. Hij heeft een achterstand van 25 punten op Christopher Froome.

Algemeen klassement

1. C. Froome (Sky) - 41:03:31
2. T. van Garderen (BMC) +02:52
3. N. Quintana (Movistar) +03:09
4. A. Valverde (Movistar) +03:59
5. G. Thomas (Sky) +04:03
6. A. Contador (Tinkoff-Saxo) +04:04
7. T. Gallopin (Lotto-Soudal) +04:33
8. R. Gesink (LottoNL-Jumbo) +04:35
9. W. Barguil (Giant-Alpecin) +06:44
10. B. Mollema (Trek) +07:05

Ook Wilco Kelderman is voorlopig tot niet veel meer in staat dan zijn kopman Gesink vroeg in de koers bijstaan. De Veenendaler heeft al sinds de derde dag last van zijn rug na een val. 'Ik heb in ieder geval mijn werk kunnen doen. Het ging beter dan gisteren. Ik hoop in laatste week nog een keer in de aanval te kunnen gaan.'

Steven Kruijswijk had vooraf snode plannen maar ook de elfde etappe van de Tour de France werd niet wat de Brabander ervan had gehoopt. 'Ik heb niet de benen van de Giro, anders had ik er op de Tourmalet nog wel bijgezeten', vertelde de renner van LottoNL-Jumbo die de Ronde van Italië afsloot als zevende. 'Hopelijk kom ik er nog doorheen. Maar als ik aanvallend geen resultaat kan behalen, zal ik in dienst van Robert Gesink blijven rijden. Ik hoop dat hij dit niveau vasthoudt.'

Laurens ten Dam gaat eens goed nadenken hoe hij morgen de derde bergetappe in de Tour de France gaat aanpakken. De renner van LottoNL-Jumbo probeerde vandaag vroeg in de rit naar Cauterets mee te gaan in een ontsnapping en kon later in de etappe nog wat hulp bieden aan zijn kopman Robert Gesink. 'Dit heeft heel veel kracht gekost', sprak hij na afloop.

'Ik ben heel vaak meegesprongen in het begin en reed in de finale nog lang bij de groep favorieten waarbij ik Robert nog wel heb kunnen helpen. Maar het is wel hinken op twee gedachten.'

Eenzelfde optreden zit er volgens Ten Dam morgen niet in. 'Als ik het weer doe zoals vandaag ga ik er in de finale niet meer bij zijn. We moeten maar eens een plan maken, kijken wat Robert nodig heeft. Het is voor hem natuurlijk wel fijn als hij nog een mannetje bij zich heeft. Ik had dit ook beloofd na de ploegentijdrit.'

Daarin moest Ten Dam zondag al vroeg zijn ploeggenoten laten gaan na een fout bij het schakelen.

Mollema startte de elfde rit met de bedoeling om zo snel mogelijk weer in de top tien te komen. Aan de finish in Cauterets constateerde een tevreden kopman van Trek dat hij zijn doelstelling snel had bereikt.
Mollema demarreerde in de slotfase van de bergrit uit een achtervolgende groep met bijna alle favorieten en eindigde als zevende. Hij loste de Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali af als nummer tien van het klassement.

'Op de Tourmalet voelde ik dat het best goed ging', zei Mollema bij de NOS. 'Er waren nog maar tien renners over en ik reed niet eens maximaal. Daarom besloot ik nog iets te proberen. Na de offday van gisteren geeft dit wel weer vertrouwen. Hopelijk blijven de benen nu goed. Dit is toch wel een goed teken. Het verschil in het klassement is nog best groot, maar ik ben weer in de top tien. Daar kan ik mee verder.'

'Deze is voor mijn teamgenoten Ivan Basso en Daniele Bennati', zei Majka na zijn zege. Hij droeg die op aan de Italianen, die de Ronde voortijdig moesten verlaten. Basso werd vandaag geopereerd nadat bij hem, bijna bij toeval, teelbalkanker was geconstateerd. Bennati moest op weg naar Cauterets opgeven na een val.

Majka, geen groot prater, bedankte ook nog zijn familie, die hem de kracht had gegeven bij de beklimming van onder meer de Tourmalet. Aan het klassement denkt hij niet. 'Ik ben hier voor Contador', aldus de Pool, die gelooft dat zijn Spaanse kopman bij Tinkoff-Saxo nog altijd kans heeft Parijs te bereiken in het geel.

'Bauke was me eigenlijk net voor', aldus Robert Gesink, die even probeerde naar zijn voormalig ploeggenoot toe te rijden. 'Maar ik was te laat. Jammer, het was misschien een mooie 'combi' geweest. Hij reed knap door. Toen ik het gat niet dicht kreeg heb ik het maar gelaten. Ik wilde niet het risico lopen dat de andere klassementsmannen over me heen zouden komen. Bovendien: de Tour is nog lang.'

Hieronder de top-10 van de etappe. De nieuwe top-10 van het algemeen klassement:

1. Chris Froome (Sky) - 41:03:31
2. Tejay van Garderen (BMC) +02' 52''
3. Nairo Quintana (Movistar) +03' 09''
4. Alejandro Valverde (Movistar) +03' 59''
5. Geraint Thomas (Sky) +04' 03''
6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +04' 04''
7. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) +04' 33''
8. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) +04' 35''
9. Warren Barguil (Giant-Alpecin) +06' 44''
10. Bauke Mollema (Trek) +07' 05''

Bauke Mollema komt zo'n 8 seconden voor de groep favorieten met Froome, Gesink en Quintana binnen.

Met zijn sprint steekt Mollema de Italiaan Nibali voorbij.

De overgebleven mannen uit de kopgroep Voeckler en Simon komen ook nog voor de groep favorieten binnen.

Gallopin versnelt, Sky gaat in de achtervolging.

De Duitse kampioen Emanuel Buchmann is de Belg Serge Pauwels voorbij gereden en komt als derde binnen.

Mollema blijft alles geven, terwijl Pauwels de vierde renner is die binnenkomt.

Daniel Martin, de Ier van Cannondale wordt tweede, net als op de Mûr-de-Bretagne.

Daar gaat Nibali. Bauke Mollema perst er nog een sprintje uit op het laatste colletje van de derde categorie.

Bauke Mollema valt toch nog aan, met Robert Gesink die erachteraan springt.

Richie Porte lost, net als Laurens ten Dam.

Daniel Martin gaat als een speer Serge Pauwels voorbij. Met een sprint bergop beukt Martin door, op 1,5 minuut van Majka.

Het lijkt erop dat er geen verschillen meer gemaakt gaan worden in de groep der favorieten. Laurens ten Dam, Bauke Mollema en Robert Gesink zitten er nog goed bij.

Achter Majka rijdt Pauwels in de achtervolging. Dan Martin is vertrokken bij Emmanuel Buchmann.

De laatste klim heet de Côte de Cauterets. 6,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent. Niet te steil, niet te lang. Een klim van de derde categorie.

Gaat Majka het volhouden?

Een minuut achter de Pool rijdt Serge Pauwels, de Belg in dienst van MTN-Qhubeka.

Ondertussen is de Italiaanse wielrenner Francesco Reda betrapt op doping. De 32-jarige rijder uit de kleine ploeg Team Idea testte positief op epo na afloop van het nationaal kampioenschap op 27 juni in Turijn, waar hij verrassend als tweede eindigde achter Vincenzo Nibali.

Het Italiaans olympisch comité bracht de dopingzaak vandaag naar buiten. Reda hangt een levenslange schorsing boven het hoofd, want hij zat al eens eerder een schorsing van veertien maanden uit wegens het missen van enkele dopingcontroles.

Er wordt niet aangevallen in de afdaling, die geleid wordt door Froome en Richie Porte. In de grote groep zitten ook nog Robert Gesink en Mollema, die het lastig heeft achterin de snelle afdaling.

Majka begint met een ruime voorsprong aan het laatste klimmetje.

Beeld SCreenshot

Er wordt heel hard afgedaald, meldt NOS-verslaggever Sebastiaan Timmermans op de motor achter het peloton. De teller komt boven de 100 kilometer per uur uit.

Warren Barguil rijdt bijna op een koe die de weg oversteekt.

Gaan Nibali en Contador aanvallen in de afdaling, zoals Oleg Tinkov, baas van de ploeg van Contador, voorspelt?

Gaan we nu zien: de afdaling is begonnen. Majka geeft alles in de afdaling.

Het tempo zakt terug in de klimgroep. Laurens ten Dam kan weer aansluiten, Majka rijdt juist weer wat weg en komt als eerste boven op de Tourmalet.

Vorig jaar ging le maillot blanc à pois rouges naar de Poolse klimmer Rafal Majka, die na de valpartij van zijn kopman Contador alle vrijheid kreeg. Hij won vorig jaar ook twee etappes.

Majka gaat solo aankomen op de top van de Tourmalet. Warren Barguil zit achter de auto's, op jacht naar een kleine groep dat door moet gaan voor het peloton. Richie Porte in de bolletjestrui bepaalt in die groep het tempo.

Vincenzo Nibali heeft zijn Astana-ploeg opgerookt voorin. Teamgenoot Fuglsang werd vooraf nog genoemd als tweede kopman van Astana maar moet lossen.

Nibali trekt de voorste groep op een lint. Warren Barguil moet inmiddels laten gaan.

Laurens ten Dam kon lange tijd mee en rijdt nu achter het peloton.

Rui Costa, oud-wereldkampioen, geeft op.

Romain Bardet kan de eerste groep niet bijhouden, terwijl de nieuwe Franse hoop Warren Barguil er nog ogenschijnlijk fris bijzit.

Bauke Mollema, die na een slechte dag gisteren nog mikt op een plek in de top-10, zit net als Robert Gesink nog in de grote groep.

Tinkov-Saxo-klimmer Majka rijdt op kop.

Rein Taaramae van Astana geeft op.

Uit de kopgroep springt Contador-adjudant, en vorig jaar winnaar van de bollentrui, Rafal Majka weg.

Met het werk van Astana op kop van het peloton dunt die groep snel uit. Nog zo'n 25 man rijden samen, Ten Dam en Gesink zitten er ook nog bij.

AG2R-renner Gastalier moet opgeven.

We hoeven de meeste amateurwielrenners niet meer uit te leggen wat Strava is: een GPS-app die precies bijhoudt hoe ver en hoe hard je fietst. En belangrijker: hoe hard je vrienden fietsten op een bepaald traject.

Maar de profs doen het ook. Leuk om te volgen. Zeker als het Robert Gesink is, die met een vlammende aanval gisteren in de eerste serieuze bergrit zijn critici de mond snoerde.

Bekijk hier de Strava-rit van Gesink.

Amateur wielrenners op de top van de Col du TourmaletBeeld anp

De LottoNL-Jumbo-ploeg zit met Robert Gesink, de man om in de gaten te houden, helemaal voorin het peloton op de Tourmalet. Nog tien kilometer tot de top.

In het kopgroepje zitten nog zeven man: Martin, Morabito, Pauwels, Simon, Majka, Voeckler en Buchmann.

Mag u raden wie er nu al doorheen zakt. Nee? Thibaut Pinot, nummer drie van vorig jaar en vooraf opgeschreven als de Franse hoop. Hij stelt teleur, eufemistisch gesteld. Ook Jean-Christophe Péraud houdt het niet. Adieu, nummer 3 en 2 van vorig jaar.

De Tourmalet - 2,115 meter hoog, 17,1 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent. Al voor de 84ste keer bezoekt het Tourpeloton deze mytische Pyreneeëncol. En zoals iedere mytische berg staan de geschiedenisboeken vol bijzondere verhalen. Een greep:

1910
‘Tourmalet over geweest. Stop. Prima weg. Stop. Goed te doen dus. Stop’, dat stond er in de telegram die Alphonse Steinès in 1910 naar Tourdirecteur Henri Desgrange stuurde. Assistent Steinès was op pas gestuurd om de Pyreneeëncol te verkennen. In januari. Uiteindelijk moest er een reddingsactie op touw gezet worden om de arme Steinès weer van de besneeuwde berg af te krijgen. Maar geen reden dus om die berg uit te sluiten. De pers schreef destijds over een ‘gevaarlijke’ en ‘bizarre’ tocht.

1913
Vroeger… Toen renners nog de trein namen om eerder in Parijs te zijn. En toen renners nog hun eigen mechanieker waren. Beroemd is het verhaal van Eugène Christophe, drager van het geel, die met een kapotte fiets arriveert in het dorpje Ste-Marie-de-Campan aan de voet van de Tourmalet. Bij een lokale fietsenmaker weet hij zijn fiets te maken, maar verliest uren op zijn naasten concurrenten. Maar opgeven? Dat deed men vroeger ook niet.

1986
Het zou na vijf Touroverwinningen een afscheidstour worden voor Bernard Hinault, tijd voor zijn ploeggenoot Greg LeMond. Maar Hinault voelt zich sterk en in de eerste Pyreneeënrit, naar Pau, sluipt Hinault na een tussensprint weg, met Pedro Delgado. Niks in dienst voor LeMond.

Een dag later staat de Tourmalet op het programma. ‘Zijn trotse eerzucht won het van zijn verstand, en dus was hij weerloos tegen de stijgingspercentages van de Tourmalet’, beschrijft De Morgen-journalist Walter Pauli de zwanenzang van Hinault. Hij komt als eerste boven, met vier minuten voorsprong op LeMond. Maar daarna is het gedaan met Hinault, die zichzelf volledig heeft opgeblazen. LeMond gaat met een andere ploegmaat op jacht naar de Franse verrader en Hinault komt uiteindelijk binnen op 4:39 achterstand. In de Alpenrit naar de Col du Granon grijpt LeMond de macht, met dank aan de slopende Tourmalet.

1995
‘Un coureur du Tour de France est mort’, schreeuwt het publiek op de flanken van de Tourmalet de eenzame vluchter Richard Virenque toe. Fabio Casartelli, olympisch kampioen in de wegrit van Barcelona 1992, komt in de afdaling van de Portet d’Aspet ten val en overlijdt op weg naar het ziekenhuis.

Maar Virenque blijkt Oost-Indisch doof. Zwaaiend met bloemen en champagne viert hij na een solo van 121 kilometer feest in aankomstplaats Cauterets. ‘Ik was niet ingelicht over zijn dood’, houdt Richard Virenque nog altijd vol, maar daarover bestonden in het peloton grote twijfel.

2010
Dit jaar zat de Tourmalet twee keer in de Tour de France: op de laatste beklimming ging de strijd tussen Andy Schleck en Alberto Contador. Het verschil in het algemeen klassement? 8 seconden. Precies, datzelfde aantal als toen, die ene Tour, met Fignon en LeMond. Ging het Schleck, in witte trui, lukken om Contador op achterstand te rijden? Nee. In de dichte mist streed Schleck als een gladiator vechtend voor die secondes. Het lukte hem niet om weg te rijden, maar hij kreeg wel de duim omhoog van Contador, die hem de etappe liet winnen. En, met terugwerkende kracht, won Schleck ook de Tour. Want 2010 was ook het jaar van ‘sero, sero, sero, sero cinque'.

Henri Desgranges (l) in 1932Beeld anp
Luis Herrera en Bernard Hinault (r) op de Tourmalet 1985Beeld anp

Tinkov-Saxo-renner Ivan Basso is succesvol geopereerd aan zijn teelbalkanker. De Italiaanse wielrenner moest de Tour de France maandag verlaten nadat er een gezwel werd ontdekt.

'Ik dank prof. Montorsi en het team van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan. Tot ziens, mijn lieve vrienden', tweette Basso.

Het peloton is ook begonnen aan de afdaling naar de Tourmalet.

De kopgroep daalt inmiddels af naar de voet van de Tourmalet. Johan Vansummeren van AG2R geeft op.

Sportverslaggever Iwan Tol is dit jaar voor het eerst in de Tour de France en kijkt zijn ogen uit.

Iwan, je zit in een zinderend heet Pyreneeëndorpje?
'Dat kun je wel zeggen, ja. Van die echte vakantiehitte. Ben daarom maar even gevlucht naar de airco van het hotel.'

Schijnt nogal een dingetje te zijn toch, die hotels langs het parcours?
'Ja, dat dacht ik ook altijd. Van die horrorverhalen over het slapen onder een constant luidende kerkklok. Of een hotelkamer boven het marktplein waar net een dorpsfeest aan de gang is. Dat blijkt toch echt verleden tijd.'

Het is nu beter?
'Dat vroegen wij ons bij de start van de Tour ook af, dus hebben we Giant Alpecin-renner Roy Curvers gevraagd om ons iedere dag een kleine recensie te sturen van zijn hotelkamers.'

En het valt dus wel mee?
'Zeker. En Roy zeurt ook niet, dat scheelt. Hij heeft bijvoorbeeld een nacht op een stretcher moeten slapen. Vondt-ie geen probleem. En ze hadden een scheve toiletpot, ook niet echt handig voor de grote boodschap. 'Maar daar komen we ook wel overheen', relativeerde Curvers meteen. Drie weken met dezelfde kamergenoot, Warren Barguil, was prima. Geen ruzie.'

Daar zouden sommige vakantiegangers een voorbeeld aan kunnen nemen.
'Precies, ik moet er niet aan denken. Maar Roy zegt ook: 'Ik slaap al 10 jaar lang zo'n 150 nachten per jaar op een hotelkamer. Ik ben niet anders gewend'.'

We moeten het ook nog even over Gesink hebben. Want dat was mooi, vond je niet?
'Dat was het. Die hele kentering is mooi. Omdat Gesink zo goed in zijn vel zit, wordt hij ook anders benaderd. De column van Mart Smeets was terecht: 'Hij won niet, maar toch weer wel.' Het doet me denken aan Boeddhistische overtuiging dat als iedereen naar elkaar glimlacht, de hele wereld er een stukje beter van wordt.'

Oké, genoeg tegeltjeswijsheden Iwan. Ze rijden zo de Tourmalet op. Zonder glimlach.
'Je hebt gelijk. Misschien in de afdaling dan.'

Daniele Bennati, een ploeggenoot van Contador bij Tinkov-Saxo, is na een valpartij uit koers. Ook de Duitse wielrenner Dominik Nerz heeft de Tour moeten verlaten. De renner van Bora-Argon 18 hield het in de elfde etappe na zo'n vijftig kilometer voor gezien wegens maagklachten.

Eerdere uitvallers: William Bonnet (FDJ.fr), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Dmitry Kozontchuk (Team Katusha), Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Fabian Cancellara (Trek Factory Racing), Andreas Schillinger (Bora-Argon 18), Jack Bauer (Cannondale-Garmin), Nacer Bouhanni (Cofidis), Michael Albasini (Orica-GreenEDGE), Tony Martin (Etixx-Quickstep), Gregory Henderson (Lotto Soudal), Luca Paolini (Team Katusha), Ivan Basso (Tinkoff-Saxo), Lars Boom (Astana), Johan Vansummeren (AG2R).

Ondertussen krijgen Majka, Voeckler, Morabito, Pauwels, Simon, Démare en Buchmann al zes minuten voorsprong. In de achtervolging uit het peloton nu Dan Martin (Cannondale) en Andriy Grivko (Astana).

Op naar de top van de Col d'Aspin, een berg van de eerste categorie.

Chris Froome overdrijft een beetje in zijn drang om zich te verdedigen tegen dopingverdenkingen, vindt Servais Knaven, een van de ploegleiders van Team Sky. Froome wil zich na de Tour de France onderwerpen aan een onafhankelijk medisch onderzoek om aan te tonen dat hij een buitengewoon lichaam heeft dat geen verboden middelen nodig heeft. 'Dat gaat een beetje te ver. Het is zijn keuze, maar ik vraag me af of het nodig is, want er komt daarna vast wel weer iets anders', zei Knaven tegen de NOS.

De Nederlandse oud-profrenner refereert aan de Tour van vorig jaar, waarin Froome al snel uitviel. 'Toen zijn er weinig vragen gesteld. Nu staan we aan de leiding en begint het weer. Het is het beste deelnemersveld in jaren, Froome rijdt ze er allemaal af en dan kan het ineens niet. Heel frustrerend, maar je kunt er weinig aan doen. Kennelijk hoort het erbij en we raken eraan gewend, maar jammer is het wel. Ik zie het maar als ruis en gelukkig zijn er ook heel veel mensen die zijn uitzonderlijke prestaties wel weten te waarderen.'

Servais Knaven, ploegleider bij SkyBeeld anp

Kan men wielrennen herleiden tot grafieken, waarden en eenheden? Data zijn steeds belangrijker in het peloton. In de huidige Tour de France weet iedere renner precies hoe lang hij met welke hartslag welk wattage kan trappen. Sommige media lijken de gegevens echter vooral te gebruiken om te zien of een wielrenner - lees geletruidrager Chris Froome - nog geloofwaardig is. Marije Randewijk over het pleidooi voor een 'vermogenspolitie' in de Tour de France.

Het peloton lijkt even te temporiseren. Majka, Voeckler, Morabito, Pauwels en Buchmann worden achtervolgd door Simon en Démare.

Er werd al gefluisterd van een etappe voor vluchters. En dat is ook gehoord in het peloton. Er wordt continue aangevallen, nu zijn het Majka, Voeckler, Morabito, Pauwels en Buchmann die de sprong vooruit maken.

Zij krijgen 40 seconden op weg naar de Col d'Aspin.

Renner op renner probeert weg te springen. De laatste club bestond uit zes renners: Mikaël Chérel (AG2R), Jacques Janse van Rensburg (MTN), Alexis Vuillermoz (AG2R), Steve Morabito (FDJ), Daniel Teklehaimanot (MTN) en Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo).

Teklehaimanot pakte 2 bergpunten, Voeckler sprintte naar de tweede plek (1 punt). Maar ze zijn alweer teruggehaald oor het peloton.

1. Matteo Trentin (20 punten)
2. Peter Sagan (17 punten)
3. John Degenkolb (15 punten)

Groenetruidrager André Greipel eindigde op de negende plek en krijgt 7 punten. Hij moet daarom de groene trui daarom virtueel weer overdragen aan Peter Sagan. Hierbij het nieuwe puntenklassement.

Een groepje probeert weg te springen bij peloton. Onder hen de Fransen Thibaut Pinot en Jean-Christophe Péraud.

Dat was de vlucht van Lieuwe Westra (Astana). Hij had het aangekondigd en mocht de eerste 50 kilometer voor het peloton uitrijden met Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) en Bob Jungels (Trek) als medevluchters.

Bauke Mollema heeft een hoge eindklassering nog niet uit zijn hoofd gezet, ondanks zijn zwakke optreden in de eerste bergrit in de Pyreneeën. 'Dat was wel een teleurstelling, maar hopelijk kan het verkeren', zei de kopman van Trek woensdag vlak voor vertrek van de elfde etappe naar Cauterets. 'Eerst maar eens kijken of ik in de top tien kan komen en daarna zien we wel verder', aldus Mollema, die elfde staat op 7.15 minuten van geletruidrager Chris Froome.

De Groninger had niet verwacht dat de tijdsverschillen na de eerste bergrit al zo groot zouden zijn. 'En dat met maar één klim. Er gaan denk ik nog wel meer gekke dingen gebeuren deze Tour. Ik bekijk het dag voor dag. Er komen nog genoeg mooie etappes die mij liggen en waar ik voor kan gaan.'

Hij had het al aangekondigd: ik ga in de aanval. 'Pas maar op op. Lieuwe Westra gaat in de aanval morgen', zo twitterde AD-journalist Thomas Sijtsma.

En hij voegt vandaag daad bij woord. Zijn ploeg Astana beleeft een teleurstellende Tour met het uitvallen van Lars Boom en de zwakke prestaties van kopman Vincenzo Nibali.

Met Westra mee zijn niet de zwakste broeders uit het peloton. Onder hen Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) en Bob Jungels (Trek).

De vluchters zijn al zo'n veertig kilometer op pad, maar worden weer snel bijgehaald.

De etappe is officieel van start: 188 kilometer van Pau naar Cauterets. Met als belangrijkste berg: de Tourmalet. Later vandaag brengen we nog wat verhalen uit de geschiedenisboeken over deze reuzachtige Pyreneeën-col.

Froome heeft het geel stevig in handen na zijn ritzege op de Col de Soudet. De Amerikaan Tejay van Garderen volgt in het klassement op 2.52, de Colombiaan Nairo Quintana kijkt al tegen een achterstand van 3.09 aan.

Beste Nederlander is Robert Gesink. De kopman van LottoNL-Jumbo staat achtste. De Australiër Richie Porte draagt voor het eerst in zijn loopbaan de bolletjestui. Hij is tweede in de bergrangschikking achter Froome. De slotklim naar Cauterets is van de derde categorie. De punten voor het bergklassement zijn 3,5 kilometer voor de finish te verdienen.

Nog in de neutrale zone ging de Spanjaard Joaquim Rodriguez onderuit, maar hij zat snel weer op de fiets.

Chris Froome zou graag iets meer respect krijgen voor zijn prestaties op de racefiets. 'Ik benadruk opnieuw dat ik een schone renner ben en geen doping gebruik', zei de Britse geletruidrager. 'Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars, maar aan de andere kant moet er ook een zekere mate van respect zijn.'

Sinds Froome de Tour in 2013 won, proberen criticasters aan te tonen dat de in de Kenia geboren renner verboden middelen tot zich neemt. Hackers zouden deze week hebben geprobeerd de trainingsgegevens van Froome uit de computers van Team Sky te 'stelen' om hun gelijk aan te tonen. 'Ik word er niet boos om. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had. Ik weet dat ik keihard heb gewerkt om zo ver te komen', aldus de kopman van Team Sky, die in het algemeen klassement bijna drie minuten voorsprong heeft op de nummer twee, de Amerikaan Tejay van Garderen.

De 30-jarige Froome wil zich na de Tour uitgebreid laten onderzoeken door onafhankelijke artsen om erachter te komen waarom hij zo'n buitengewone sportman is. 'Wat kan ik nog meer doen? Ik heb mijn best gedaan om als woordvoerder van het schone wielrenner op te treden. Ik heb ook suggesties gedaan aan de internationale wielerbond, bijvoorbeeld om nachtelijke dopingcontroles te houden en vaker te testen op trainingsstages.' Hij legde nogmaals uit dat de hackers niets hebben aan de trainingsgegevens. 'Zonder de juiste context heb je er niets aan.'

Sportverslaggever Bart Jungmann doet een voorspelling voor de tweede bergetappe van deze Tour de France. Van Pau naar Cauterets (188 kilometer)

Wat is de hoofdschotel?
'Dat is de Tourmalet. Voor de tachtigste keer in het parcours opgenomen en de beroemdste hindernis in de Pyreneeën. Daar zal het vandaag vermoedelijk ook moeten gebeuren, in een drieste aanval. De top ligt op veertig kilometer van de finish, maar voor de gevallen favorieten zit er niets anders op dan Froome te bestoken waar het maar kan. Op de Tourmalet dus.'

Wie tip je?
'Lastig te zeggen na het slagveld dat tijdens de eerste bergetappe is aangericht. Laat de wens de vader van de gedachte zijn: Alberto Contador plaatst een alles-of-niets-aanval op de Tourmalet, neemt zoveel risico in de afdaling dat hij met een minuut voorsprong op Froome de rit wint. Spanning terug in de Tour.'

Het beroemdste verhaal over de Tourmalet? Dat leest u hier.

Klein was z'n verzet, groot z'n dominantie. Dinsdag, de dag die was aangekondigd als bijltjesdag, werd veel erger dan dat: het was de dag waarop Chris Froome in de Tour de sloophamer ter hand nam en de concurrentie ermee om de oren sloeg.

Niet alleen won de Britse kopman van Sky de eerste bergetappe met grote overmacht, ook zette hij zijn rivalen op een mismoedig makende achterstand in het algemeen klassement. The Fab Four of Big Five is The Big One geworden. En die richtte een slagveld aan in de Pyreneeën.

Natuurlijk, Froome hield zich na de etappe op de vlakte. Het zou zijn rivalen alleen maar motiveren als hij zich nu al rijk rekende. 'We hebben pas één berg gehad', zei Froome. Hij erkende wel: 'Ik ben blij dat ik niet in de positie zit waarin mijn concurrenten zich nu bevinden.'

Lees hier het hele verslag van de etappe van gisteren.

Hieronder de samenvatting:

Chris FroomeBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden