Tourblog - Kelderman: 'Ik dacht even aan de zege'

Greg Van Avermaet heeft de dertiende etappe gewonnen. Hij won de sprint net voor Peter Sagan en Jan Bakelants. Voor Wilco Kelderman eindigde zijn vlucht op een paar honderd meter voor de streep. Dit liveblog is gesloten, het wedstrijdverslag vindt u hier.

Wilco Kelderman. Beeld anp
Wilco Kelderman.Beeld anp

Oleg Tinkov, baas van de Tinkoff-Saxo-ploeg, baalde van de tweede plaats van zijn renner Peter Sagan vandaag.

En dat is zacht uitgedrukt. Via Twitter deelde hij mee dat hij zijn tv heeft gesloopt na het zien van de finish. Voor de volledigheid noemt hij ook het merk: Bang & Olufsen, een Deens bedrijf dat niet voor een stuiver te vinden is op de rommelmarkt.

Oleg Tinkov. Beeld getty
Oleg Tinkov.Beeld getty

Eindelijk won er vandaag weer eens een Belg een Touretappe. Het lukte Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer dan ook niet even hun objectieve sportbril op te houden toen Greg van Avermaet als eerste voor hun neus over de streep kwam. Bekijk hier het feestje in het commentaarhok.

Van Avermaet met links Sagan Beeld anp
Van Avermaet met links SaganBeeld anp

De Duits-Nederlandse ploeg Giant-Alpecin reed een groot deel van de dag op kop van het peloton, zodat John Degenkolb het in de finale kon afmaken. Tevergeefs, zo bleek. De Duitser werd vierde. 'We moeten constateren dat John niet mee kon met Van Avermaet en Sagan', zei teamleider Rudi Kemna achteraf tegen de NOS.

'We hebben als team een geweldige prestatie geleverd om het mogelijk te maken dat het een sprint werd. We willen laten zien dat wij meespelen. Normaal is het een aankomst voor John. We hadden ingeschat dat hij het kan. Alleen heb je altijd nog te doen met de concurrentie. Soms win je dan en soms verlies je', was de conclusie van Kemna.

'We hebben zeker nog een aantal kansen, zeker zondag met John. En we hebben Warren Barguil en Simon Geschke, die mee kunnen in een ontsnapping', keek Kemna vooruit.

Degenkolb na de rit van vandaag. Beeld getty
Degenkolb na de rit van vandaag.Beeld getty

Kelderman reed op de laatste klim van de dag weg uit een kopgroep met Thomas de Gendt en Cyril Gautier. In Rodez reed hij voorop, maar werd ingerekend door het aanstormende peloton. 'Jammer, we waren er zo dichtbij. Dit is heel zonde', zei hij achteraf.

Met een kopgroep van zes kreeg hij weinig voorsprong, maar in de slotfase in de etappe hielden ze nog lang een voorsprong vast. 'Ze kwamen niet dichterbij. De laatste 500 meter ging ik volle bak over De Gendt heen en heb ik niet meer omgekeken. Heel even dacht ik aan de zege, maar op 200 meter kwamen ze er toch overheen.'

Wilco Kelderman in de kopgroep Beeld anp
Wilco Kelderman in de kopgroepBeeld anp

'Ik denk dat ik nog genoeg energie heb om er vandaag tegenaan te gaan. Voor deze ritten ben ik ook in de Tour gebleven. Deze etappes moeten me liggen’, zei Van Avermaet voor deze etappe op de Vlaamse televisie.

Bauke Mollema rijdt lek.

Nog 3 kilometer en 20 seconden voorsprong voor Kelderman, Gauthier en De Gendt.

Kelderman geeft alles wat hij heeft, maar het peloton lijkt dichterbij te komen.

Ze hebben nog 30 seconden met 5 kilometer.

Périchon wordt opgeslokt door het peloton.

Daar 50 seconden voor zijn het De Gendt en Kelderman die het tempo hoog houden. Gauthier is zo goed als leeg, maar neemt nog een keer over.

Daar gaat Kelderman. Met hem mee: Gauthier. De Gendt moet even passen, maar vecht zich terug. Achterin vallen Haas, Geniez en Périchon weg.

Nathan Haas, zoals we eerder lazen de man met de minste kilomters op kop, sprintte weg uit het kopgroepje, maar daar was de rest niet van gediend.

Inmiddels is de Australiër weer bijgehaald. Voorin wordt goed samengewerkt.

De eerste zes: Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar), Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement).

We laten de woordgrappen achterwege: Nathan Haas (Cannondale) sprint weg uit de kopgroep.

Twitteraccount @letourdata houdt bij wie het meeste kopwerk verricht in de kopgroep. Thomas De Gendt leidt met 25 procent, daarachter Kelderman met 19 procent.

De voorsprong loopt niettemin hard terug. Nog iets meer dan 2 minuten met nog 30 kilometer te gaan.

Astana-ploegbaas Vinokourov reageerde al op de verhalen over de ruzie tussen hem en kopman Nibali. De Italiaanse titelverdediger van de Tour de France kon het in de bergen niet bijhouden en 'had de plicht om te finishen in Parijs en zijn Astana-shirt te eren'. Bovendien opperde 'Vino' dat Nibali over een maand maar revanche moest halen in de Vuelta.

Ook de Nibali reageerde: 'Vino zei dat alleen om mij te motiveren, om een beetje slinksheid in me te krijgen. We hebben elkaar na afloop gesproken. Misschien dacht hij dat hij me zo wat harder kon laten rijden, maar ik ben ook maar een mens. Ik heb sinds 2010 geen podium meer gemist bij een grote ronde.'

Vincenzo Nibali viert de Touroverwinning van vorig jaar met ploegbaas Alexandre Vinokourov Beeld anp
Vincenzo Nibali viert de Touroverwinning van vorig jaar met ploegbaas Alexandre VinokourovBeeld anp

Achter het peloton rijdt op een minuut nog een groepje met de hard gevallen Péraud. Bij hem zitten onder andere ook Preidler en Vanbilsen, die eerder al in de vlucht zaten, en Sebastiaan Langeveld.

Voorin verliest de kopgroep langzaam terrein op het peloton, dat wordt aangevoerd door Tinkoff-Saxo. In de kopgroep: Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar), Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement).

Herbert Dijkstra meldt bij de NOS dat de temperatuur de 38 graden aantikt.

Het gaat op en af vandaag, dus sommige renners rijden de hele dag in het rood. Voorop rijden Tinkoff-Saxo en Giant-Alpecin hard door op jacht naar het kopgroepje. Achterin moet een grote groep een gat laten vallen.

Jean-Christophe Péraud glijdt met hoge snelheid over het asfalt

Sportverslaggever Iwan Tol is dit jaar voor het eerst in de Tour de France en kijkt zijn ogen uit.

Iwan! Jullie hebben hopelijk wel airco daar.
'Gelukkig wel, want poeh, ik durf niet meer op de thermometer te kijken. Vies, broeierig heet, anders kan ik het niet omschrijven. Toen ik aan het begin de dag uit de auto stapte stond de teller al op 32 graden. Echt ontspannen is het niet om lekker in de buitenlucht te zijn.'

Kun je überhaupt wel een beetje ontspannen?
'Ik wil niet zeuren hè, maar het hakt er wel in. Schrijven, ontbijten, startplaats, finishplaats, schrijven, eten, slapen... Je wordt opgeslokt door het monster dat La Grande Boucle wordt genoemd hier in Frankrijk.'

Hier in Nederland is er veel aandacht voor de herdenking van MH17, krijg je daar wat van mee?
'Je probeert er wel aan te denken, want anders zou je het zomaar vergeten. Er is gewoonweg bijna geen tijd om er bij stil te staan.'

Nog vrienden gemaakt daar?
'Ik zou Oleg Tinkov niet per se mijn vriend willen noemen, maar het is wel een mooi kleurrijk figuur. Ik ben bezig met een profiel over die man. Heb ook wel een paar keer met hem gesproken. Soms roeptoetert hij maar wat en soms zegt hij ook hele wezenlijke dingen.'

Zoals die Aston Martin?
'Kijk, een Aston Martin beloven aan Majka als hij de bolletjestrui wint, dat valt onder de categorie 'roeptoeteren'. Maar als hij begint over het verdienmodel van het wielrennen, met telkens vertrekkende sponsoren en de goedkope tv-rechten, heeft hij een punt. Soms kan het wielrennen wat leren van het voetballen.'

MTN-Qhubeka wilde, afgekeken van het voetbal, Geraint Thomas 'huren'.
'Ja, waarom niet? Die sport is op bepaalde vlakken een stuk verder. Daar gaat ook veel meer geld in om. Wielrennen is naar binnen gekeerd en wordt gedomineerd door oud-renners. In de top van voetbalclubs zitten vaak genoeg ook topmannen uit het bedrijfsleven.'

Dat is ook niet altijd goed, toch?
'Het levert in ieder geval een andere blik op. Toen ik hier vroeg waarom die renners, toch kapitaal, na de finish tussen het publiek, in de regen moeten dalen, kreeg ik van werkelijk iedereen te horen: 'Dat is nou eenmaal zo'.

'Schokkender was misschien nog wel na Gent-Wevelgem dit jaar. Veel wind, veel valpartijen. Toen ik vroeg of het misschien een idee was om sommige renners níét op te stellen, met de Ronde van Vlaanderen in aantocht, werd ik echt aangekeken of ik gek was.'

Oleg Tinkov na de Giro Beeld anp
Oleg Tinkov na de GiroBeeld anp

Er wordt door de grote sprinters niet verzaakt bij de tussensprints. De echte punten gingen naar de kopgroep: De Gendt (20 punten). Pierre-Luc Périchon (17) en Nathan Haas (15), Kelderman (13), Geniez (11) en Gautier (10).

Het duel daarachter, al ging het om een punt, ging op het scherpst van de snede. En weer met Greipel als beste.

7. Greipel ( 9 punten)
8. Degenkolb (8)
9. Cavendish (7)
10. Sagan (6)

Met deze uitslag neemt Greipel de groene trui (virtueel) weer over van Sagan. Nieuwe tussenstand om de groene trui:

1. Griepel - 261 punten
2. Sagan - 260 punten
3. Degenkolb - 209 punten
4. Cavendish - 192 punten

'Ik denk dat ik nog genoeg energie heb om er vandaag tegenaan te gaan. Voor deze ritten ben ik ook in de Tour gebleven. Deze etappes moeten me liggen’, aldus Greg Van Avermaet op de Vlaamse televisie. ‘Maar dat laatste denkt iedereen. De helft van het peloton wil ook in de goeie vlucht zitten, want vandaag zullen maar weinig ploegen willen controleren. Of dit een van mijn laatste kansen is? Op de tweede rustdag (dinsdag, red.) hoop ik toch naar huis te gaan.’

De vrouw van Van Avermaet is zwanger en is uitgerekend op de laatste dag van de Tour. Hij mocht van zijn Amerikaanse werkgever BMC al op de eerste rustdag naar huis, maar hij koos ervoor om toch nog te blijven.

Greg Van Avermaet bij de proloog in Utrecht Beeld anp
Greg Van Avermaet bij de proloog in UtrechtBeeld anp

De etappe van Muret naar Rodez is er één waar Giant-Alpecin-renner John Degenkolb kan winnen. Maar volgens Roy Curvers, ploeggenoot van Degenkolb, wordt het moeilijk om de rit te controleren. 'Onderweg gaat het lastig worden. Er zal heel veel op ons bordje terechtkomen', zei Curvers vooraf tegen de NOS.

'Wie zouden op papier onze bondgenoten kunnen zijn'', vroeg Curvers zich hardop af. 'Dan denk je in eerste instantie aan Sagan, maar die heeft heel veel belangen in de ploeg.' Vandaar ook dat na een uur rijden in de koers Giant-Alpecin het tempo bepaalt in het peloton en de ontsnappers niet te ver laat wegrijden.

'We hebben nog niet gewonnen. Maar ik denk dat we John het vertrouwen moeten geven en dat hij dat ook verdient, dat we voor iedere kans voor hem gaan', aldus Curvers.

Roy Curvers (M) Beeld anp
Roy Curvers (M)Beeld anp

'In zijn typische stijl van aangeschoten vogel, op de vlucht voor zijn jager', zo omschreef wielerjournalist Bart Jungmann de versnellingen van Chris Froome. Gisteren haalden we ook het oud-Hollandsche 'schraalhans' uit het woordenboek om de geletruidrager van Sky te omschrijven.

Daar denken ze bij Sky zelf anders over. Daar vergelijken ze Froome, 'Froomey', liever met een vervaarlijk kijkende neushoorn, getuige de nieuwe tekeningen op zijn Pinarello-fiets.

Astana-ploegbaas Alexandr Vinokoerov van Astana in een speciale verklaring op de website van het wielerteam zijn vertrouwen uitgesproken in kopman Vincenzo Nibali. De voormalige coureur voelde zich geroepen tot een publieke steunbetuiging nadat de Spaanse krant AS naar buiten had gebracht dat de Italiaanse wielrenner aan het einde van het seizoen uit onvrede Astana wil verlaten.

'Daar is geen sprake van', betoogde Vinokoerov. 'Er zijn geen problemen tussen hem en het team. We hebben het volste vertrouwen in hem. Natuurlijk ben ik niet tevreden als we niet winnen. Maar ik denk dat Vincenzo in deze Tour niet zijn topniveau weet te halen. Hij kan veel beter dan zijn huidige negende plaats in het klassement doet vermoeden. We zullen hem medisch laten onderzoeken om de oorzaak van zijn huidige prestatieniveau te ontdekken. Verder zien we hem later dit jaar graag in de Ronde van Spanje rijden.'

Jawel, een renner van LottoNL-Jumbo mee in de vroege vlucht vandaag. Zijn naam? Wilco Kelderman. Met hem mee zijn Cyril Gautier (Europcar), Alexandre Geniez (FDJ.fr), Nathan Haas (Cannondale), Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Seche) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Kelderman had het tot nu toe zwaar in de Tour. Na een val in de derde etappe had hij last van zijn rug en kon hij weinig laten zien.

Geen toeval: Alexandre Geniez, de renner van FDJ en de nummer negen van de afgelopen Giro d'Italia, is geboren en getogen in finishplaats Rodez. Dat soort dingen haalt altijd onvermoede krachten bij renners los. Vader en moeder langs de kant, vriendin bij de finish.

De voorsprong loopt op tot bijna 4,5 minuut.

De meesterknecht van Froom. En nee, dan hebben we het niet over Wout Poels, Richie Porte of Leopold Köning. De term 'meesterknecht' kan tot nu toe met recht worden toegekend aan Geraint Thomas, de verrassende eerste adjudant van geletruidrager Froome.

Thomas komt van de baan. Hij werd meerdere malen wereldkampioen en won twee gouden medailles op de ploegenachtervolging. Van de baan, naar de klassiekers, naar het klassement. Wiggins deed het net iets anders, eindigend bij Parijs-Roubaix.

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws legde de prestaties van Thomas in etappes met aankomsten bergop naast elkaar: van 135ste op Plateau de Beille in 2007 tot 17de in 2015. Hij had gisteren 44:48 minuten nodig voor de klim naar Plateau, dat was maar één seconde langzamer dan... Lance Armstrong.

Het is de zesde Tour van de Welshman, die in het voorjaar nog de klassieker E3 Harelbeke won. MTN-Qhubeka mengde zich vorig jaar in de transfermarkt voor Thomas alsof het om een voetballer ging: ze wilde een huurconstructie bouwen rond de Sky-renner. Brian Smith, manager van de Zuid-Afrikaanse ploeg, zocht contact met Dave Brailsford van Sky. 'Toen we vorig jaar onze Tour-ploeg aan het bouwen waren, dacht ik dat Thomas een fantastische kopman zou zijn', zei Smith in een uitzending van Cycling Podcast. 'Met Thomas zouden wij een klassementsrenner hebben in de Tour. En Thomas zou zelf kunnen zien hoever hij zou geraken. Vergelijk het met wat er in het voetbal gebeurt: iemand een jaartje huren.'

Over zijn vorm zei Thomas in de Franse krant l'Equipe: 'Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld in mijn leven. (...) Het is nu zaak dat we als team zo doorgaan en de gele trui tot in Parijs houden.' Had hij last gehad van de regen? 'Het is net als in Wales, daar regent het ook de hele tijd. Dit is het ideale weer voor mij.'

Klassiek en klassement
Van klassiekerrenner tot klassementrenner. Het Algemeen Dagblad bladerde even in de analen van de klassiekers en Le Grand Boucle en kwam tot de volgende uitkomst: 'Thomas won dit voorjaar de kasseienklassieker E3 Prijs, en nu ziet het er naar uit dat hij in de top-10 van de Tour gaat eindigen. Een uitzonderlijke combinatie, in het recente verleden van het wielrennen. Finishen in de top-10 bij de grote kasseienkoersen (Gent-Wevelgem, E3 Prijs, Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix) én het klassement in de Tour: het lukte de laatste jaren alleen Daniele Nardello, Claudio Chiapucci, Gianni Bugno, Thomas Voeckler en Michael Boogerd.'

Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld in mijn leven

Sky-renner Geraint Thomas

'We voelden ons een beetje ongemakkelijk bij die vlotheid die contrasteerde met het leed dat het podium (Nibali, Péraud en Pinot, red.) van vorig jaar overkwam. De superioriteit van Froome is hallucinant. Eén voor één explodeerden de renners, als waren ze popcorn. Dan nog wel in een super verbazende stijl: met een kadans van 110 à 120 omwentelingen per minuut', aldus Laurent Jalabert, Vueltawinnaar in 1995 en onder meer winnaar van de groene en de bolletjestrui, op de Franse televisie.

'Het is alsof zijn fiets vanzelf rijdt', voegde Cédric Vasseur (44), ook ex-renner, toe. Vasseur betreurde dat na afloop van de etappe naar La Pierre-Saint-Martin de fietsen van de renners niet gecontroleerd werden. 'Men had de indruk dat zijn fiets vanzelf pedaleerde', aldus Vasseur.

Froome reageerde op de aantijgingen: 'Het is nogal brutaal en teleurstellend om zoiets te horen van renners die vele anderen geïnspireerd hebben. Nu ze zelf geen coureurs zijn, zeggen ze opeens zulke dingen over mijn team. Het is niet fair dat ze zo'n boodschap meegeven aan de fans.'

Bekijk hier de versnelling van Froome op 2:35

Froome rijdt weg van Quintana op de klim naar La Pierre-Saint-Martin Beeld anp
Froome rijdt weg van Quintana op de klim naar La Pierre-Saint-MartinBeeld anp

Fikse hagelbuien en windstoten. Een pretje was het niet bovenop Plateau de Beille gisteren. De eerste Nederlander die bovenkwam was Robert Gesink. Verzorger Dries Bos begint hem meteen aan te kleden. Onderwijl vertelt Gesink over de etappe. Alleen als Bos met een washandje over zijn gezicht strijkt, stopt Gesink even met praten. Hij krijgt een droog shirt, een regenjack, een handdoek voor om zijn nek en een schoon petje voor onder zijn helm.

En dan krijgt hij een fluitje om en daarna is het gewoon tussen de auto's en toeristen weer naar beneden. Een fluitje want een afdaling tussen het publiek door kan best gevaarlijk zijn. 'Je hebt van die fietstoeristen die met ons mee willen dalen', vertelt Koen de Kort. 'Of nog erger: die ons voorbij willen gaan. Met één hand sturen ze, met hun andere hand nemen ze snel even een foto met hun telefoon.'

Waarom gaan renners na bijna 200 kilometer fietsen opnieuw een berg af?

Robert Gesink bovenop Plateau de Beille Beeld anp
Robert Gesink bovenop Plateau de BeilleBeeld anp

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Bart Jungmann reizen mee in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag Iwan Tol over etappe 13, Muret-Rodez, met een lengte van 198,5 kilometer.

Kunnen de renners vandaag even op adem komen na de Pyreneeën?
Nou, de naam overgangsetappe valt vaak, maar dat is overdreven. Ten eerste: Halverwege Muret en Rodez ligt Albi, de warmste stad van Frankrijk. Hitte zal een geduchte tegenstander worden voor de renners. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, dan dreigt het 36 graden te worden.

En verder?
In het tweede deel van de etappe liggen drie colletjes. Met drie zware bergritten in de benen, is dat best pittig. We kunnen er nagenoeg zeker van zijn de klassementsrenners zich koest houden, dus misschien wordt het wel een etappe voor een dappere avonturier, die nog iets van zijn Tour wil maken. Alexandre Geniez bijvoorbeeld, renner van FDJ en de nummer negen van de afgelopen Giro d'Italia. Hij is geboren en getogen in finishplaats Rodez. Dat soort dingen haalt altijd onvermoede krachten bij renners los. Vader en moeder langs de kant, vriendin bij de finish.

Een stukje bergop na 200 kilometer. Voor wie zou deze aankomst geknipt kunnen zijn?
Wij denken Peter Sagan of John Degenkolb. Die eerste moet punten scoren voor zijn groene trui. En zo'n trui krijgt ook wat meer waarde als hij daadwerkelijk een keertje weet te winnen.

Lees meer over de Tourhistorie in aankomstplaats Rodez in hele voorspelling.

Allemaal probeerden ze het een keertje: eerst Contador, toen Nibali, niet te vergeten Quintana en Valverde zelfs een paar keer. Vergeefse pogingen waren het, beetje sneue pogingen ook. Alsof er was afgesproken in elk geval de schijn van een wedstrijd op te houden.

Voor de tweede keer in zijn loopbaan is de koning van de savanne bezig zijn rijk uit te breiden naar het Frankrijk van de Tour. De klap die Chris Froome uitdeelde in de eerste Pyreneeënrit is een daalder waard gebleken. Eigenlijk hebben de andere krijgsheren al hun meerdere in hem erkend. Er is alleen nog de ontsnappingsclausule van een mogelijke offday in de Alpen.

Lees het hele verslag van gisteren hier terug: 'Het is mooi om in Europa een tekst in Swahili te zien. Kenia is me nog altijd dierbaar en dat de tekst van David afkomstig is, maakt het voor mij helemaal speciaal.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden