Tourblog - Froome: 'Echte uitdaging ligt in de Alpen'

Joaquim Rodriguez (Katoesja) heeft de etappe naar Plateau de Beille gewonnen. Het is de tweede overwinning van Rodriguez, die in deze Tour de France ook de etappe op de Muur van Hoei won. Dit liveblog is gesloten, het wedstrijdverslag vindt u hier.

De oerschreeuw van Rodriguez op de finish op Plateau de BeilleBeeld a

Sep Vanmarcke heeft in de Tour het goede gevoel hervonden. De Belg van LottoNL-Jumbo begon donderdag zelfs als medekoploper aan de slotklim naar Plateau de Beille en finishte uiteindelijk als niet-klimmer dertigste. 'Dit doet me goed', zei hij na afloop.

Vorige week was Vanmarcke nog ontgoocheld nadat hij in de kasseienrit naar Cambrai door materiaalpech was geveld. Hij zat zo diep in de put dat Vanmarcke zich afvroeg of hij nog iets te zoeken had in de Tour. 'Ik zat na die rit heel diep en vroeg me af waarom ik het nog allemaal deed, maar zo'n dag als vandaag, dat is leuk. Dan heb je weer plezier in de fiets en dat had ik echt even nodig, zeker ook na mijn voorjaar vol pech.'

Algemeen klassement

1. Froome (Sky) 46:50:32

2. Van Garderen (BMC) +2:52

3. Quintana (Movistar) +3:09

4. Valverde (Movistar) +3:58

5. Thomas (Sky) +4:03

6. Contador (Tinkoff-Saxo) +4:04

7. Gesink (LottoNL-Jumbo) +5:32

8.Gallopin (Lotto-Soudal) +7:32

9. Nibali (Astana) +7:47

10. Mollema (Trek) +8:02

Na zijn aanval dinsdag in de eerste Pyreneeënrit consolideerde Chris Froome de twee ritten erna zijn voorsprong op de concurrenten. Op de slotklim van de twaalfde rit naar Plateau de Beille probeerde de Brit nog even weg te rijden, maar zonder resultaat. 'Na drie dagen in de Pyreneeën en een finale zoals vandaag zijn we natuurlijk moe', vertelde de kopman van Sky na de door de Spanjaard Joaquim Rodriguez gewonnen etappe.

'Ik moet mijn ploeggenoten heel erg bedanken. Richie (Porte) rijdt verbazingwekkend goed en Geraint (Thomas) heeft me elke dag bijgestaan. Hij staat ook nog vijfde in het algemeen klassement, dat wil wel wat zeggen. Nu volgen eerst een paar overgangsetappes, daarna de Alpen. Daar ligt de echte uitdaging', keek Froome al vooruit.

In het wiel van zijn oude ploeggenoot Robert Gesink reed Bauke Mollema donderdag moegestreden over de finish op de top van de berg Plateau de Beille. 'Na de eerste paar aanvallen kon ik nog wel mee', hijgde de kopman van Trek. 'Het was een zware col, maar het ging. Vier kilometer voor de top moest ik echter passen. Ik bleef lang op zo'n 30 meter, maar kwam er niet meer bij. Alleen is het een stuk lastiger dan in een groep. Op een gegeven moment kwam Gesink voorbij. Ik kon nog bij hem in het wiel. Ik had het wel gehad. Ik heb de eerste tempoversnellingen goed opgevangen, maar op een gegeven moment was het te veel.'

Met de armen hoog in de lucht fietste Joaquim Rodriguez als eerste alleen over de finish. 'Ik ken deze berg heel goed', zei de Spaanse winnaar van de twaalfde etappe op de top van de Plateau de Beille. 'Je weet het nooit met mij. Ik ben net Atlético Madrid. Je weet nooit wat je van mij kunt verwachten. Maar ik kon hier winnen. Gelukkig is het gelukt.'

Rodriguez, in de derde etappe al de sterkste op de Muur van Hoei, wist dat zijn familie bij de finish stond. 'Dat motiveerde me nog meer', zei de kopman van Katoesja. 'Ik heb me de hele etappe redelijk kunnen sparen. Ik heb slim gereden en daardoor kon ik op de slotklim alles geven. Dit is een hele mooie overwinning. Ik ben er erg blij mee.'

'Het is akelig dat ik lek rijdt aan de voet van de klim', verklaarde Robert Gesink direct na de finish. 'Daarna is het gewoon een tijdritje naar boven. Dat ging best goed. Ik kwam zelfs bijna terug.'

'Op adrenaline denk ik. Je staat onderaan toch te balen als een malle. Nou ja, als een malle, je staat te balen. Daarna is het volle bak naar boven.'

Gesink zag het groepje favorieten lange tijd voor zich uit rijden: 'Maar ja, als je de aansluiting kwijt bent, is het lastig terugkomen. En je probeert niet over de kop te gaan. Dus ik heb mijn eigen tempo gereden. Net als in die eerste etappe. Alleen reed ik er nu net achter en toen net voor.'

'Jammer, want ik was echt sterk. Had echt een goede dag. Maar als je lek rijdt, zit je toch even te kijken. Op een andere fiets gesprongen. Dat is het verhaal van de dag.'

Gesink en Mollema verliezen een minuut op de groep favorieten. Gesink en Mollema komen gezamenlijk over de finish.

Tony Gallopin valt uit de top-10, dus Gesink schuift door naar plek 7 in het algemeen klassement.

Op 6 minuten en 45 seconden komt Valverde als eerste over de streep. Hij wint het sprintje met Froome en Quintana.

Op zo'n 40 seconden van de favorieten vinden Mollema en Gesink elkaar, op jacht naar het groepje favorieten.

Jan Barta (Bora-Argon) houdt goed stand en hij wordt zesde. Daarachter komen Sicard en Cherel binnen.

Louis Meintjes ging nog onderuit in de afdaling de Port de Lers, en wordt vijfde. Izagirre wint het sprintje om plek 4.

Jakob Fuglsang, de schaduwkopman van Astana, kon niet mee en wordt tweede. Romain Bardet komt als derde binnen.

Bauke Mollema kan het groepje favorieten niet meer terugvinden. In dat groepje bepaalt Geraint Thomas het tempo, terwijl Thibaut Pinot weer aansluit.

Hij zal even aan een overwinning hebben gedacht, de Poolse wereldkampioen Kwiatkowski. Maar hij wordt nu teruggehaald door het groepje favorieten.

Quintana probeert het nog een keer, maar komt niet weg.

Mollema kan al het geweld van de 'Fab Four' niet meer houden. Hij zakt wat weg, maar kan misschien nog terugkomen op de wat vlakkere laatste kilometers.

Alleen Quitana en Contador lijken de aanval van Froome te kunnen houden. Van Garderen sluit ook nog aan.

Valverde gaat nog voor de vierde keer vandaag aan, maar Froome gaat 'm zelf terughalen. Deze versnelling is te veel voor Mollema.

Rodriguez hoeft nog maar twee kilometer, terwijl het groepje favorieten Vanmarcke voorbij rijden.

Heeft Vanmarcke nog iets over om Gesink een stuk terug te brengen?

Porte moet lossen, de laatste Sky-pion Geraint Thomas poeft het gat dicht naar Quintana, die de langverwachte aanval inzette.

Mollema en Pinot houden maar net het wiel.

Rodriguez komt op het makkelijkere gedeelte van de klim. Dit gaat hij waarschijnlijk niet meer uit handen geven.

Porte lijkt op kop van het groepje favorieten een beetje in te houden. Kan Gesink weer wat tijd terugpakken?

Daar gaat Valverde nog een keer. Nibali inmiddels bijgehaald.

Richie Porte rijdt het weer dicht. Mollema 'aan het elastiek' (leggen we niet uit, u mag zelf uw fantasie gebruiken).

De aanval van Valverde wordt verdedigd door Richie Porte. Heeft Froome moeite om het wiel van Porte te houden?

Nog iemand die het probeert: Vincenzo Nibali doet zijn best om weg te springen. Ook hem lukt het niet om echt weg te komen, zo lijkt het. Richie Porte van Sky laat zich niet gek maken en houdt één tempo aan.

Rodriguez loopt uit op Fuglsang, die bijna wordt bijgehaald door Bardet.

Alberto Contador valt aan op zijn kenmerkende stijl, en danseuse. Reactie blijft uit in het groepje favorieten.

Robert Gesink geeft alles om weer terug te komen bij de gele trui.

Pech voor onze Nederlandse hoop: Robert Gesink zou lek hebben gereden.

Voorin probeert Fuglsang zich naar Rodriguez te knokken.

Tinkoff-Saxo-renner Majka, etappewinnaar vorig jaar, heeft zichzelf opgeblazen op de kop van het peloton. Is dit nuttig voor Contador?

Rodriguez rijdt naar Kwiatkowski. Gaat hij erop en erover?

Bardet moet Fuglsang laten gaan.

In de achtervolgende groep met Fuglsang, Bardet en Rodriguez wordt niet meer samengewerkt.

Op de vraag om samen te werken kreeg Rodriguez nul op rekest, daarom vertrekt hij maar bij zijn medevluchters. Nog 23 seconden heeft Kwiatkowski.

Fuglsang opent een aanval in de achtervolgende groep. Rodriguez neemt over en jaagt door. De voorsprong van Kwiatkowski loopt terug naar 35 seconden.

Tinkoff-Saxo rijdt voorop in het peloton. Omdat Tony Gallopin moet lossen schuift Gesink alvast virtueel een plekje op in het peloton. De zevende plaats.

Warren Barguil klampt aan in het favorietengroepje

Vanmarcke valt terug. Rodriguez geeft er meteen een slinger aan. Fuglsang en Bardet kunnen volgen op jacht naar Kwiatkowski. De voorsprong van de Pool loopt snel terug.

In het peloton zitten de klassementsrenners nog bij elkaar. Ook Gesink en Mollema kunnen mee.

De voorsprong van Kwiatkowski op Bardet, Rodriguez en Fuglsang groeit naar 1 minuut en 33 seconden.

Sky heeft weer de kop van het peloton gepakt. Achterin kan Voeckler niet aanklampen.

Tankink, Kruijswijk en Kelderman van LottoNL-Jumbo moeten achterin ook laten gaan.

LottoNL-Jumbo zit goed voorin aan de voet van Plateau de Beille. Tankink leidt de dans. Heeft Robert Gesink plannen?

Wout Poels moet lossen achterin het peloton. Werk voor Froome is gedaan.

Het was een mooie vlucht van Giant-Alpecin-renner Georg Preidler, maar hij wordt nu opgeslokt door het peloton.

AG2R-renners Cherel (voorop) en Bardet zetten de achtervolging in op koploper Kwiatkwoski.

Sky leidt het peloton naar de voet van Plateau de Beille. Blijft iedereen daar in het wiel? Of gaat de boel weer ontploffen in deze col van de buitencategorie?

Voorin moet Sep Vanmarcke zijn medevluchter Kwiatkowski laten gaan.

Koplopers Michal Kwaitkowski (Etixx-QuickStep) en Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) beginnen aan de slotklim: Plateau de Beille. En wie wint op Plateau de Beille, wint ook de Tour. Dat is de vuistregel, gebaseerd op de overwinningen van Pantani ('98), Armstrong ('04) en Armstrong ('07). Hiernaast het profiel.

De renners moeten door de koude regendruppels. Vanmarcke en Kwiatkowski hebben bij het begin van de klim een voorsprong van 11 minuten en 33 seconden.

Daarachter gaan klimmers als Bardet en Rodriguez in de achtervolging. Zij hebben 1 minuut en 50 seconden achterstand op de twee aanvallers.

Op Plateau de Beille komen er nu dikke hagelstenen uit de lucht.

Procyclingnews meldt dat door het slechte weer problemen zijn met de helikopters. Daarom even geen beelden uit de lucht.

Cherel, Barta, Rodriguez, Sicard, Fuglsang, Bardet en Meintjes werken goed samen in de achtervoling op Kwiatkowski en Vanmarcke.

Sep Vanmarcke en Michal Kwiatkowski laten er geen gras over groeien. Ook in de afdaling proberen ze hun belagers, met onder andere Bardet, Fuglsang en Rodriguez, van zich af te houden.

Louis Meintjes glijdt onderuit in die afdaling, maar draait weer mee.

Op finishberg Plateau de Beille komen er ondertussen dikke hagelstenen uit de lucht. Wie kan daar het beste mee omgaan straks?

Het peloton is niet uit elkaar geslagen op de Port de Lers (categorie 1). Ook daar gaan de beslissingen vallen op slotklim Plateau de Beille.

Sportverslaggever Iwan Tol is dit jaar voor het eerst in de Tour de France en kijkt zijn ogen uit.

Iwan! Wat hoor ik daar?
'Druppels op tentdoek, het komt hier echt met bakken uit de lucht. Ben hier maar een tent in gevlucht, maar kan nu geen kant meer op. Doet denken aan kamperen in een te klein tentje, waar je niet meer weg kunt.'

Daar gaan de renners last van krijgen, want die reden vandaag ook al in de hitte. Misschien dat de dunne beentjes van Froome bezwijken onder de schommelingen in de temperatuur?
'Dat zou kunnen. Ik vind het wel erg overdreven hoe de mannen van Sky nu alles over zich heen krijgen.'

Leuker wordt er niet op, toch? Met die trein van Sky met als laatste wagonnetje de man voor wie de oud-Hollandsche benaming 'schraalhans' lijkt verzonnen.
'Niet zo overdrijven. Hij is gewoon de beste en verdient respect voor zijn prestaties. Ja, die zijn veel beter dan die van de rest, maar Sky is ook een apart verhaal. Ze zitten nog niet zo lang in het peloton, hebben het allemaal zeer wetenschapplijk aangepakt, met hun marginal gains.'

Labartoriumratten, hoor je de mensen wel eens fluisteren. Het publiek fluit ze zelfs uit. Dat is toch niet voor niks?
'Dat is gewoonweg onbeschoft. Iedereen is nu op zoek naar iets, maar niemand heeft bewijs. Het is wel heel krampachtig hoe ook het journaille nu bang is om over tien jaar te moeten zeggen: 'We zaten er weer naast'.'

Het voordeel van de twijfel?
'Jep. En uiteraard is het voor de hele Tour leuker als Sky vandaag instort. Daar lijkt het niet op. Nogmaals: laten we hopen op een Colombiaans wonder - zonder dat Colombiaanse wondermiddel natuurlijk.'

Lieuwe Westra heeft het hard gemaakt in de achtervolgende groep, het is nu aan zijn Astana-ploeggenoot Jakob Fuglsang om naar de eerste groep te springen. Daar is Preidler weggezakt, alleen Vanmarcke en Kwiatkowski zijn nu nog voorp.

Bardet, Meintjes en Bardet proberen die eerstet twee bij te halen.

AD-journalist Arjan Schouten spreekt op Twitter van 'epische toestanden' op de finishberg Plateau de Beille. 'Stortregen. Onweer. Flitsen. Afkoeling.'

De drie koplopers Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) en Georg Preidler (Giant-Alpecin) beginnen nu aan de Port de Lers. Een berg van 12,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6 procent. Eerste categorie.

Het toetje is Plateu de Beille, langer (15,8 kilometer) en vooral steiler (7,9 procent).

Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) en Georg Preidler (Giant-Alpecin) sluipen weg uit de eerste groep. Nog 70 kilometer, met meer dan 12 minuten voorsprong.

Westra en Navarro sluiten weer aan bij de koplopers. Riblon, Roy, Barta, Coppel, Brun en Chavanel zijn nog bezig met de achtervolging.

Voorsprong van de eerste groep komt boven de 10 minuten. Bij de finish op Plateau de Beille komt het met bakken uit de hemel.

Mikael Cherel (AG2R) en Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) tonen zich beste stuurmannen in de natte afdaling van de Col de la Core. Ze trekken daarmee de kopgroep in drieën. Met voorin ook nog Izagirre, Kwiatkowski, Durasek en Meintjes.


Rodriguez, Roy, Preidler, Coquard, Delaplace en Fuglsang sluiten weer voorin aan.

Daarachter gaan onder andere Chavanel en Coppel in de achtervolging. Daarachter bevindt zich nog Westra.

De Kroaat Kristjan Durasek is als eerste boven op de Col de la Core. Hij wint het sprintje van Georg Preidler (Giant-Alpecin).

1. Durasek (10 punten)

2. Preidler (8)

3. Cherel (6)

4. Ladagnous (4)

5. Chavanel (2)

6. Bardet (1)

Het is oppassen in de afdaling, want het wegdek is nat.

'In 2012, in olympisch London, zweefde een geheim langs volgers van de grote sport: de Britse loopheld Mo Farrah liep op een speciaal drankje, een superfuel. Het was een Brits product, bedacht door een professor in Oxford, ene Dr. Clarke. Het spul heette ketonen, het was een duur gebrouwen drankje dat vetverlagend werkte, maar de gebruiker meer energie gaf dan bijvoorbeeld glucose.

'Sinds gisteren zweeft datzelfde verhaal in de Tour-coulissen. Zelfs als je er half buiten staat, zoals ik, kringelt de licht aangebrande geur van sensatie in je neusgaten. Niets is bewezen, nergens staat iets vast, maar Het Verhaal van het succes van Chris Froome en zijn makkers van Sky moeten we blijkbaar gaan zoeken in dit toverdrankje', schrijft Mart Smeets in zijn column vandaag.

LottoNL-Jumbo maakt er in ieder geval geen gebruik van, zo bezweert trainer Louis Delahaije: 'Op het moment dat het beschikbaar komt, zullen wij er wel gebruik van maken, want het heeft wel toegevoegde waarde. Net als goed slapen, voeding op maat en hoogtestages Kennelijk zijn ze er bij Sky in geslaagd om het op te lossen in water. Het is wel een efficiënte brandstof, er is ook al onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat sporters die het gebruikten het langer volhouden. Maar het is marginale winst, geen superbrandstof. Je gaat er niet 10 kilometer per uur harder van rijden.'

Ketonendrankje

Wat is precies dat ketonendrankje Delta G van zijn Team Sky? En wat doen die ketonen? Lees het hier

Ploegleider Dave Brailsford van Sky ontkende woensdagavond tegenover de Belgische tv het gebruik van ketonen.

In de kopgroep worden de verhoudingen langzaam duidelijk. Er wordt hard doorgereden, onder andere door Lieuwe Westra (Astana). Ladagnous, Kwiatkowski, Coquard, Riblon, Roy en Brun moesten lossen, maar sluiten weer aan.

De voorsprong bedraagt al meer dan 8 minuten. De groep is bijna bovenop de tweede col van de dag: Col de la Core: 14,1 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent.

De Australiër Michael Matthews is al sinds de derde etappe in de Tour de drager van de rode lantaarn, oftewel de nummer laatst van het algemeen klassement. 'Ik haat die plek, maar ik houd in gedachten dat ik de enige ben van die zware val die nu nog in de ronde zit. De komende etappes zal ik opschuiven in het klassement en ik mik nog steeds op een etappezege', zei de renner van Orica voor vertrek in de zware Pyreneeënrit.

Matthews ging hard onderuit in de rit naar de Muur van Hoei en liep daardoor breukjes op in twee ribben. Hij bleef ondanks de pijn doorrijden. 'Ik voel me steeds beter. De benen zijn goed, de vorm is er, ik heb alleen nog moeite met de ademhaling. Ik heb er sinds die val elke etappe rekening mee gehouden dat ik zou uitvallen, maar nu komt de motivatie terug.'

Zakkari Dempster, de renner van Bora-Argon, die gisteren nog troosteloos ineen zakte nadat hij te horen kreeg dat hij op een paar seconden te laat binnen was, mocht vanochtend alsnog aan de start komen.

Een geste van de jury. Dempster werd niet uit koers genomen omdat hij zou zijn gehinderd door onoplettende toeschouwers. Na de koers twitterde hij: 'Nu ik heb gehuild op tv kan ik een date sowieso wel vergeten.'

Dempster verklapte ook dat hij in de hitte door een 'fysiek probleempje' vaak en lang uit het zadel moest. De Australiër geeft nu toch op. Ook Alex Dowsett (Movistar) houdt ermee op.

Michael Matthews, renner van Orica-GreenedgeBeeld anp
Tourdirecteur Christian Preudhomme bij het monument van Fabia CasartelliBeeld anp

Het peloton rijdt zo langs de plek waar Fabio Casartelli op 18 juli 1995, om iets voor twaalven, in de afdaling rijdt. Hij rijdt aan de staart van het peloton als vijf renners onderuit gaan. Drie van hen, onder wie Erik Breukink, stappen meteen weer op de fiets. De Fransman Dante Rezze valt in het ravijn en moet worden opgetakeld. Casartelli ligt in foetushouding op het asfalt. Er stroomt bloed vanaf zijn hoofd naar beneden.

Een helm was toen nog niet verplicht en Casartelli is met zijn hoofd tegen een betonnen wegafzetting geknald. Hij wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tarbes gebracht. Daar overlijdt Casartelli aan de gevolgen van een drievoudige schedelbreuk.

Op 17 juli had Fabio Casartelli nog naar huis gebeld. 'Heb je die afdaling gezien?', vroeg zijn moeder bezorgd. Ze had in de kranten gelezen over de Col de Portet d'Aspet en beval hem: 'Doe die helm toch op.'

Fabio probeerde haar gerust te stellen. 'Ik kan niet 200 kilometer lang rijden met die helm op', zei hij. 'Maar in de finale zet ik hem op. Dat beloof ik.'

Zo ver kwam het niet.

Lees hier het aangrijpende interview met de ouders van Casartelli.

Helmplicht

De verplichting een helm te dragen werd pas in 2003 ingevoerd in het peloton, na de dood van de Russische renner Andrei Kivilev. 'Eén dode renner was kennelijk niet genoeg', zegt Rosa bitter. 'Toen in de Giro d'Italia Wouter Weylandt in 2011 na een val overleed, zijn ze ook doorgegaan. Een leven is niets waard in het wielrennen, zo eerlijk moeten we zijn. Maar dat is niet wat werkelijk pijn doet. Wat werkelijk pijn doet, is het gemis. Wij zijn onze zoon kwijt.'

Er wordt openlijke getwijfeld aan de perstaties van Chris Froome. Het lichte verzetje waarmee hij de concurrentie verpulvert, doet journalist Karl Vannieuwkerke denken aan de tred van Lance Armstrong. De Amerikaan reageerde gisteravond op het gedoe rond Sky: 'In alle eerlijkheid, het is deels mijn schuld dat hij die lastige vragen krijgt', zei hij tegen Sky Sports.

'Ik voel me daar rot over. Mensen zouden niet moeten twijfelen aan de Tourwinnaar van 2015, wie dat ook moge zijn. Ze zien zijn rijstijl en het tijdverschil met de rest en denken: 'oh dat is weer een dopingzondaar'. Renners zouden geen vragen moeten beantwoorden over hoe het tien á vijftien jaar geleden was. Dat is niet eerlijk.

'Alles wat ik over wielrennen zeg, zorgt weer voor vragen. Ik denk dan ook: 'vraag het me niet, want ik weet het antwoord niet'. Ik mag er ook niks over zeggen, ik ben niet in die positie', reageerde hij op een vraag over de tweet waarin hij schreef: 'Froome te sterk om clean te rijden? Dat weet ik niet.'

Froome vroeg dinsdag na zijn zege om wat meer respect voor zijn prestaties. 'Ik benadruk opnieuw dat ik een schone renner ben en geen doping gebruik. Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars, maar aan de andere kant moet er ook een zekere mate van respect zijn.'

Er zijn 22 renners vooruit. Het lijstje:

Fuglsang, Westra (Astana), Rodriguez (Katusha), Bardet, Cherel, Riblon (AG2R), Izagirre (Movistar) Chavanel, Coppel (IAM), Coquard, Sicard (Europcar), Brun, Delaplace (Bretagne), Ladagnous, Roy (FDJ), Kwiatkowski (Etixx), Durasek (Lampre), Meintjes (MTN), Navarro (Cofidis). Vanmarcke (LottoNL), Preidler (Giant), Barta (Bora)

Lieuwe Westra laat zich terugzakken in een grote kopgroep met onder andere Fuglsang, Ladagnous, Chavanel, Kwiatkowksi. Rodriguez en Bardet. Aangesloten zijn Kwiatkowski en LottoNL-Jumbo-renner Vanmarcke.

Er zal niemand zijn die nog twijfelt aan de kracht van André Greipel: opnieuw wint hij een sprint met overmacht. Het laatste sprinterskunstje overigens in deze loodzware Pyreneeënetappe.

1. Greipel (20 punten)
2. Degenkolb (17)
3. Sagan (15)
4. Cavendish (13)

En daar gaat Lieuwe Westra (Astana) weer. Hij maakt gebruik van het sprongetje na de tussensprint. Met hem mee zijn Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) en de Franse sprinter Bryan Cocquard (Europcar).

Daarachter komt nog een grote groep met onder andere Fuglsang, Ladagnous, Chavanel, Kwiatkowksi. Rodriguez en Bardet.

Het peloton lijkt even stil te vallen.

Ook dat is de Tour de France: het openlijk fantaseren over transfers. Met drie ritzeges heeft Etixx-QuickStep-baas Patrick Lefevere niets te klagen, alleen kopman Uran stelt wat teleur. Lefevere geeft bij Sporza toe dat hij de markt afspeurt naar een nieuwe klassementsrenner. 'De vier tenoren liggen onder contract en zijn onhaalbaar. Dan moet je naar de laag daar net onder kijken. Een Gesink recht deze week zijn kop, maar moet bevestigen', vindt Lefevere. 'Het is afwachten en uitkijken. De Fransman Warren Barguil mag onmiddellijk komen, maar ook die ligt nog even vast. Ondertussen is Uran misschien het beste wat ik kan krijgen.'

Jarenlang lagen ze samen op een hotelkamer: de mentor Michael Boogerd en de leerling Thomas Dekker. Beide dopingzondaars, beiden bezig met een nieuwe carrière in het wielrennen.

Maar een ding was nooit opgehelderd: had Thomas Dekker zijn oude vriend Boogerd er bij de Dopingautoriteit bijgelapt? Was het toeval dat Boogerd op de dag van de bekentenissen van Dekker een mail kreeg met de vraag om zijn verhaal te komen doen, om zich te verdedigen tegen aantijgingen dat hij jonge renners zou hebben aangezet om doping te gebruiken?

Wilfred Genee toonde zich een goed ingelezen en doortastende interviewer in een gesprek dat ongemakkelijker en ongemakkelijker werd, gisteravond tijdens Tour du Jour op RTL.

Genee: 'Heb je er geen spijt van dat je hem (Boogerd, red.) toch een klein beetje verlinkt hebt?'

Dekker: 'Geen spijt. Ik heb Michael nooit verlinkt. Ik heb mijn verhaal gedaan.'

Genee: 'Je hebt niet zijn naam genoemd? Niet gezegd dat hij jou tot doping heeft aangezet?'

Dekker: 'Michael heeft mij niet aangezet tot doping.'

Boogerd: 'Dat verhaal staat wel in de krant... Lastig voor mij om te weten wat waar is.'

Dekker: 'Ja, maar als we alles moeten geloven wat in de krant staat...'

Bekijk het fragment hieronder terug (vanaf 21:00 minuten):

Rabobank wielrenners Thomas Dekker (L) en Michael Boogerd in 2007Beeld anp

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Bart Jungmann reizen mee in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag Iwan Tol over etappe 12 van Lannemezan naar Plateau de Beille: 195 km.

Wat kunnen we daarvan verwachten? De zwaarste
'Pyreneeënetappe tot nu toe, met vier cols met een stijgingspercentage van meer dan tien procent. Luister even wat parcoursbouwer Thierry Gouvenou over de aankomst zegt: 'Voor de fans is Alpe d'Huez de ultieme bergtop, maar de renners vinden Plateau de Beille een stuk moeilijker. Ik durf zelfs te stellen dat alleen de Mont Ventoux gelijke tred kan houden met deze loodzware col.'

'Dus ja, dat belooft weer wat.'

En die col is het beste geschikt voor...
'Laten we voor de spanning van de Tour hopen dat Nairo Quintana het vandaag op zijn heupen krijgt. Anders wordt het een saaie anderhalve week nog. Maar we moeten ook eerlijk zijn: Sky is momenteel zo dominant dat ze de etappe waarschijnlijk gaan controleren. Dan heeft Quintana pech gehad.'

Lees meer over de Aston Martin die ploegbaas Oleg Tinkov beloofd heeft aan Rafal Majka, mocht de Pool in de bolletjestrui naar Parijs brengen.

Nairo Quintana in zijn witte truiBeeld anp

En zo werd het een paar kilometer voor de top van de laatste beklimming toch nog een beetje de dag van Bauke Mollema. Kromgebogen over zijn racestuur, een karakteristieke houding, spoedde hij zich naar de top-10. Missie geslaagd, met dank toch vooral aan de strompelende titelverdediger Vincenzo Nibali.

Op een dag waarop de wapens zwegen, was er dus reden voor een bescheiden feestje. 'Ik kende de slotklim goed omdat ik er al een paar keer op had getraind. Eigenlijk hoopte ik dat er nog iemand zou meespringen, maar dat gebeurde niet. Maar goed, ik sta in de top-10. Daar was het me alleen maar om te doen.'

Lees hier het hele wedstrijdverslag van gisteren terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden