Tour sous le Dom

De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Persoonlijk vind ik dat de Ronde van Frankrijk altijd in Frankrijk zou moeten starten, maar áls ze dan zo nodig buiten dat land willen beginnen, dan is Utrecht natuurlijk een voortreffelijke keuze. Mooie stad, lekker centraal en bovendien wonen er veel wielerliefhebbers.

En zo laat burgemeester Aleid Wolfsen op de valreep zien dat hij heel wat meer in zijn mars heeft dan menig Utrechter had gedacht. Een burgemeester die de start van de Tour de France binnenhaalt is per definitie een kanjer. Ivo Opstelten van Rotterdam was op zijn oude dag nooit minister geworden als hij niet de Tourstart van 2010 had veroverd. Wolfsen reageerde de afgelopen jaren misschien niet altijd alert op crises in zijn stad, maar nu weten we hoe dat kwam: druk in de weer met Le Grand Départ, zijn magnum opus.

De Tour is het grootste jaarlijke sportevenement van deze planeet, en dus is de start ook boven elke andere start verheven. Het idee voor de Tourstart te Utrecht werd geboren op zaterdagmiddag 5 januari 2002 in café De Vooghel aan de Burgemeester Reigerstraat, na een paar pils en een portie bitterballen. Toen tekende NOS-verslaggever Jeroen Wielaert het parkoers voor de proloog op een bierviltje en zei zijn maat Jan Fokkens dat ze het dan maar moesten gaan doen, de Tour naar Utrecht halen.

Le Tour sous le Dom, zei Wielaert. Bier, zei Fokkens.

Het is mooi te zien dat dingen die zo klein als een bierviltje beginnen, kunnen uitgroeien tot iets groots. Het biedt hoop. Misschien lijdt dit land wel onder een tekort aan bierviltjes met grote dromen en megalomane plannen erop.

De start van de Tour de France is van alle sportevenementen die een stad kan binnenhalen het meest absurde. Op zaterdagnamiddag jakkeren wielrenners een paar kilometer door het centrum. Op zondagochtend fietst het peloton nog een kalm rondje door de stad en vervolgens neemt het de afslag naar het zuiden, stad en burgers in weemoed en lichte verbijstering achterlatend.

Was dat het alweer? Ja, dat was het, au revoir.

De gemeente Utrecht betaalt vijf miljoen voor een weekendje Tour, het Utrechtse bedrijfsleven ook. Volgens Wolfsen rendeert elke euro 'in veelvoud'. Dat argument hoor je vaker, ter verdediging van het binnenhalen van dure sportevenementen. Het is maar de vraag of het klopt.

Maar zelfs als het niet klopt, is dat geen reden om niet zo nu en dan een flink bedrag over de balk te smijten voor een feestje. Want dat is het. Het rendementsdenken heeft ons in de greep en we moeten weer leren dat niet álles hoeft te renderen, dat dingen ook gewoon mooi, leuk, zinnenprikkelend, vermakelijk, inspirerend of spannend mogen zijn. Je moet het verlangen zo nu en dan voeden, door iets te organiseren dat het verlangen waard is.

De start van de Tour de France is een volstrekt zinloze gebeurtenis, zoals je grote vraagtekens kunt zetten achter de zin van de hele Ronde van Frankrijk. Eigenlijk is de topsport als zodanig een tamelijk zinloze vertoning. Maar dat is geen reden om er dan maar mee op te houden.

Leve de zalige zinloosheid!

God beware ons voor een wereld waarin alles zinvol en nuttig is. Hoewel ook de sport in handen is gevallen van de rendementsdenkers, heeft zij in de kern haar goddelijke zinloosheid behouden. Dat moeten we koesteren en vieren.

Leuk! We gaan drie weken om het hardst langs berg en dal van hot naar haar fietsen - en we beginnen sous le Dom.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden