Tour begint met prachtige winnaars: Cavendish en Sagan

Het was in Normandië lang niet zo druk als vorig jaar in Utrecht. Contador is de Tour dramatisch begonnen: hij viel twee keer.

Iwan Tol en Pieter Sabel
Mark Cavendish wint zaterdag de sprint van de eerste etappe voor Marcel Kittel (blauwe shirt). Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Mark Cavendish wint zaterdag de sprint van de eerste etappe voor Marcel Kittel (blauwe shirt).Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Gevoel voor décor, ja, dat hebben de Fransen wel. Zaterdag stond Mark Cavendish op het erepodium in de duinen bij Utah Beach, de plek waar op 6 juni 1944 de geallieerde troepen landden. Zondag veroverde Peter Sagan de gele trui in Cherbourg, bekend van de Slag om Cherbourg, waarbij vijftienduizend soldaten om het leven kwamen.

Renners worden betaald om hard te fietsen. Je kunt geen historische bespiegelingen van ze verwachten. Maar mooi is het als dat een keertje wél gebeurd. Cavendish, zaterdag voor het eerst in zijn carrière in de rol van geletruidrager, spiegelde zijn werk als renner in een vrij Europa aan de mensen die hun leven hebben gegeven, zodat hij dat werk kan doen.

'Wat is een betere manier om te winnen dan hier? Niet alleen in herinnering aan de soldaten die op D-Day stierven, maar ook denkend aan andere mensen die stierven voor de vrijheid in de moderne wereld?', sprak hij na afloop nederig.

Peter Sagan. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Peter Sagan.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

La Manche

Sagan, die na het veroveren van zijn regenboogtrui in Richmond nog had opgeroepen tot meer verdraagzaamheid in de wereld, hield het dit keer bescheidener. Droogkomisch, zoals alleen hij dat kan: 'Ik heb al een shirt, maar die gele is ook wel mooi.' Overigens had Sagan niet in de gaten dat hij had gewonnen, hij fietste in de veronderstelling dat er nog twee renners voor hem zaten.

Met Sagan en Cavendish had de Tour zich in het openingsweekend geen mooiere winnaars kunnen wensen. Gastheer van het Grand Départ was dit keer de streek La Manche, dat maar wat graag de schijnwerpers zette op al die historische plekken in Normandië.

Tijdens de verkennende training in aanloop naar de Tour had Laurens ten Dam speciaal nog wat foto's gemaakt van de beroemde stranden. In een schriftje houdt hij bij op welke plekken hij nog een keer wil terugkomen met zijn gezin. Normandië heeft hij overigens al 'afgewerkt'.

De verbinding tussen het wielrennen en de Tweede Wereldoorlog was meestal mooi en waardig, soms ook een beetje kitscherig, zoals bij de ploegenpresentatie in Sainte-Mêre-Église, waar renners donderdag in replica-legerjeeps naar een podium werden gereden.

In een geur van friet en tegen het decor van souvenirwinkels waar stickers van pin-ups worden verkocht in Amerikaans legerkloffie vertelde de ene presentator met kalme bariton over hoe de fiets in de oorlog een symbool van vrijheid werd, terwijl de andere op volume kermisomroeper de volgende ploeg alweer aankondigde. In de kerktoren hing de pop in de kerktoren, als verwijzing naar John Steele, de soldaat die met zijn parachute in de toren bleef hangen en door de Duitsers onder vuur werd genomen.

Wat opviel: het was in Normandië lang niet zo druk als vorig jaar in Utrecht. Waar toen twaalfduizend wielerliefhebbers op de ploegenpresentatie in Park Lepelenburg afkwamen, keken nu een paar honderd Fransen toe, al zal het gure weer daar ook mee te maken hebben gehad.

Herdenkingsceremonie bij het oorlogsmonument op Utah Beach. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Herdenkingsceremonie bij het oorlogsmonument op Utah Beach.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Val Contador

De gehoopte waaieretappe kwam er zaterdag niet, wel een machtige sprint in de smalle straten bij Utah Beach. Dat die eindspurt werd gewonnen door Mark Cavendish was een verrassing. De 31-jarige Brit haalde daarmee revanche op iedereen die hem al had afgeschreven. Cavendish is met zijn 27ste etappeoverwinning een legende in de Tourgeschiedenis op een haar na genaderd. Nog ééntje heeft hij er nodig om Bernard Hinault te evenaren.

Minder goede herinneringen aan het Normandische asfalt zal Alberto Contador hebben. De kanshebber op de eindzege ging zaterdag op 79 kilometer van het einde hard onderuit en schoof over een verkeersheuvel. Een geschonden schouder en een bezoek aan de wedstrijddokter verder fietste hij de etappe zonder tijdverlies uit.

Een dag later stond de ploegbaas van Contador, Oleg Tinkov, alweer te dansen en te springen. Peter Sagan, een ploeggenoot van Contador bij de Tinkoff-ploeg, was als eerste boven gekomen op de lastige slotklim en mag nu het geel dragen.

Tinkov, in mei geopereerd aan een gebroken been, gooide bij de finish zijn kruk in de lucht en gilde daarbij een boodschap voor de wielerwereld de druilerige Normandische lucht in. Die luidde: 'Fuck them all.'

Contador wisselt van fiets na zijn val. Beeld epa
Contador wisselt van fiets na zijn val.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden