Tour-baas Leblanc beloont geduld 's-Hertogenbosch

Wordt het 's-Hertogenbosch of Bois-le-Duc?..

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

DEN BOSCH

De gemeentevoorlichter bleef in zijn openingswoord Frans tot het einde en ook de stadsbrochure spreekt de gasten uit Frankrijk geheel in hun taal toe. Maar Jean-Marie Leblanc, directeur van de société Le Tour de France, had merkbaar geoefend op de g, zoals ook Oeteldonk luid en duidelijk uit zijn mond kwam.

Leblanc was gisteren in Den Bosch om met zijn handtekening in de oude raadszaal van het stadhuis te bevestigen dat de Grand Départ Tour de France 1996 aan de Brabantse hoofdstad wordt gegund. Jan Janssen, Wim van Est, Gerrit Voorting en Henk Faanhof hadden zich in een mooi pak gehesen om daarvan getuige te zijn.

Leblanc vergeleek Den Bosch met Indurain. De Spanjaard moest vijf Tours rijden om er eentje te kunnen winnen en 's-Hertogenbosch is ook al vijf jaar in de race om de Grande Boucle in Brabant te laten beginnen.

In 1990 was de stad een serieuze kandidaat, maar net iets minder serieus dan het Spaanse San Sebastian. De daaropvolgend jaren toonde Den Bosch zich een aanhouder 'en vandaag bent u daarvoor beloond', zei Leblanc.

Het hele circus zal vijf dagen in de stad neerstrijken. Zaterdag 29 juni is er een proloog van acht kilometer door Den Bosch. De eerste etappe een dag later begint en eindigt ook in de stad. Tussen start en finish wordt er zondag tweehonderd kilometer gereden. Het eerste deel in een lus ten oosten van Den Bosch, het tweede deel in twee lussen ten westen van de stad. Op 1 juli klinkt er voor de derde en laatste maal een startschot door Den Bosch, waarna de karavaan naar de noord-Franse stad Wasquehal trekt.

De proloog begint en eindigt in de Brabanthallen. Leblanc noemde dat gisteren 'uniek in de geschiedenis van de Tour'. Dat is tegen het zere been van André de Jong. De directeur van de Groenoordhallen in Leiden opende in 1978 ook al zijn deuren om de proloog onderdak te geven.

De Jong weet nog vrij precies wat er allemaal gebeurde tijdens de laatste keer dat de Tour in Nederland begon. 'Alles ging mis en toch was het een succes. Het had een enorme impact. Iedereen in Leiden herinnert het zich nog. Misschien ook wel doordat er zoveel mis ging.'

De proloog door de binnenstad, die in de regen werd verreden, werd door de toenmalige Tour-directeur Felix Levitan ongeldig verklaard. 'Die proloog was in één keer nog waardelozer dan een kermiskoers. De Franse organisatie was bang dat de Franse favorieten op hun bek zouden gaan. Het was ook heel glad. Er lagen toen nog tramrails in de Leidse binnenstad.'

Jan Raas keerde in '78 als snelste weer terug in de Groenoordhallen, werd om die reden ook gehuldigd, maar kreeg pas echt de gele trui toen hij de ochtendetappe van Leiden naar St Willebrord won.

De Leidse organisatie bleef zeventien jaar geleden weinig bespaard. 'Joop Riethoven van de plaatselijke wielervereniging Swift was de grote animator. Hij had de Tour naar Leiden gehaald en kreeg een hartinfarct tijdens de ploegenvoorstelling, de avond voordat de proloog werd gereden. En als ik het me goed herinner, was er ook nog een rel rond de reclamerechten. Het ging om reclame binnen honderd meter van de start, waarvoor de Tourdirectie opeens geld wilde zien.'

De Jong, die zijn collega van de Brabanthallen al een beetje heeft bijgepraat, denkt echter dat succes in Den Bosch bijna gegarandeerd is. 'Het westen is niet zo ontzettend wielerminded. Dat is in het zuiden natuurlijk een stuk beter.'

Veel wijzer zal Den Bosch niet worden van Leiden. De Jong: 'De organisatie is onvergelijkbaar. Toen hadden we met een budget van 360 duizend gulden. Daar kun je nu wel een nulletje bijtellen.'

In totaal werkt de Bossche organisatie met een bedrag van viereneenhalf miljoen gulden. De Tour-directie ontvangt tweederde daarvan, anderhalf miljoen gulden wordt in de organisatie gestoken.

Met de financiering is Den Bosch al een aardig eind op streek. Het bedrijfsleven heeft 2,3 miljoen toegezegd, kleinere geldschieters worden bewerkt voor een totaalbedrag van een miljoen, de gemeente zelf heeft er een half miljoen gulden voor over en dan is er overleg gaande met een hoofdsponsor die goed moet zijn voor een bedrag van tussen de half miljoen en één miljoen. Als het een beetje meezit, gaat Den Bosch zelfs nog geld verdienen met de Tourstart.

Burgemeester D. Burgers had dus alle reden te stralen gisteren in de oude raadszaal. Hij vond vrijdag 10 maart 1995 een gedenkwaardige dag, 'waar velen reikhalzend naar hadden uitgekeken'. Hij vond de Tour de France een 'mega-evenement dat zijn weerga niet kent' en in zijn beste Frans geen stad zo magnifique als 's-Hertogenbosch, want onder die naam treedt Den Bosch volgend jaar naar buiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden