Toto le héros, Serpico, What Just Happened

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Sandrine Blancke en Thomas Godet in Toto le héros.Beeld .

Toto le héros (Jaco Van Dormael, 1991)
Arte, 13.55-1.45 uur.

Schitterend regiedebuut van de destijds 34-jarige Waalse film-maker Jaco Van Dormael, in 1991 bekroond met de Caméra d'Or tijdens het filmfestival van Cannes. Toto le héros verhaalt op z'n mooist over het leven van een bijzondere oude man, dat in flashbacks, verspreid over verschillende perioden en vertolkt door drie acteurs, wordt vertoond. In een sprankelende aaneenschakeling van herinneringen, dromen en fantasieën, over alternatieve levenspaden bijvoorbeeld, laat Van Dormael zien hoe deze Thomas van Hasebroeck (die zichzelf Toto noemt) ervan overtuigd is geraakt dat hij bij zijn geboorte moet zijn verwisseld met zijn rijke buurman Alfred, die een veel gelukkiger leven leidde dan hij. Tegen het einde van zijn leven zint Thomas op wraak.

Toto le héros is qua stijl en vertelwijze - tegelijk grappig, ontroerend, raadselachtig, tragisch en origineel - te vergelijken met het later verschenen Lola rennt of de vroege films van Jean-Pierre Jeunet, die in hetzelfde jaar debuteerde als Van Dormael. De tijd gedraagt zich in zijn werk bijna als een op zichzelfstaand personage, terwijl het onderbewuste van zijn personages fraai wordt uitgebeeld in gevoelige, liefdevolle of juist uitbundig vormgegeven scènes.

Het is een stijl van filmmaken die tijd kost. Door de jaren heen kreeg de regisseur, die ooit zijn geld verdiende als clown en directeur van een kindertheater, naam als vakman, die zeer uitgebreid de tijd neemt voor zijn zorgvuldige, gedetailleerde stilering. Zijn recentste film, het eveneens uitzonderlijk mooie en met zijn debuut vergelijkbare Mr. Nodoby, dateert alweer uit 2009 en was pas zijn derde film.

Hoewel hij vorige maand 58 jaar werd, wordt Van Dormael door die ietwat magere oogst nog altijd niet echt geschaard onder de grootsten. Goed nieuws: zijn vierde film Le Tout Nouveau Testament, over God die met zijn verveelde dochter de dagen slijt in een krap flatje in Brussel, verschijnt mogelijk nog dit jaar in de bioscopen.

Serpico (Sidney Lumet, 1973)
Arte, 20.15-22.20 uur.

In 1971 had undercoveragent Frank Serpico genoeg van de corruptie in het politiekorps. Hij werd klokkenluider, wat hem in de ogen van zijn collega's tot een monster maakte, maar in de media tot een held. Zijn strijd resulteerde in een boek en kort daarop in dit sterke karakterdrama, waarvoor de producenten aanvankelijk Serpico zelf in de hoofdrol wilden. Toen hij weigerde, was Al Pacino een goede tweede. Dat pakte geweldig uit: de acteur was vroeg in zijn carrière reeds op de toppen van zijn kunnen - Serpico werd gemaakt in de periode tussen The Godfather en The Godfather: Part II. Serpico had gemengde gevoelens over de film. 'Ik werd het slachtoffer van de fantasie van anderen', vertelde hij later. 'Als ik bijvoorbeeld met mensen praatte, realiseerde ik me soms opeens dat ze het niet tegen mij hadden, maar tegen Al Pacino.'

What Just Happened (Barry Levinson, 2008)
BBC 1, 2.00-3.35 uur.

In het in 2002 gepubliceerde boek What Just Happened? beschrijft filmproducent Art Linson (Heat, Fight Club) naast zijn eigen snelle opkomst en neergang in het Hollywood van de jaren negentig en passant de wijze waarop de met hem bevriende Robert De Niro zijn films kiest. De acteur, zo schrijft hij, antwoordt bijvoorbeeld nooit direct op de vraag of hij een script ziet zitten. Een toezegging of afwijzing moet uit hem worden gewrongen. Linson wist De Niro te strikken voor de verfilming van de bestseller, maar die film over de filmindustrie flopte volledig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden