Totale verwarring over omvang Griekse steun

De nieuwe steunronde voor Griekenland valt veel duurder uit dan premier Rutte heeft voorgespiegeld. Nauw betrokken EU-ambtenaren stelden vrijdag dat het pakket 159 miljard euro bedraagt. Rutte sprak donderdagavond over een totaalpakket van 109 miljard euro.

Overleg tussen Papandreou, Merkel en Sarkozy in Brussel Beeld epa

De verwarring over de omvang van de financiële noodhulp aan Griekenland ondergraaft de geloofwaardigheid van het akkoord, dat de EU-leiders donderdag sloten. Als Den Haag de hulp aan Griekenland alsnog afblaast, dreigt chaos op de financiële markten.

De EU-ambtenaren noemen het onbegrijpelijk dat Rutte de cijfers kennelijk niet heeft begrepen. 'Op geen enkel moment kan er twijfel zijn geweest over het bedrag van 159 miljard euro', zegt één van hen die bij de gesprekken tussen de euroleiders aanwezig was. Een ander voegt toe: 'Het is beschamend voor Nederland.'

Verschil in lezing
Een woordvoerder van Rutte verklaart het verschil in lezing onder meer doordat 'Brussel' bedragen meetelt die na 2014 tot uitbetaling komen. Eerder op de dag zei een woordvoerder van minister De Jager van Financiën dat een groter pakket dan 109 miljard euro voor Nederland 'niet-onderhandelbaar' was. De Jager stuurt maandag een brief naar de Tweede Kamer waarin het pakket wordt uitgelegd. Het kabinet kon vrijdag nog geen definitief overzicht overhandigen.

In Europa lijkt Nederland alleen te staan op het standpunt dat het om 109 miljard euro gaat. Een woordvoerder van de Duitse minister Schaüble bevestigt de Europese lezing: de eurolanden en het IMF stellen 109 miljard euro beschikbaar stellen, en de banken draaien op voor nog eens 50 miljard euro. De Duitsers trokken de afgelopen weken nauw met Nederland op om een deel van de Griekse rekening bij de banken neer te leggen.

Ondanks de verwarring over de omvang kreeg het noodpakket gisteren een warm ontvangst in politiek Den Haag. 'Het is een groter pakket, maar het blijft binnen de bandbreedten die de Kamer had aangegeven', zei financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA. Hij legde enkele weken geleden de harde eis op tafel dat banken moesten bijdragen aan de Griekse redding, wilde de PvdA instemmen.

Cruciale steun
De steun van de sociaal-democraten is cruciaal voor Rutte. Op dit dossier kan de minderheidscoalitie niet rekenen op gedoogpartner PVV. PVV-leider Wilders reageerde op het akkoord: 'Grieken blij, Rutte en De Jager blij, gedoogpartner PvdA blij: 109 miljard euro extra voor de Grieken. Maar einde euro komt dichterbij.'

Behalve de PvdA staan D66 en GroenLinks achter de steunoperatie. Maar GroenLinks-woordvoerder Bruno Braakhuis was vrijdag onaangenaam verrast door de onduidelijkheid over de omvang van het pakket. 'Het viel me al tegen dat het van 90 naar 109 miljard ging.'

De ChristenUnie en de SP wijzen het pakket af, omdat ze vinden dat de schuldenberg van de Grieken te hoog blijft. 'Als dat probleem niet wordt aangepakt, voeren we straks dezelfde discussie', zegt Carola Schouten van de ChristenUnie. 'Kwijtschelding van 20 miljard op een schuld van 300 miljard is veel te weinig', vindt SP'er Ewout Irrgang.

Overheidssteun
In het akkoord staat dat de nieuwe ronde 'overheidssteun' voor Griekenland 109 miljard euro zal bedragen. Die moet door de andere eurolanden (tweederde) en het Internationaal Monetair Fonds (eenderde) worden opgebracht. Het Nederlandse aandeel daarin is naar schatting 4,5 miljard euro.

Naast de belastingbetalers leveren ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen een bijdrage aan de redding van Griekenland. De private beleggers worden voor 50 miljard aangeslagen. De totale hulp voor Athene komt daarmee op 159 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.