NIEUWScoronasterfte

Totale sterfte in veel Europese landen weer richting normaal niveau

In veel Europese landen is de sterfte weer bijna op een normaal niveau. Wekenlang overleden er veel meer mensen dan gemiddeld door de coronacrisis, maar nu lijkt in Europa de piek van coronasterfte achter de rug te zijn.

Dit blijkt uit cijfers van EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project).

In de 21 (voornamelijk West-Europese) landen die deelnemen aan het project, overleden er tussen begin maart en half mei bijna 160 duizend mensen meer dan de verwachting zou zijn zonder de pandemie. Van hen waren er ruim 140 duizend ouder dan 65.

Vooral in Engeland is de totale sterfte nog veel hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het dodental is daar beduidend hoger dan in andere Europese regio’s, inclusief de rest van het Verenigd Koninkrijk. In Engeland is naast een hoger aantal sterfgevallen onder ouderen ook de sterfte onder personen jonger dan 65 flink toegenomen.

In Nederland stierven er in de tweede week van mei 200 mensen minder dan dat er normaal gesproken overleden zouden zijn, meldt het CBS. In de week van 11 tot en met 17 mei stierven er 2.833 mensen. Het CBS schat dat er 3.046 mensen zouden zijn overleden als er geen coronacrisis was geweest.

Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan covid-19. Deze week stierven er minstens 159 personen aan de ziekte. Het RIVM rapporteert dagelijks over de coronasterfte. Hierin tellen alleen personen mee die positief getest zijn op besmetting met het nieuwe coronavirus.

Het gebeurt vaker dat een na een periode van hogere sterfte een daling te zien is. Ook na de griepgolf van 2018 was de sterfte in Nederland zes weken lang lager dan normaal. Vooral de sterfte onder 80-plussers en vrouwen was in de tweede week van mei lager dan verwacht. De sterfte onder mannen daalde niet verder in deze week. Bij mannen ligt de sterfte 3 procent lager dan gemiddeld, bij vrouwen is de zogeheten ‘ondersterfte’ 11 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden