Totale oorlog

NU HET toch oorlog is, dan maar een totale oorlog. Iedereen wordt gemobiliseerd, zelfs de stukjesschrijvers. Columnistenoorlog!..

Het is bijna twintig jaar geleden dat de columnistenvrede werd getekend, in een kasteel in de bossen bij Otterlo. De vrede was afgedwongen door het lezersvolk, dat de verbale napalmregen in de dag- en weekbladen spuugzat was geworden. Sindsdien leefden de scribenten in vreedzame coëxistentie.

De columnistenoorlog brak gisteren opnieuw uit, in deze krant, met een aanval van Stephan Sanders op zijn ambtgenoot Marcel van Dam.

Een dag eerder had Van Dam, ook in deze krant, de NAVO-acties tegen Milosevic gekritiseerd. De westerse bemoeienis met voormalig Joegoslavië heeft meer ellende veroorzaakt dan opgelost, schreef Van Dam. In Kosovo dreigt hetzelfde. Het onvermijdelijk effect van de bombardementen is dat de Serviërs alleen maar barbaarser gaan optreden tegen de Kosovaren. 'Deze mannen gaan Pristina uitmoorden', meldt onze correspondent ter plekke. 'Niemand zal ze tegenhouden, nu het oorlog is.'

De kolommenschrijver geeft daarna nog zes of zeven uiterst verstandige argumenten.

De luchtmobiele Sanders-brigade brengt hiertegen géén argumenten in, wat uit militair-strategisch oogpunt begrijpelijk is. Argumenten zijn kwetsbaar, duur en moeilijk te vervoeren, en schakelen de tegenstander niet ogenblikkelijk uit.

Wel maakt de woordenaar duidelijk dat de oorlog wordt gevoerd tegen Het Kwaad. Milosevic is 'de samenvatting van de verschrikkingen van deze Europese eeuw', jawel, 'het concentraat van de twee grote totalitaire verleidingen'. Stalin én Hitler én Mao én Pol Pot én Mengele in één dikke Slobobaby samengeperst. Milosevic, durf ik daar aan toe te voegen, heeft twee hoorntjes op zijn hoofd alsmede een puntstaart, en verslindt elke dag zes gebraden kindertjes.

Wie laks blijft tegen zo'n monster kan zelf ook niet deugen. Dat blijkt met Marcel van Dam dan ook het geval te zijn. Zijn ware aard wordt ontmaskerd onder het al meteen troebel klinkende kopje 'Eigen Volk'.

Van Dam wijst erop dat de NAVO volgens haar eigen handvest bestaat om het grondgebied van de lidstaten te verdedigen. 'Van Dam vindt het heel slecht dat de NAVO de Eigen Volk Eerst-ideologie laat varen', interpreteert de regimentscommandant van pagina 7.

Vette rookpluimen stijgen op uit de rubriek onderaan de Forum-pagina. Met seconden tussenpozen slaan nu de raketten in - Eigen Volk Eerst! Báám! Vlaams Blok! Pieeuuuww! Fascist! Nazi! Kadang! Etno-communist! Bloed stroomt uit het getekende portret van de oud-politicus. Waar argumenten ontbreken, vormen scheldwoorden het geschut. 'Die Kolumne', roept Sanders Clausewitz na, 'ist nichts als der fortgesetzte Krieg mit andern Mitteln.'

Ik kan niet neutraal blijven en schaar me aan de zijde van de belaagde partij. Wij zijn veruit in de minderheid, maar onze munitie is superieur. Marcel, we zullen ze krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden