Totale chaos verijdeld

MET EEN zeer krappe meerderheid heeft de Italiaanse Kamer premier Lamberto Dini het gevraagde vertrouwen gegeven. Dank zij deze uitkomst van de met spanning tegemoet geziene stemming kan Dini's tussenkabinet - dat vooral uit a-politieke experts bestaat - nog even blijven....

Premier Dini stelde de vertrouwenskwestie om zijn aanvullende begroting, die begin deze week door toedoen van rechts en uiterst links was uitgekleed, alsnog veilig te stellen. Hij verzekerde de volksvertegenwoordigers dat het hem niet om het behoud van zijn regering ging, maar om dat van Italië.

Zulk dramatisch taalgebruik is in de Italiaanse politiek niet ongebruikelijk. Berlusconi, in wiens kabinet Dini verleden jaar nog minister voor de Schatkist was, kan er ook wat van. Hij verwijt zijn opvolger tegenwoordig dat hij aan het hoofd staat van 'een dictatuur van de minderheid'. Dini staat volgens Berlusconi maar één ding te doen: verkiezingen uitschrijven voor juni. Anders pleegt hij 'verraad' en dient te worden weggestemd.

De Kamer heeft deze dringende wenk niet gevolgd; enkele orthodoxe communisten, de afgevaardigden van de tussen links en rechts verscheurde Volkspartij en zelfs een paar thuis gebleven parlementariërs van Berlusconi's eigen Forza Italia hielpen Dini aan zijn bescheiden meerderheid. Gelukkig, want Dini had gelijk met zijn pathetische oproep. Als hij was gevallen, zat Italië nu zonder regering en met een groot gat in de begroting. De lire was ongetwijfeld verder gaan dalen, terwijl zich nu een licht herstel aftekent. De chaos was niet meer te overzien geweest.

Die totale chaos is verijdeld, wat echter geenszins betekent dat de Italiaanse politiek in rustig vaarwater is beland. De rechtse politicus en mediamagnaat Berlusconi heeft bewezen dat hij niet terugdeinst voor een tactiek van Verelendung. Het deert hem niet als de munt en de economie ineenstorten, als de kiezers maar snel mogen spreken. In elk geval vóór Berlusconi's oppermacht op de televisie (drie commerciële netten plus invloed op de publieke omroep) door nieuwe wetgeving kan worden ingeperkt.

Hoe die confrontatie gaat uitpakken, blijft de grote vraag. President Scalfaro wil een mediawet die Berlusconi's recht van de sterkste beteugelt. Ook veranderingen in de kieswet hangen boven de markt. Premier Dini wil hoe dan ook zijn beperkte economische herstelprogramma afwerken. Berlusconi gaat van zijn kant ongetwijfeld door met het mobiliseren van de publieke opinie tegen de 'dictatuur' van president en premier. Eind april zijn er regionale verkiezingen. Het vertrouwen dat Dini van de Kamer heeft gekregen, geeft Italië slechts een korte adempauze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.