Totaalresultaat stijgt 10 procent Verzekeringen maken winstval ING-bank goed

Met kredietverlening heeft ING in de eerste drie maanden van dit jaar 91 miljoen gulden minder verdiend dan in dezelfde periode van 1994....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De winst (voor belasting) bij het verzekeringsbedrijf sprong met een derde omhoog terwijl bij het bankbedrijf het resultaat met 5 procent zakte. Per saldo steeg de winst met ruim 10 procent tot 520 miljoen gulden. De winststijging heeft de raad van bestuur niet optimistisch gestemd. Voor heel 1995 voorziet de raad een winst die 'ten minste gelijk zal zijn aan die over 1994'. Vorig jaar verdiende ING ruim 2,1 miljard gulden. Beleggers lieten zich gisteren niet afschrikken door deze prognose. De koers steeg met ruim een gulden tot 86,80 gulden.

Barings, het Britse effectenkantoor dat ING begin maart van de ondergang heeft gered, heeft in de korte periode dat het bij het concern hoorde nog niets bijgedragen aan de winst. Barings heeft ING wel 1,3 miljard gulden van het eigen vermogen gekost.

ING geeft de kleinere rentemarge - het verschil tussen de rente die de bank zelf moet betalen en aan haar klanten in rekening brengt - de schuld van de lagere winst bij de kredietverlening. De totale kredietverlening nam wel toe, met 4,6 procent, maar op de leningen werd minder verdiend. Voor eventuele verliezen op de leningen werd 260 miljoen opzij gezet, 4 procent meer dan in het eerste kwartaal van 1994.

De bank zag niet alleen de rentemarge verkrappen maar heeft ook de ontwikkeling van de rente en de wisselkoersen verkeerd ingeschat. Hierdoor werd op de effectenportefeuille 101 miljoen verlies geleden.

Het 'minder gunstige' beursklimaat leidde tot minder orders van ING-klanten waardoor de inkomsten van het effectenbedrijf met een kwart daalden tot 69 miljoen. Bij de handel in leningen van grote schuldenlanden, zoals Mexico, speelde ING in het eerste kwartaal ongeveer quitte terwijl in de eerste drie maanden van 1994 nog fors werd verloren op deze activiteit.

De bankpoot van ING kreeg in het eerste kwartaal ook te maken met hogere kosten van de buitenlandse vestigingen. Ondanks de daling van de personeelskosten in Nederland stegen de lasten van het bankbedrijf sneller dan de baten.

De daling van het resultaat van het bankbedrijf zou nog groter zijn uitgevallen als ING niet tot een andere manier van boekhouden voor de verkoopresultaten uit de beleggingsportefeuille was overgegaan. Zonder deze aanpassing zou het resultaat van het bankbedrijf niet met 5 procent maar met bijna 19 procent zijn gedaald.

De winstsprong bij het verzekeringsbedrijf (Nationale Nederlanden) is onder andere te danken aan het uitblijven van grote natuurrampen in het buitenland. Hierdoor hoefde minder te worden uitgekeerd. Het resultaat van het schadebedrijf sloeg in het eerste kwartaal om van 11 miljoen negatief naar 64 miljoen positief. Alleen op brandverzekeringen werd in het eerste kwartaal nog verlies geleden. ING zegt het niet aannemelijk te vinden 'dat deze trend zich over geheel 1995 zo krachtig zal blijven voortzetten'.

De hogere winst in de levensverzekeringen werd vooral behaald in Nederland en Hongarije. De premie-inkomsten uit levensverzekering stegen in Nederland in de eerste drie maanden met iets meer dan 20 procent.

De afboeking van de bij de overname van Barings betaalde goodwill van 1,3 miljard gulden was niet de enige reden dat het eigen vermogen in het eerste kwartaal daalde. Ook verliezen op de aandelenportefeuille van het verzekeringsbedrijf en ongunstige valuta-ontwikkelingen hebben het eigen vermogen aangetast. Uiteindelijk zakte het met 2,4 miljard gulden tot 19,4 miljard. Het balanstotaal nam met 4,1 procent toe tot 373,2 miljard.

ING is de eerste van de grote financiële instellingen die het resultaat over het eerste kwartaal bekend heeft gemaakt. ABN Amro komt alleen met een halfjaarcijfer maar meldde vorige maand wel dat het in de eerste twee maanden van dit jaar een lagere winst had behaald dan vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden