Totaalpakket

De Nederlandse regering werkt aan een ‘totaalpakket’ om de problemen rond de verdieping van de Westerschelde op te lossen, dus dan weet je het wel....

Bert Wagendorp

Dat wordt weer net zoiets als het ‘totaalpakket’ waarmee de aanschaf van de JSF werd doorgedrukt: een eindeloos ingewikkeld geheel van halfbakken compromissen, inruil en uitruil, geheimtaal en knap vermomde leugens. Een gedrocht van een pakket waarmee iedereen uiteindelijk maar instemt om er vanaf te wezen en niet krankzinnig te worden.

Laat dat maar ons over, en helemaal nu het niet over straaljagers gaat maar over polders.

Het ‘totaalpakket’ is de volgende move in de slag om de verdieping van de Westerschelde. Wat ze in andere landen een rookgordijn noemen en in Engeland humbug, heet bij ons een ‘totaalpakket’.

Eerst zou de Hertogin Hedwigepolder worden ontpolderd ter compensatie van de door het uitdiepen veroorzaakte natuurschade, maar omdat de Zeeuwen niet graag dijken doorsteken, gaat dat niet door.

Jammer, want het was best een goeie deal. Westerschelde uitdiepen, ter compensatie de polder van een Vlaming onder water laten lopen en 300 miljoen euro van de Belgen op de koop toe. Plus door slimme vertragingstactieken alle grote schepen jarenlang naar Rotterdam.

Maar goed, dat wordt dus allemaal anders. Tenminste, daar lijkt het op. Want we weten natuurlijk nog niet wat er precies in het totaalpakket staat.

De formateur van Balkenende IV, Herman Wijffels (CDA), verklaarde gisteren in de Volkskrant dat het ‘Volksempfinden’ bij ons te zwaar meetelt ‘bij het nemen of uitstellen van besluiten’.

Dat was niet zo leuk voor de premier. Wijffels zei feitelijk dat die zijn oren te veel laat hangen naar de stem des volks en over te weinig overtuigingskracht beschikt om een duidelijk beleid uit te stippelen en vervolgens het volk van de juistheid daarvan te overtuigen.

Ze kletsen je niet de oren van de kop die Zeeuwen en ze kunnen het knap cryptisch zeggen. Maar als je er even rustig voor gaat zitten, zijn ze volstrekt duidelijk.

De Belgen zitten er intussen maar mooi mee. Het is niet zo raar dat ze in Brussel de kop in de wind gooien en dreigen die 300 miljoen in de zak te houden. Wouter Bos heeft ze een tijdje geleden ook nog flink in het ootje genomen met zijn totaalpakket in de ABN Amro-kwestie, dus nu hebben ze er genoeg van.

Vandaag komt hun minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme dat ook vertellen aan JP Balkenende.

‘Jan Peter, jullie moeten je aan de verdragen houden.’

‘Maar Yves, hou toch op met dat ouderwetse gedoe over verdragen. Wij komen met een totaalpakket. Hoor je wat ik zeg? Een totaalpakket!’

Als het totaalpakket er straks ligt, adviseer ik de Vlamingen er een paar gehaaide advocaten op te zetten. Want anders gaat de finale van het WK voetbal 2018 naar Amsterdam, blijkt de hsl straks niet meer te stoppen tussen Lille en Roosendaal en zal van de Antwerpse haven 600 hectare moeten veranderen in slikken en schorren, ter compensatie van de verloren gegane natuur bij ons in Zeeuws-Vlaanderen.

Dit alles op kosten van de Belgen.

Het wordt de moeder van alle totaalpakketten. Niet alleen moeten we het verwijderen van zeven drempels uit de Westerschelde zien te compenseren met nieuwe natuur, zonder te ontpolderen.

We moeten ook verdragbreuk zien te verhullen en vooral ons gesteggel, gesjoemel en gedraai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden