Tot zes maanden cel voor relschoppers Geldermalsen

De rechtbank in Arnhem heeft vier mannen die betrokken waren bij de protesten tegen de opvang van vluchtelingen in Geldermalsen in december vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot zes maanden. Een vijfde verdachte kreeg een werkstraf opgelegd van honderd uur.

Mac van Dinther
Rellen bij het gemeentehuis van Geldermalsen eind vorig jaar Beeld anp
Rellen bij het gemeentehuis van Geldermalsen eind vorig jaarBeeld anp

De vijf worden gezien als hoofdrolspelers in de rellen op 16 december voor het gemeentehuis in Geldermalsen waar op dat moment een raadsvergadering over de vluchtelingenopvang plaatsvond. Op het plein voor het gemeentehuis had zich een menigte van meer dan duizend mensen verzameld.

De zaak liep totaal uit de hand: hekken werd omgetrokken, demonstranten gooiden met vuurwerk, stenen en flessen. De politie, bijgestaan door de ME, loste waarschuwingsschoten. De vergadering werd in paniek afgebroken. In totaal staan 32 verdachten terecht voor hun aandeel in de rellen.

De twee zwaarste straffen, zes maanden waarvan twee voorwaardelijk, zijn voor de 53-jarige Jan van C. en de 22-jarige Jimmy N. Van C. was tijdens de rellen steeds vooraan te vinden. Hij zou met flessen hebben gegooid en een agent hebben geslagen. Volgens Van C. zelf probeerde hij de boel vooral te sussen. Jimmy N. gooide met vuurwerk en sloeg de spiegel van een ME-bus.

Nils L. (30) kreeg zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, wegens het gooien van een nitraatbom en het slaan van een agent met een grondkabel. Ook moet hij twee eerder opgelegde voorwaardelijke straffen van twee en drie weken uitzitten. L. vertelde de rechter dat hij gefrustreerd was omdat hij kort daarvoor zijn dochtertje was verloren.

Kevin de L. (35), van wie op beelden te zien was hoe hij vooraan stond toen een groep door de hekken brak, kwam ervan af met een taakstraf van honderd uur. De 20-jarige Van der M., die apart terecht stond, kreeg twee maanden waarvan een voorwaardelijk.

'Deze mensen wilden voor hun dorpje vechten'

Ze waren gekomen, zo zeiden ze zelf, om hun onvrede te betuigen, om hun stem te laten horen. Ze wilden uiting geven aan hun hun angsten, woede en frustratie; ze hadden zeker niet de bedoeling om te rellen. Lees hier de reportage over de rellen in Geldermalsen (+).

'Grens ernstig overschreden'

Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen van zes tot twaalf maanden geëist. De verdachten betuigden spijt van hun handelen maar betichtten de politie ervan dat die excessief geweld had gebruikt.

De rechtbank zegt in haar uitspraak dat ze begrip heeft voor de boosheid van de demonstranten die geen toegang hadden tot de ingelaste raadsvergadering en zich daardoor buitengesloten voelden. 'Maar door het explosieve geweld is een duidelijke grens in ernstige mate overschreden', aldus de rechters.

Afgelopen vrijdag verwees de kinderrechter de zaken van zes minderjarige verdachten die ook betrokken waren bij de rellen door naar de meervoudige kamer. De zaak is te complex en de maatschappelijke impact is te groot om door de kinderrechter te worden behandeld. Zij moeten op 11 oktober voor de rechtbank verschijnen.

Betogers bij het gemeentehuis van Geldermalsen Beeld anp
Betogers bij het gemeentehuis van GeldermalsenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden