Tot zes jaar geëist in terrorismezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor het gerechtshof in Den Haag straffen tot zes jaar cel geëist tegen vijf vermeende moslimterroristen. De groep wordt verdacht van het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs...

ANP

De 29-jarige J.C. en de 32-jarige Algerijn A.R. worden door justitie rechtstreeks in verband met de voorgenomen aanslag, die georganiseerd zou zijn door het terreurnetwerk Al-Qa'ida van Osama bin Laden. Tegen C. is zes jaar geeist, tegen R. vijf. Drie anderen wordt een ondersteunende rol in deze vermeende terroristische cel toegedicht.

De rechtbank in Rotterdam sprak hen in december 2002 nog vrij, omdat het OM hen aanhield en huiszoeking bij hen deed, louter op informatie van de toenmalige BVD, nu de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Deze handelwijze was volgens de rechters in Rotterdam onrechtmatig. De aanklagende instantie had eerst zelf onderzoek moeten doen voordat zij tot aanhouding overging, vond de rechtbank in Rotterdam.

Volgens de aanklager, advocaat-generaal Haverkate, heeft de rechtbank in Rotterdam het in haar vonnis in deze zaak bij het verkeerde einde gehad. Hij benadrukt voor het gerechtshof dat de huidige wet in Nederland helemaal niet eerst een eigen onderzoek van het OM eist, als justitie informatie van de AIVD krijgt. 'Als hun materiaal te controleren is, mooi', stelde Haverkate.

'Zo niet dan is de weg niet afgesloten voor het uitvoeren van dwangmiddelen.' Hij doelt hiermee in dit geval onder meer op de aanhouding van de verdachten en het doorzoeken van woningen waar ze verbleven.

De rechtbank in Rotterdam besliste destijds ook dat er geen AIVD-informatie gebruikt mocht worden als bewijs. Eveneens ten onrechte, meent de advocaat-generaal. Volgens hem moet alleen als er concrete twijfels zijn aan de informatie, de rechtmatigheid daarvan worden gecontroleerd. 'In deze zaak zijn geen aanwijzingen van onrechtmatigheid', concludeerde hij.

C. en R. ondersteunden direct de cel die werd ingezet om door middel van een zelfgemaakte bom de Amerikaanse ambassade in Parijs op te blazen. C. had veel contacten met onder meer N. Trabelsi die de zelfmoordaanslag had moeten plegen. C. wordt gezien als de verbindingspersoon van de groep terroristen die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de aanslag, die werd voorkomen.

C. en R. genereerden met de overige verdachten geld voor het voorbereiden en uitvoeren van aanslagen. Ze verdienden volgens Haverkate grote sommen geld met de fraude met creditcards en het verkopen van valse merkkleding. Ook handelden ze in valse identiteitsdocumenten. Die zouden ook van pas komen bij het plegen van de aanslag.

De Nederlandse cel was in de visie van de advocaat-generaal een 'onmisbare schakel' voor het mogelijk maken van de geplande aanslag in Parijs. Daardoor hadden veel mensen die bij de Amerikaanse ambassade werkten en mensen die op het moment van de aanslag zich daar zouden ophouden, gedood kunnen worden. Een zware straf is daarom ook op zijn plaats, concludeerde Haverkate.

Hij wees het hof ook nog nadrukkelijk op een andere reden, waarom het belangrijk is dat er daadwerkelijk zware straffen in deze zaak worden opgelegd. Als dit niet gebeurt, bestaat er volgens hem het gevaar dat het voor terroristen extra aantrekkelijk wordt om in Nederland aanslagen te plegen, vanwege het milde strafklimaat dat hier zou heersen.

Woensdagmiddag komen de advocaten van de verdachten aan het woord. Vier van de vijf verdachten zijn overigens niet aanwezig en verblijven inmiddels in het buitenland. Op 7 juni volgt er dan nog een zitting, waarop OM en advocaten nog een keer op elkaar kunnen reageren. De uitspraak wordt uiteindelijk op 21 juni verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden