NieuwsVerkiezingen VS

Tot woede van Trump ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders kiesfraude

Steeds meer Republikeinse bestuurders in cruciale staten bestrijden dat er verkiezingsfraude is gepleegd ten nadele van president Trump. Volgens een hoge Trump-adviseur zal de president zich na de rechtszaken tegen de uitslagen uiteindelijk gewonnen geven maar nooit zijn nederlaag openlijk erkennen.

Brad Raffensperger, gedeputeerde voor 'binnenlandse zaken' van Georgia: ‘Wij hebben geen wijdverbreide kiesfraude gevonden. Ik wil dat iedereen begrijpt dat het proces eerlijk was en dat er nauwkeurig is geteld’. Beeld AP
Brad Raffensperger, gedeputeerde voor 'binnenlandse zaken' van Georgia: ‘Wij hebben geen wijdverbreide kiesfraude gevonden. Ik wil dat iedereen begrijpt dat het proces eerlijk was en dat er nauwkeurig is geteld’.Beeld AP

Terwijl Trump voor de tweede opeenvolgende dag uitgebreid met zijn adviseurs overlegde, moest hij woensdag toezien hoe de Republikeinse openbare aanklager van Arizona zich schaarde bij belangrijke partijgenoten in andere staten die geen fraude hebben gezien bij de verkiezingen. De opmerkingen van deze lokale bestuurders staan in schril contrast tot die van Trump. Ook kan de president nog op grote steun rekenen van de Republikeinen in het Congres.

Justitie-baas Mark Brnovich van Arizona zei dat het OM geen enkel bewijs had gezien na fraude-onderzoek in kiesdistricten. Ook werden klachten die waren ingediend snel onderzocht. ‘Wij hebben geen zaken aangetroffen die iemand zouden doen geloven dat de verkiezingsresultaten zullen veranderen’, aldus Brnovich. ‘Het ziet er naar uit dat Joe Biden gaat winnen in Arizona.’

Trump besprak uitvoerig met zijn adviseurs de te volgen strategie om de uitslagen in diverse staten aan te vechten. Volgens sommige adviseurs zou Trump zich meer en meer realiseren dat hij met de vele rechtszaken in onder andere Pennsylvania, Michigan en Arizona de uitslag niet zal kunnen veranderen. ‘Zelfs Trump realiseert zich dat de kans bijna nul is dat de uitslag zal veranderen', aldus een adviseur tegen NBC News.

Hoewel de president woensdag twitterde dat hij uiteindelijk zal winnen, erkenden medewerkers en hoge adviseurs donderdag in de Washington Post dat Trump geen duidelijk plan heeft om de verkiezingsuitslag te veranderen. ‘Verwacht niet dat hij zal toegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren’, aldus een andere, hoge adviseur tegen NBC. ‘Waarschijnlijker is dat hij zal zeggen: “We kunnen de uitslagen niet vertrouwen maar ik betwist ze niet”.’

‘Volkomen belachelijk’

Behalve Brnovich heeft de afgelopen dagen ook de Republikein die de verkiezingen overziet in Philadelphia ontkend dat de stembusgang oneerlijk verliep. Wethouder Al Schmidt noemde de vele verhalen hierover op onder andere sociale media ‘volkomen belachelijk’. ‘We hebben de meest transparante en veilige verkiezingen in de geschiedenis van Philadelphia gehad’, aldus de wethouder. Philadelphia is de grootste stad van Pennsylvania, de staat die Biden zaterdag tot president maakte.

Trump viel zijn partijgenoot op Twitter hard aan. ‘Hij weigert te kijken naar een berg van corruptie en oneerlijkheid’, aldus de president over Schmidt. Ook moest Trump toezien hoe een van de hoogste bestuurders van Georgia, eveneens een Republikein, zei geen verkiezingsfraude te hebben ontdekt.

‘Wij hebben geen wijdverbreide kiesfraude gevonden’, aldus Brad Raffensperger, gedeputeerde voor ‘binnenlandse zaken’ van Georgia, woensdag. ‘Ik wil dat iedereen begrijpt dat het proces eerlijk was en dat er nauwkeurig is geteld’. De twee Republikeinse senatoren van de staat, grote aanhangers van Trump, willen echter dat hij aftreedt omdat ze vinden dat de verkiezingen in de staat niet goed zijn verlopen. Raffensperger weigert te vertrekken. Net als in Arizona gaat Biden ook in Georgia licht aan kop.

Ook de Republikeinse strateeg Karl Rove, de architect van het presidentschap van George W. Bush, zegt dat hij op basis van wat hij tot nu toe heeft gezien in de diverse staten niet kan spreken van fraude. ‘Tot nu toe is daar geen bewijs voor’, schreef Rove, die heel wat verkiezingen heeft meegemaakt, woensdag in een opiniestuk in The Wall Street Journal. ‘Tenzij er snel iets wordt gevonden, zullen de kansen van de president voor de rechter snel afnemen wanneer staten de verkiezingsuitslag gaan certificeren.’

Lees ook

Heeft Fox News genoeg van Trump?
Fox News was een onverwoestbare steunpilaar voor president Trump de afgelopen jaren. ‘Ho, ho, ho!’, klonk het deze week ineens, dwars door een persconferentie heen. Verandert de zender van koers of speelt er iets anders?

Vijf redenen waarom Trump denkt dat er fraude is gepleegd (en waarom dat niet klopt)
Fraude! Doorgestoken kaart! Sinds Trump verloor van Biden roept hij dat de presidentsverkiezingen van hem zijn ‘gestolen’. Experts en journalisten blijven herhalen dat daar geen bewijs voor is. Maar welke bezwaren heeft Trump precies en waarom kloppen ze niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden