Tot vijftien jaar geëist voor moord Tilburg

Voor de rechtbank in Breda is dinsdag tot vijftien jaar celstraf geëist tegen vier verdachten van de moord op Bart Raaijmakers. In juli vorig jaar werd Raaijmakers in Tilburg doodgestoken na een uit de hand gelopen straatroof...

ANP

De 20-jarige B.G. is degene die Raaijmakers heeft doodgestoken. Tegen hem werd vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. De 19-jarige C.R. hoorde vijftien jaar gevangenisstraf eisen. Hij zou Raaijmakers hard hebben geschopt.

De officier van justitie eiste tegen de overige twee verdachten, de 18-jarige R.A. en G. de G. twaalf jaar celstraf voor hun aandeel in de steekpartij.

Bart Raaijmakers fietste op de avond van 18 juli met zijn broer en een vriend door Tilburg toen ze werden aangehouden door vier jongens op twee scooters die geld van hen wilden. Dat ontaardde in een vechtpartij waarbij de broer en de vriend uiteindelijk wisten te ontkomem. C.R. en B.G. stortten zich op Bart Raaijmakers. Toen Raaijmakers uiteindelijk probeerde overeind te komen, stak B.G. hem drie keer in de rug.

De Beukelaer sprak van schokkende feiten. Hij is van mening dat de vier 'de overval gezamenlijk hebben gepland en uitgevoerd'. Het maakt volgens hem dan ook niet uit wat het aandeel van ieder afzonderlijk was bij het misdrijf.

Volgens hem hadden ze met zijn vieren het plan opgevat om een willekeurig iemand te beroven. 'Drie van hen hadden een mes bij zich, zij schuwden het geweld niet', stelde de officier. Het is B.G. geweest die Raaijmakers heeft doodgestoken, maar geen van de verdachten heeft zich op enig moment gedistantieerd van het hele gebeuren en niemand greep in toen B.G. Raaijmakers neerstak.

Raaijmakers was volgens De Beukelaer kansloos. 'Zinloos geweld is steeds vaker een terugkerend thema, maar hier is sprake van excessen van zinloos geweld.' En de ernst van dit misdrijf dient volgens hem terug te komen in de strafeis. 'Dan maakt het niet uit hoe oud je bent of hoe vaak je al eerder met politie in aanraking bent geweest.'

De rechtszaak gaat dinsdagmiddag verder met de pleidooien van de advocaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden