Tot vijf jaar celstraf geëist in Gouden Kalf-zaak

Gevangenisstraffen van één tot vijf jaar heeft officier van justitie mr A. Schotman eind vorige week geeist tegen vier leden van de Israëlische familie E....

SIETSE VAN DER HOEK

Van onze verslaggever

Sietse van der Hoek

AMSTERDAM

Een groot feest was het geweest van de familie Grajales in een discotheek in Cali. Om te vieren dat duizend kilo cocaïne behouden in Nederland was aangekomen. Rond die tijd, midden 1992, begon de Amsterdamse recherche het onderzoek in de zaak met de codenaam 'Het Gouden Kalf'. Informatie van de criminele inlichtingendienst wees erop dat de wisselkantoortjes van de familie E. enorme bedragen aan vreemde valuta wisselden en dat een organisatie cocaïne uit Colombia via Rusland voor Israëliërs verzond. Na de onderschepping van een voor Nederland bestemde partij waren kopstukken van de organisatie, onder wie Yuval S. en twee broers E., in Amsterdam ondergedoken.

Oktober vorig jaar viel de politie binnen bij de vijf wisselkantoortjes van de familie E. Zes familieleden staan nu terecht voor de Amsterdamse rechtbank. Na veel procedureel oponthoud kon de rechtbank pas afgelopen week de zaak inhoudelijk gaan behandelen.

Verdenkingen en aanwijzingen waren er genoeg, maar voor de belangrijkste verwijten mankeerde het aan overtuigend bewijsmateriaal. Zo moest justitie al spoedig het zwaarste feit uit de tenlastelegging schrappen: de financiering van drugstransacties. De verdachten wisten van geen strafbare handelingen, en trokken afgelegde verklaringen weer in.

Ze hadden geen stuivers opgepoetst tot vijf-guldenmunten. Ze hadden toeristen niet afgezet met veel te hoge commissies. De belastingaangiftes waren inderdaad niet in orde geweest, maar dat de belastingdienst nu dertig miljoen gulden vorderde, was belachelijk.

De Nederlandse Bettien M., sinds 1984 werkzaam als internationaal intermediair in de drugshandel tussen Latijns Amerika en Europa, zei zeker te weten dat haar Colombiaanse opdrachtgevers zaken deden met de 'joodse E.-groep in Amsterdam'. Ze is na haar arrestatie in Rome 'pentita', spijtoptante, geworden in Italië en is kroongetuige in drugs- en witwas-processen .

Ze was erbij geweest toen in 1988-'89 het eerste contact was gelegd met de familie E. Daarna had ze regelmatig in haar Colombiaanse kringen horen spreken over niet alleen witwas-transacties bij de 'Israëlische groep in Amsterdam' maar ook over cocaïne-transporten voor de familie E. . Zij had het feest meegevierd in de discotheek in Cali.

De 24ste september 1992, de dag van haar aanhouding in Rome, hadden zij en haar baas Tony Vargas van het Pereira-kartel besloten de volgende dag naar Amsterdam te reizen om financiële problemen met de familie E. te regelen. Aldus Bettien M. in haar getuigeverklaring tegenover de Nederlandse rechtercommissaris en advocaat A. Moszkowicz in Rome.

In Jeruzalem kreeg een gedetineerde spijtoptant ook bezoek van een Nederlandse Gouden Kalf-delegatie: Yuval S., in Israël gearresteerd voor de invoer via Rusland van Colombiaanse cocaïne. De Israëlische rechter had hem tot zeveneneenhalf jaar gevangenis, in plaats van twintig, veroordeeld als beloning voor zijn samenwerking met justitie. Zijn verklaringen stonden haaks op die van Bettien M.

Met de familie E. in Amsterdam was hij dik bevriend en Bettien M. kende hij goed. Ook hij had gewerkt voor Colombiaanse drugskartels en voor Tony Vargas, de baas van Bettien M. Volgens S. deden de Colombianen witwas-zaken met de wisselkantoren van Thomas Cook in Amsterdam, 'vraag maar aan Bettien'. Beslist niet met de familie E., die trouwens geen weet had van zijn werk in de drugshandel.

De Nederlandse justitie twijfelt sterk aan de getuigenis van S. Hij zou belang hebben bij een ontlastende verklaring in de zaak, omdat hij een paar miljoen gulden te goed heeft van de familie E.

Officier van justitie Schotman wilde voor zijn requisitoir een stuk toevoegen aan het dossier, waarin gesuggereerd wordt dat een raadsman van de familie E. de getuige beïnvloed zou kunnen hebben. Mr H. Loonstein had in Jeruzalem op de gang van het gerechtsgebouw met Yuval S. staan praten in het Hebreeuws.

Het was niet het laatste van de vele incidenten in het Gouden Kalfproces. Officier van justitie mr M. van Capelle, hoofd van de unit georganiseerde misdaad op het Amsterdamse parket en aanwezig in de zittingzaal, ontplofte vrijdagmiddag bijkans van woede. De kantoorgenoot Eisenmann van raadsman Loonstein had een journalist een processtuk overhandigd en officier Van Capelle eiste op hoge toon dat Eisenmann met hem de zaal zou verlaten.

De commotie resulteerde in een langdurige schorsing van de zitting. Er was tussenkomst voor nodig van de deken van de Amsterdamse advocatenorde, mr E. Swaab, en een verklaring van hoofdofficier van justitie mr J. Vrakking dat de advocaten Eisenmann en Loonstein niet van een strafbaar feit worden verdacht. Pas toen kon de rechtbank de zitting voortzetten en officier Schotman zijn requisitoir uitspreken. Deze week zal eerst het incident worden uitgepraat. Woensdag houden de advocaten hun pleidooi .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden