Tot verslijtens toe zijn de waarschuwingen over Molenbeek herhaald

Een reportage uit 1987 over Oud-Molenbeek liet al zien wat niet iedereen wilde zien: verkrotting, verwaarlozing, gastarbeiders die geïsoleerd van andere Belgen leefden. Een sociale ramp in de maak.

Sheila Sitalsing
Molenbeek. Beeld photo_news
Molenbeek.Beeld photo_news

De Belgische schrijver Stefan Hertmans refereerde er gisteren aan in het tv-programma Buitenhof, zei 'Dit móét je terugzien, het is hallucinant', en zo kwam het dat ik gisteren, terwijl het leger door de benedenstad van Brussel trok, op mijn laptop geboeid zat te kijken naar een reportage van het Belgische tv-programma Panorama uit 1987. 28 jaar geleden waren verslaggevers van Panorama naar Oud-Molenbeek getrokken om te laten zien wat niet iedereen wilde zien: verkrotting, verwaarlozing, gastarbeiders (dat woord was nog in zwang, zó lang geleden is het) die geïsoleerd van andere Belgen leefden. Een sociale ramp in de maak.

De voorzitter van de federatie van moskeeën waarschuwde: 'Kinderen die in deze buurt van school komen hebben in het zesde jaar hetzelfde niveau als andere Belgische kinderen in hun derde jaar. Ze zijn gedoemd te mislukken en belanden straks op straat.'

De sociaal werker waarschuwde: 'Hier groeit een verloren generatie op. De kinderen van de derde generatie zijn tijdbommen. Wanneer ze volwassen zijn, gaan ze revolteren tegen de samenleving.'

De burgemeester zei dat hij heus deed wat hij kon.

Er zijn minder profetische tv-uitzendingen gemaakt. Tot verslijtens toe zijn de waarschuwingen herhaald.

Het riep de vraag op welke aankondigingen van rampen die zich over decennia zullen voltrekken nu beleefd worden aangehoord, maar niet leiden tot de gedachte dat we met spoed het ontmantelen ter tijdbommen ter hand moeten nemen. Omdat we geen zin hebben of geen tijd, of omdat we menen dat de aanzeggers hysterisch zijn.

Het nieuwe oud-Molenbeek zou weleens de klimaatverandering kunnen zijn. Ook al jarenlang waarschuwingen, ook al jarenlang hysterisch debat, ook al jarenlang tegenover elkaar staande kampen, ook al jarenlang vertekening van de situatie door alle kampen, ook al jarenlang actieplannen en papieren werkelijkheden waarin alles goed komt, ook al jarenlang milde sabotage van deze dromen van papier door overheden. Veel praten, veel topontmoetingen, veel zorgen en hier en daar een zonnepaneel op een dak. En af en toe bestormt een koene klimaatscepticus een windmolen.

Aan de gevolgschade kan het niet liggen: miljoenen klimaatvluchtelingen en de instandhouding van dubieuze regimes omdat de olie en gas doorgaans nu eenmaal niet uitsluitend in aangeharkte landen te vinden zijn.

In de Volkskrant werd dit weekend George Marshall aangehaald, Brits psycholoog, die meent dat het menselijk brein 'niet geschikt is om met onze zelfgemaakte opwarming van de aarde uit de voeten te kunnen'. Bedreigingen door klimaatverandering zijn niet acuut genoeg. Het gaat te traag. Ter ontmanteling van de tijdbom moeten we dingen doen waarvan we pas over decennia het resultaat zullen zien - áls de dingen die we doen al helpen, want dat weten we niet zeker. Dan maar marcheren naar Parijs en de oproep tot terrasbezoek alleen inwilligen zonder terrasverwarming.

Komende week zullen ruim 80 CEO's van multinationale ondernemingen hun overheden in The Financial Times oproepen om klimaatbelastingen in te voeren en zich niet achter het argument 'maar dat is slecht voor het bedrijfsleven' te blijven verschuilen. Want het bedrijfsleven - een deel: er zitten geen oliebedrijven bij de alliantie - geeft zijn zegen.

Gisteren gaf het KNMI een nieuwe waarschuwing: code oranje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden