Tot overmaat van ramp verliest ADO met 1-2 van AZ

Oh, Oh, Den Haag is een lied van weemoed en verlangen. Bij de plaatselijke voetbalclub, dat er zijn lijflied van heeft gemaakt, klinkt het als een verzuchting. Oh, Oh, Den Haag. Komt het ooit nog goed?

Kopduel tussen Timothy Derijck van ADO Den Haag Dabney dos Santos Souza van AZ. Beeld photo_news
Kopduel tussen Timothy Derijck van ADO Den Haag Dabney dos Santos Souza van AZ.Beeld photo_news

Zo'n vijftien maanden is ADO Den Haag in bezit van het Chinese bedrijf United Vansen en nooit heeft het geboterd. Deze week werd directeur Jan Willem Wigt bedankt voor kennelijk niet bewezen diensten. Tot overmaat van ramp gaat de wedstrijd donderdag tegen AZ met 2-1 verloren.

Vervelend, zegt trainer Henk Fraser over de aanhoudende spanningen op directieniveau. Maar het heeft hem geen parten gespeeld in de voorbereiding op de wedstrijd. 'Totaal niet, zoals deze zaken het hele seizoen totaal geen rol hebben gespeeld', zegt hij zo gedecideerd mogelijk. De trainer van ADO wordt niet graag lastig gevallen met vragen van dergelijke aard.

Op de tribune hangen twee spandoeken die een vermoeden van solidariteit uitdrukken: 'Wigt bedankt'. Maar andere aankondigingen van verbaal verzet blijken loos alarm, althans in het stadion.

Ex-directeur van ADO Den Haag, Jan Willem Wigt tijdens de wedstrijd ADO Den Haag. Beeld photo_news
Ex-directeur van ADO Den Haag, Jan Willem Wigt tijdens de wedstrijd ADO Den Haag.Beeld photo_news

Ingrijpen

Het wekt de indruk van lijdzaamheid, maar dinsdag moest de Haagse politie nog hardhandig ingrijpen. Supporters hadden zich verzameld bij een café aan de Denneweg. In het naburige hotel Des Indes werd Wang Hui vermoed. Wang heeft namens United Vansen de leiding bij ADO Den Haag en is de gebeten hond.

Drie maanden geleden kwam het ook al tot zo'n uitbarsting. Toen was Wang in gebreke gebleven en ADO-directeur Wigt bracht dat in de openbaarheid. Een verbaal steekspel was het gevolg, niet bepaald hoogstaand, waarbij Wang vanuit Peking de bal net zo gemakkelijk terug kaatste.

Nadat hij het gewenste bedrag begin deze maand alsnog had overgemaakt, was ook de weg vrij om de openstaande rekeningen te vereffenen. Klokkenluider Jan Willem Wigt kon dinsdag per direct vertrekken.

In bedrijfseconoom Mattijs Manders werd een dag later al een opvolger gevonden. Zijn aanstelling is slechts een tijdelijke, maar zo begon het met Wigt destijds ook. 'Het is aan ons, aan ADO Den Haag, om alle hobbels zo snel mogelijk weg te nemen', laat Manders in een officiële verklaring weten.

Duel tussen Vincent Janssen (links) en Tyronne Ebuehi. Beeld photo_news
Duel tussen Vincent Janssen (links) en Tyronne Ebuehi.Beeld photo_news

Haagse club

Wang Hui stelt zich al even positief op: 'We denken dat wij met deze wijzigingen in het management een grote volgende stap kunnen maken in het ontwikkelingsproces.' En: 'ADO Den Haag zal altijd op de steun van United Vansen kunnen rekenen.'

Zalvende woorden die niet besteed zijn aan de achterban. Voor de wedstrijd donderdag hebben fans geen goed woord over voor zijn handelwijze. 'ADO is een Haagse club en daar zal geen Chinees ooit iets van begrijpen', zegt een van hen.

Maar het duel tegen AZ wordt bepaald geen manifestatie van Haagse dadendrang. De meeste steun komt van een met kinderen gevulde tribune. De volwassen aanhang ziet kennelijk de bui al hangen tegen het hoger aangeslagen AZ. Na ruim twintig minuten komen de Alkmaarders op de verwachte voorsprong. Buitenspeler Dabney dos Santos stoomt ongehinderd op en plaatst de bal van dichtbij langs doelman Hansen. Tien minuten later komt ADO toch weer langszij. De opgerukte verdediger Beugelsdijk treft doel met zijn hoofd.

Tot halverwege de tweede helft blijft de stand in evenwicht. Dan rolt een reclame van de China Times, een Engelstalige krant over China, over de borden langs het veld. Het kan niet anders dan een slecht voorteken zijn. Meteen daarna beslist middenvelder Henriksen het duel in Alkmaars voordeel.

ADO-trainer Henk Fräser. Beeld photo_news
ADO-trainer Henk Fräser.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden