Tot onder het potentiaalpunt

Moeten we blij zijn met de ontdekking van het Higgsdeeltje?

Zeker. Met de ontdekking van het Higgs-deeltje heeft de mensheid een grote stap gezet. In welke richting, dat zal pas later blijken. Maar het feit dat niemand kan uitleggen wat het Higgsdeeltje is, bewijst op zich al de fundamentele betekenis van deze doorbraak. Het toont ook aan hoe ver de natuurwetenschappen zich ontwikkeld hebben, zeker in vergelijking met de sociale wetenschappen. In Madrid wordt morgen het 22ste Wereldcongres van Politieke Wetenschappen geopend. Levert dat nieuws op? Volstrekt niet. Volgens het programma worden er panels gehouden over onderwerpen als 'Socio-politiek pluralisme', 'Europese eenwording' en 'Socialisme, kapitalisme en democratie'. Nou, Q&A heeft in zijn studententijd eindeloos gediscussieerd over socialisme, kapitalisme en democratie, maar dat heeft nooit tot méér wetenschappelijk inzicht geleid dan dat er een evenredig verband bestaat tussen het aantal genuttigde glazen jonge jenever en de omvang van de kater de volgende ochtend. Veelzeggend is ook de toename van het aantal verzonnen wetenschappelijke ontdekkingen dat door journalisten klakkeloos wordt overgenomen. Uit een onderzoek van mediawetenschappers aan de Universiteit van Wenen, dat woensdag werd gepubliceerd, blijkt zelfs dat in de periode 2008-2010 in de Duitstalige landen van de 'persberichten' met wetenschappelijk nieuws bijna 11 procent uit de duim was gezogen. In 1992 - toen er nog geen publiek internet bestond - was dat slechts 0,14 procent. Van de fake-persberichten betreft 68 procent de sociale wetenschappen en 32 procent de medische wetenschap.

Dus niet de natuurwetenschappen?

Nee. Stel dat er een persbericht binnenkomt dat luidt: 'Bij het epibreren van een toestandsvector S2 met een plaatsvector X(p) daalt het aantal fermionen in de constante van Dirac tot onder het potentiaalpunt.' Geen krant zou het plaatsen.

Waarom niet? Het woord 'seks' komt er niet in voor.

Wat kunnen de sociale wetenschappen leren van de natuurwetenschappen?

Het gebruik van proeven en experimenten. Het zou al heel wat zijn wanneer morgen in Madrid werd besloten tot het bouwen van een kolossale, cirkelvormige ronde tunnel in de Alpen, waarin - onder supervisie van 's werelds meest vooraanstaande politicologen - proefpersonen als Vladimir Poetin, Benjamin Netanyahu en Bashar al-Assad met enorme snelheid kunnen ronddraaien en op elkaar botsen. Het is zeer wel mogelijk dat zoiets ongelooflijk interessante resultaten zou opleveren.

Waarom gebeurt dat niet?

Gebrek aan durf. Maar het begint te komen. Het opgraven van het lijk van Yasser Arafat is een goed voorbeeld: onderzoek op het snijvlak van politicologie, geneeskunde en forensische chemie. Hopelijk slagen de onderzoekers erin bevestiging te krijgen van hun hypothese, die luidt: Arafat is dood.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden