Tot nu toe is het staatspensioen met rust gelaten

Jaren vijftig: Minister Suurhoff introduceerde in 1957 de Algemene Ouderdoms Wet. Dit was de opvolger van de Noodvoorziening voor ouden van dagen die minister Drees in 1947 in het leven riep....

Iedere Nederlander die tussen zijn of haar 15de en 65ste jaar in Nederland heeft gewoond en niet in het buitenland heeft gewerkt, krijgt jaarlijks 2 procent van het totale AOW-pensioen. Na vijftig jaar heeft iedereen recht op een volledige AOW. Daarnaast ontvangen de meeste mensen een aanvullend bedrijfspensioen, dat ze hebben opgebouwd tijdens hun werkzame leven bij een of meerdere werkgevers.

Jaren zestig: De AOW-uitkering bedroeg in 1957 voor een stel zo’n 300 euro per maand (gecorrigeerd voor inflatie). Sinds de jaren zestig is de uitkering gekoppeld aan het minimumloon, hierdoor is de hoogte snel gestegen. Nu krijgt een stel 65-plussers zo’n 1.400 euro per maand.

Jaren tachtig: Als gevolg van de economische malaise worden de AOW-uitkeringen enkele jaren bevroren. In 1983 wordt de uitkering zelfs met zo'n 3 procent verlaagd. Niet alleen ouderen hadden hier last van. Het toenmalige kabinet-Lubbers verlaagde ook de ambtenarensalarissen.

Jaren negentig: Het probleem van de vergrijzing is niet nieuw. Al sinds de jaren tachtig verschijnt er geregeld een rapport waarin de houdbaarheid van het stelsel ter discussie wordt gesteld.

Om het systeem toekomstbestendiger te maken, werd de AOW in 1998 werd de AOW deels gefiscaliseerd. Werknemers betalen maximaal 17,9 procent premie. over de eerste twee belastingschijven. De inkomsten uit premies zijn onvoldoende, de rest wordt sindsdien aangevuld uit de belastingpot. Dit jaar zal er voor 28 miljard euro aan AOW-uitkeringen uitbetaald worden. Ruim tweederde wordt gefinancierd uit premies van werkenden, de overige 9 miljard euro komt uit de belastingpot.

In 1998 werd ook het AOW-fonds opgericht. Het idee was dat de overheid alvast geld zou storten voor toekomstige AOW’ers. Deze AOW-pot is echter een fictief fonds. In de boekhouding van het ministerie van Sociale Zaken wordt geld opzij gezet, maar alleen op papier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden