Tot levenslang veroordeelde Loi C. mag toch op onbegeleid verlof

De levenslang gestrafte Loi C. mag binnen een maand met onbegeleid verlof. Demissionair staatssecretaris Dijkhoff moet bovendien duidelijk maken hoe lang, hoe vaak en onder welke voorwaarden C. verder op onbegeleid verlof mag.

Beeld anp

Met deze uitspraak, woensdag, vernietigt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) Dijkhoffs standpunt dat het maatschappelijk belang zwaarder weegt dan C.'s resocialisatie. Afgelopen maart stelde de Raad al dat een beslissing over C.'s onbegeleid verlof steeds onnodig wordt uitgesteld en slecht is gemotiveerd. Dit nieuwe vonnis van de RSJ, die bepaalt of de staat celstraffen correct uitvoert, is bindend.

Loi C. (59) zit al 30 jaar gevangen en wordt door gedragsdeskundigen niet als gevaarlijk aangemerkt. Hij kreeg in 1987 levenslang voor het medeplegen van drievoudige moord en doodslag.

Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat levenslang een inhumane straf is. In 2013 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om diezelfde reden dat na uiterlijk 25 jaar celstraf moet kunnen worden beoordeeld of een levenslang gestrafte vrij kan komen. Daarop dienden twee levenslang gestraften in Nederland, Loi C. en Cevdet Y., opnieuw een gratieverzoek in.

De staatssecretaris antwoordde echter op Kamervragen dat het arrest van het EHRM 'geen consequenties hoeft te hebben voor de wijze waarop Nederland moet omgaan met langgestraften', en werkte niet mee aan C.'s onbegeleid verlof. Dat is nodig voor de beoordeling of hij zich in de maatschappij kan handhaven. Cevdet Y. gaat al wel onbegeleid met verlof.

Het gerechtshof, dat de minister over C.'s gratieverzoek moet adviseren, verklaarde al in 2013 dat het dit advies niet kan geven, omdat C. 'buiten zijn schuld' niet kon resocialiseren. Tussen augustus 2015 en maart van dit jaar ging C. zeven keer met begeleiders en beveiligers met verlof. Afgelopen mei vond een verlof plaats met alleen twee begeleiders van de gevangenis. Alle verloven zijn goed verlopen.

Vorig jaar herhaalde het gerechtshof dat het niet positief over C.'s gratieverzoek kan adviseren omdat C. nog steeds niet met onbegeleid verlof was geweest. Sindsdien procedeert C. tegen het beleid van de staat. Nu wordt hij opnieuw in het gelijk gesteld, met een termijn waarbinnen de staat hem met onbegeleid verlof móét laten gaan.

'Dit betekent dat de adviserende rechter op het lopend gratieverzoek nu wel advies kan geven', zegt C.'s advocaat Mathieu van Linde. 'Wij verwachten dat het advies positief zal zijn, omdat het onbegeleid verlof het enige was dat nog ontbrak. Verder voldoet mijn cliënt aan alle voorwaarden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden