Tot doodstraf veroordeelde zoon Kadhafi na vijf jaar vrijgelaten

De zoon van de voormalige Libische dictator Moammar Kadhafi, Saif al-Islam, is volgens Libische media vrijdag vrijgelaten uit de gevangenis van de westelijke stad Zintan. Hij zou op vrije voeten zijn gesteld door de gewapende groep Abu Bakr al-Sedik Brigade. De 44-jarige Saif al-Islam werd in 2015 nog veroordeeld tot de doodstraf. Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem.

Saif al-Islam.Beeld afp

Al-Islam werd vrijgelaten nadat het parlement, dat gevestigd is in de oostelijke stad Tobruk, hem amnestie gaf, zo staat in het Facebookbericht van de Abu Bakr al-Sedik Brigade, die belast was met de bewaking van de eenna oudste zoon van de ex-dictator in de gevangenis. 'We hebben besloten om Saif al-Islam Moammar Kadhafi vrij te laten. Hij is voortaan een vrij man en heeft Zintan verlaten', aldus de Facebookpost.

De tweede zoon van Kadhafi zat in de gevangenis van Zintan sinds 2011, nadat zijn vader en drie van zijn broers bij een opstand in zijn land werden gedood. Al-Islam werd in 2015 ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de opstand tegen zijn vader. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader.

Nadat bekend werd dat Al-Islam gearresteerd was, gingen inwoners van Tripoli de straat op om feest te vieren. Auto's claxonneerden, mensen zwaaiden met de Libische vlag en er werd uit vreugde in de lucht geschoten.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2014 om de uitlevering van Al-Islam gevraagd zodat hij terecht kon staan voor misdaden tegen de menselijkheid. Mensenrechtenactivisten vreesden dat hij in Libië geen eerlijk proces kon krijgen.

Saif al-Islam KadhafiBeeld epa

Amnestie

In 2016 meldden Al-Islams advocaten al dat hij amnestie had gekregen van de niet-erkende regering in het oosten van de stad. De internationaal erkende eenheidsregering in de hoofdstad Tripoli oordeelde echter dat er geen amnestie kon worden uitgesproken voor mensen die veroordeeld zijn voor misdaden tegen de menselijkheid. De stad Zintan wordt echter gecontroleerd door gewapende groepen die strijden tegen die eenheidsregering.

De chaos die ten tijde van de Arabische Lente in Libië uitbrak, en leidde tot de dood van Kadhafi, is nog lang niet voorbij. Vorig jaar kreeg de door Fayez Serraj geleide regering in Tripoli de steun van de VN, in de hoop dat daarmee de stabiliteit zou terugkeren. Tegenstanders weigeren die regering te erkennen.

'Moderne gezicht van regime'

Saif al-Islam Kadhafi gold als de tweede man van het regime. De in 1972 geboren Saif studeerde bouwkunde en economie in Tripoli, Wenen en Londen. Hij werd in 2008 op de gerenommeerde Britse onderwijsinstelling London School of Economics doctor met zijn inmiddels omstreden proefschrift De rol van de burgerlijke samenleving in de democratisering van instituten voor wereldwijd beleid. De roemruchte student schonk 1,5 miljoen pond (1,7 miljoen euro) aan de LSE.

Playboy Saif gaf vaak grote feesten, onder meer aan de Côte d' Azur en in Montenegro. Met zijn peperdure woning in Londen presenteerde hij zich als het moderne gezicht van het regime. Dat Libische regime was in die tijd weer salonfähig geworden door terrorisme en massavernietigingswapens af te zweren. Kadhafi beloofde smartengeld uit te keren wegens zijn eerdere terreuraanslagen.

Saif werd de hervormingsgezinde en soms zelfs kritische 'kroonprins van Libië' genoemd. Hij trad op als woordvoerder en topdiplomaat die tal van overeenkomsten met westerse partijen beklonk. Hij stichtte ondertussen als liefdadigheidsproject het Kadhafi Fonds voor Ontwikkeling en beloofde een liberale, democratische toekomst voor zijn land.

Saif was echter niet alleen het nieuwe gezicht van de clan, maar tevens de man die het economisch wanbeleid aanvoerde en miljarden euro's aan olie-inkomsten naar het buitenland wegsluisde.

Seif al-Islam, zoon en ooit mogelijk opvolger van de Libische dictator Muammar Kaddafi (1942-2011).Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden