Tot 80 miljard nodig voor klimaatsteun

Ontwikkelingslanden moeten zich wapenen tegen gevolgen klimaatverandering...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

den haag De ontwikkelingslanden hebben jaarlijks 60 tot 80 miljard euro nodig om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Van dat bedrag kan de Derde Wereld onder meer dijken bouwen tegen het stijgende water, of zoetwatervoorzieningen aanleggen tegen de aanhoudende droogte.

Dat staat in een studie van de Wereldbank die dinsdag in Den Haag is gepresenteerd. Het is de eerste keer dat een concreet bedrag wordt genoemd voor klimaatsteun. Grove schattingen van diverse clubs en landen schommelden tussen de 2,5 miljard en tientallen miljarden. De Britse, Zwitserse en Nederlandse regeringen gaven de Wereldbank financiële steun om een studie te doen naar wat concreet nodig is tussen 2010 en 2050.

Deze jaarlijkse miljarden zijn alleen bedoeld om de gevolgen van de klimaatcrisis op te vangen, benadrukte Wereldbank-econoomSergio Margulis. ‘Daarnaast blijft geld voor mitigatie nodig.’ Mitigatie (letterlijk: verzachting) betekent het bestrijden van de klimaatverandering door bijvoorbeeld te investeren in duurzame energie. ‘Het terugdringen van CO2 blijft een prioriteit’, meldde de Nederlandse minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.

Dat neemt niet weg dat de klimaatcrisis de ontwikkelingslanden al treft, vulde de bewindsman aan. De veranderingen zijn al te merken, zei hij. ‘Het is tragisch te zien dat de landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, het meest kwetsbaar zijn.’

Vooral landen in Azië, Latijns-Amerika en de Sub-Sahara worden getroffen. ‘We hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid. Nederland zal daar proportioneel aan moeten bijdragen.’

Het onderwerp is wel politiek gevoelig. ‘Er is een aantal landen dat veel minder wil bijdragen.’ Zonder extra geld voor de ontwikkelingslanden, zo zei Koenders, is een klimaatakkoord vrijwel onmogelijk. De ontwikkelingslanden zullen zich dan onttrekken aan de VN-top die in december in Kopenhagen wordt gehouden.

De studie van de Wereldbank kan volgens de minister ‘de positie van de ontwikkelingslanden versterken’. Europa heeft een bedrag genoemd van tussen de 2- en 15 miljard euro per jaar. De Wereldbank zegt dus nu dat de ontwikkelingslanden tot 80 miljard euro nodig hebben om alleen al de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Daarbij gaat het volgens Wereldbank-econoom Margulis om minder dan 1 procent van het bruto nationaal product van de rijke landen.

Reportage China groeit uit tot het Mekka van de elektrische fiets 6

Interview ‘Europa moet de wereld redden’ 6

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden