Tot 2008 geen federaal Irak

Het parlement van Irak heeft regionale autonomie voorlopig op de lange baan geschoven. Federalisering in het door geweld, etnische en religieuze tegenstellingen verscheurde Arabische land wordt op zijn vroegst over anderhalf jaar ingevoerd...

ANP

Ondanks het begin van de vastenmaand ramadan, hield de golf van geweld ook in het weekeinde aan. Aanslagen en schietpartijen kostten zaterdag en zondag vele tientallen mensen het leven.

In het parlement dreigde een boycot van de eens machtige minderheid van soennitische moslims over autonomie. De leiders van de sjiitische meerderheid, die graag een grote autonome regio willen opzetten in het olierijke zuiden, gaven na lang onderhandelen uiteindelijk toe dat zo'n stap hooguit achttien maanden na een besluit, op zijn vroegst in 2008, kan worden genomen.

In de Iraakse grondwet, die vorig jaar door de bevolking in een referendum is goedgekeurd, is het principe van een federale staat verankerd. De soennitische minderheid, die de politiek domineerde ten tijde van het bewind van president Saddam Hussein, is echter fel gekant tegen het idee en eist een aanpassing van de constitutie.

De kwestie verlamde het werk van regering en parlement al weken. Volgens waarnemers krijgen de verschillende partijen nu een ‘adempauze’ om andere geschillen op te lossen. De hoop bestaat dat een daadkrachtiger regering de bloedige strijd tussen sjiitische en soennitische radicale groeperingen zal kunnen indammen.

In een poging het geweld te keren, heeft de Iraakse premier Nuri al-Maliki Irakezen opgeroepen om de ramadan te gebruiken om hun conflicten opzij te zetten en nationale eenheid te zoeken. Of Irakezen leven zij aan zij als broeders, óf hun land verwordt tot een slagveld waar politieke geschillen worden uitgevochten, aldus de sjiiet Maliki.

Voor Iraakse soennieten begon de ramadan op zaterdag. Sjiieten beginnen maandag aan de vastenmaand.

Militanten gaven geen gehoor aan de oproep van de premier. Door een serie aanvallen in Bagdad en het noorden van Irak vielen zondag zeker negentien slachtoffers. Onder hen waren acht leden van de Iraakse veiligheidsdiensten.

Zaterdag markeerden soennieten het begin van hun vastenmaand met een bloedige aanslag in Sadr-city, een bolwerk van sjiieten in Bagdad. Opstandelingen lieten bommen ontploffen naast een tankwagen met kerosine. Door de enorme explosie die volgde kwamen zeker 34 mensen om het leven en raakten ten minste 35 personen gewond, van wie velen ernstig verbrand raakten. Velen waren vrouwen die bij de tankwagen wachtten om brandstof te kopen.

In het soennitische bastion Tikrit vonden de autoriteiten zaterdag de hoofden van negen verdwenen agenten. Twee dozen met daarin de hoofden werden in het centrum van de noordelijke stad uit een rijdende auto gegooid.

Ondertussen meldden Iraakse media zaterdag dat de politie de top van de militante terreurgroep Ansar al-Sunna had opgerold. Het zou gaan om Muntasir al-Jibouri en twee van zijn medewerkers. De beweging is vooral berucht wegens de via internet verspreide opnames van onthoofdingen van onder meer westerse gijzelaars.

De groepering sprak het nieuws zondag tegen. De valse informatie van de Iraakse overheid wijst volgens de groepering duidelijk op het bankroet van de Iraakse regering. Om de ontkenning kracht bij te zetten, liet Ansar al-Sunna weten dat zij tien sjiitische moslims uit Pakistan en India heeft geëxecuteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden