Tot 20 jaar cel voor terreurverdachten België

De rechter in België heeft een groep terreurverdachten veroordeeld tot celstraffen van 10 maanden tot 20 jaar. Het gaat om de zogeheten 'Syrië-filière' waar zowel ronselaars als daadwerkelijke Syrië-gangers deel van uitmaakten.

Redactie/ Belga
Rechters lezen het vonnis voor. Beeld Screenshot VRT
Rechters lezen het vonnis voor.Beeld Screenshot VRT

Ze werden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan activiteiten van een terroristische groep. Hoofdverdachte Khalid Z. werd veroordeeld tot 12 jaar cel. De 41-jarige man werd ervan verdacht jongeren te hebben geronseld om in Syrië te gaan vechten, en zou ook tientallen diefstallen hebben gepleegd. 'Khalid Z. is het archetype van de opstandige, cynische mentor, die de mentaliteit van de jeugd in een volledige wijk heeft verziekt', zo klonk het vonnis.

Twee andere verdachten die aan het hoofd zouden hebben gestaan van de filière, Fatima A. en haar zoon Soufiane A., kregen acht jaar cel. De twee andere zonen van Fatima, waarvan er eentje omgekomen is in Syrië, werden veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar, omdat ze recidivisten zijn. 'Fatima A. heeft heel haar omgeving besmet met haar extreme islamistische ideologie. Net als Khalid Z. handelde ze als mentor en koos ze ervoor delicten te plegen om reizen naar Syrië te financieren', aldus de rechtbank.

En ook Abdelhamid A., het vermoedelijke brein achter de terreurcel in Verviers die in januari werd ontmanteld, werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar. In augustus 2014 ontvoerde hij zijn kleine broer Younes, om samen met hem naar de jihadisten in Syrië te trekken. Hij wordt nog steeds gezocht.

Vrijgesproken

De rechtbank sprak ook straffen uit van tien jaar tegen Yoni M., Reda K., Rachid T. en Mohamed C. en een celstraf van zeven jaar tegen Ilias M. Zeven verdachten kregen vijf jaar, vier anderen vijf jaar cel met gedeeltelijk uitstel. Een verdachte kreeg twee jaar met uitstel, een andere tien maanden met uitstel.

Twee verdachten werden vrijgesproken: de zussen Sarah en Soumaya K. Ze werden in december opgepakt aan de Turks-Syrische grens, maar zouden niet hebben deelgenomen aan terroristische activiteiten.

In het proces stonden 32 mensen terecht omdat ze mensen die ook Syrië-strijders zijn geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden