Tot 12 jaar geëist tegen beruchte Chinese bende

Justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen elf vermeende leden van een Chinese criminele organisatie.

ANP

De bende hield zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) bezig met mensensmokkel, afpersing en productie van en handel in XTC. Ook zijn bij de vermeende bendeleden wapens gevonden en wordt enkelen van hen betrokkenheid verweten bij een dodelijke schietpartij in Kerkrade in april 2004.

De leider van de criminele organisatie zou een man zijn die bekend staat als Peter uit Eindhoven. De organisatie is volgens de officier al heel lang berucht bij de Chinese gemeenschap in Nederland. De reputatie van deze bende was een wapen op zich: mensen waren er net zo bang voor, zei de openbaar aanklaagster.

Van de twaalf verdachten woonde er maar één de rechtszaak bij: een 23-jarige Chinees die geen vast adres heeft in Nederland. Hij zou zijdelings betrokken zijn geweest bij de schietpartij in Kerkrade, maar het OM vroeg hem vrij te spreken omdat er onvoldoende bewijs tegen hem is.

Net als zijn medeverdachten was de Chinees sinds november 2006 op vrije voeten. De meeste vermeende bendeleden zijn na de schorsing van hun voorlopige hechtenis in vreemdelingbewaring genomen en Nederland uit gezet. Om ervoor te zorgen dat ze hun proces in vrijheid konden bijwonen, zou het OM hen een vrijgeleide verschaffen.

Toch waren ze niet bij de rechtszaak aanwezig. Volgens hun advocaten was dat uit geldgebrek of omdat ze geen visum durfden aan te vragen. De Chinese autoriteiten zouden dan te weten komen waarvoor ze naar Nederland moesten en dat zou tot strafvervolging in eigen land kunnen leiden.

Het OM eiste de hoogste straf tegen de 42-jarige meewerkend voorman van de bende. Hij gaf volgens de aanklaagster feitelijk leiding aan de organisatie en had regelmatig telefonisch contact met de 54-jarige Peter uit Eindhoven, tegen wie de officier acht jaar cel eiste.

De verdachten in deze zaak zijn al in 2005 opgepakt. Het OM heeft daarom lagere straffen geëist dan het aanvankelijk in gedachten had. De zaak gaat woensdag en donderdag verder met de pleidooien van de advocaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden