Tot 106.000 euro voor slachtoffers aardbeving Lorca

Gezinnen van wie het huis is verwoest door de aardbeving in het Zuid-Spaanse Lorca, kunnen aanspraak maken op financiële steun tot 106.000 euro van de Spaanse overheid. De Spaanse minister van Openbare Werken, José Blanco, heeft daarover vandaag een akkoord getekend.

ANP/Redactie
Prins Felipe en prinses Letizia bezochten de getroffen stad. © photo news Beeld photo_news
Prins Felipe en prinses Letizia bezochten de getroffen stad. © photo newsBeeld photo_news

Verder hebben eigenaren van beschadigde huizen voor opknapwerkzaamheden recht op een bedrag tot 24.000 euro. Mensen die door de beving een huis moeten huren, kunnen een staatstoelage van 6.671 euro per jaar krijgen. Die maatregel blijft twee jaar van kracht. Lorca werd woensdag getroffen door een beving van 5,1 op de schaal van Richter, die was voorafgegaan door een beving met een kracht van 4,4. De beving eiste negen levens. Circa 300 mensen raakten gewond. Vele duizenden huizen werden verwoest of raakten beschadigd.

Nieuw kamp
Het Spaanse leger en hulpverleners hebben een nieuw kamp ingericht voor mensen die door de aardbeving moesten worden geëvacueerd. In dat centrum dat ruimte biedt aan circa 1.400 personen zijn alleen mensen welkom die kunnen aantonen dat ze hun huis noodgedwongen hebben moeten verlaten.

In de afgelopen dagen zijn in andere opvangcentra mensen aangetroffen die niet door de beving dakloos zijn geworden. Ze zitten in de kampen omdat ze daar eten krijgen en gebruik kunnen maken van tal van voorzieningen.

Immigranten
In de opvangcentra zitten vooral immigranten uit met name Ecuador en Bolivia. In tegenstelling tot veel rijkere Spaanse inwoners van Lorca beschikken zij niet over een tweede huis aan de kust. Bovendien kunnen de immigranten voor huisvesting minder vaak een beroep doen op familieleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden