Tot 10 procent erbij voor uitzendkrachten

Twee dagen in totale afzondering op volle zee. Zo werd afgelopen weekend een nieuwe vijfjarige CAO voor de uitzendbranche tot stand gebracht....

Yvonne Doorduyn

Zo verandert vanaf 1 april de beloning van uitzendkrachten aanzienlijk. Als basis geldt uiteraard het loon volgens de uitzend-CAO. Maar als de uitzendkracht een halfjaar of langer bij hetzelfde bedrijf werkt, dan gaat hij hetzelfde salaris verdienen als zijn collega die in dienst is van dat bedrijf.

De uitzendkracht krijgt dan bovendien niet alleen hetzelfde loon, hij krijgt ook de toeslagen, kostenvergoedingen en periodieken volgens de CAO van het inlenende bedrijf en hij werkt het aantal uren dat die CAO voorschrijft.

'Het komt overeen met een loonsverhoging van 5 tot 10 procent', jubelt Han Westerhof, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten. Er is bovendien een aparte regeling voor vakkrachten; uitzendkrachten met nuttige diploma's en veel ervaring. Zij krijgen al vanaf de eerste dag betaald volgens de CAO van het inlenende bedrijf.

Ook is op de veerboot naar Newcastle afgesproken dat de jaarlijkse salarisverhoging in het vervolg geen punt van discussie meer is voor de onderhandelaars. Vanaf 1 april volgt de loonstijging van uitzendkrachten de gemiddelde loonstijging in dertig grote CAO's in Nederland. Uitzendkrachten zijn immers in vrijwel alle sectoren werkzaam.

De vakbonden hebben gewonnen op de beloning, de werkgevers op de rechtspositie van uitzendkrachten. Die is zwakker geworden. Tot nu toe konden uitzendkrachten al na 1,5 jaar werken in aanmerking komen voor een vast contract bij het uitzendbureau. Ze kregen dan recht op scholing, pensioen en het uitzendbureau moest hen doorbetalen als er onverhoopt geen werk voor hen was.

In de nieuwe CAO krijgt de uitzendkracht pas na 3,5 jaar werken een contract voor onbepaalde tijd. Gedurende anderhalf jaar mag het uitzendbureau de kracht ontslaan zodra er geen werk voor hem is. Einde opdracht is einde werk. Na die anderhalf jaar volgt twee jaar van contracten voor bepaalde tijd.

Werkgevers en bonden hebben afgesproken in de komende maanden een apart 'arrangement' voor studenten overeen te komen. Studenten zijn immers niet geïnteresseerd in een vast contract, noch in scholing . FNV Bondgenoten stelt voor het geld dat bij een niet-student aan scholing opgaat , voor studenten in een spaarfonds te stoppen waarmee de studieschuld kan worden afgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden