Tory’s willen uitleg over jacht op Taliban

De Conservatieve Partij eist uitleg over de rol van de Britse troepen in Afghanistan. De afgelopen dagen zijn berichten verschenen dat de Britse militairen daar niet alleen vredestichters zullen zijn maar ook actief op opstandelingen van de Taliban moeten jagen en die moeten uitschakelen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Fox eist dat de Britse minister van Defensie in het Lagerhuis een verklaring zal afleggen over de exacte taak van de Britse troepen. Volgens Fox hebben de leden van het Lagerhuis tot nu toe niet alle feiten gehoord over de wijze waarop de Britse troepen worden ingezet. Het gaat daarbij met name om de troepen die in de zuidelijke provincie Helmand de Amerikanen moeten vervangen.

Zowel de krant Daily Telegraph als de BBC zeggen documenten in handen te hebben gekregen waaruit blijkt dat het elitekorps Royal Marines zich niet zal beperken tot vredesoperaties. Er wordt verwacht dat zij actief op zoek gaan naar Taliban-rebellen en dat zij het zuiden van het land zullen zuiveren van opstandelingen.

Op dit moment is Groot-Brittannië bezig in het zuiden van Afghanistan 3300 manschappen operationeel te maken. De Britse regering heeft steeds gezegd dat zij niet dezelfde rol zullen vervullen als de Amerikaanse voorgangers. In januari zei minister Reid letterlijk dat ‘de Britse troepen niet naar Afghanistan gaan om daar oorlog te voeren of daar strijdende opstandelingen te zoeken en te vernietigen zoals de Amerikanen deden’.

Hij stelde dat de Britten uitsluitend hier waren om Afghaanse veiligheidsdiensten op te leiden en te helpen met de wederopbouw van het land en de strijd tegen de papaverteelt.

Maar inmiddels lijkt stiekem aan de missie al een ruimere opdracht te zijn gegeven. Het ministerie van Defensie probeerde woensdag de verontrusting weg te nemen. Minister Reid stelde via een woordvoerder dat de operaties tegen de opstandelingen geleid zullen worden door de Amerikanen en dat daar geen verandering in is gekomen. Uiteraard zullen de Britse militairen zichzelf en anderen tegen opstandelingen mogen beschermen, maar ze zullen de terreur niet zelf actief bestrijden.

De Britse troepensterkte in het land zal uiteindelijk oplopen tot vijfduizend man. Maar de Lagerhuiscommissie voor Defensie heeft al de vrees uitgesproken dat dit aantal verder kan oplopen.

Vorige week raakten twee Britse militairen gewond na een zelfmoordaanslag in Lashka Gar, de hoofdstad van de provincie Helmand. Gisteren raakten twee Canadese militairen gewond toen in deze provincie een bom ontplofte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden