Tories zetten in op immigratiebeleid

Of ze ermee de verkiezingen kunnen winnen, valt nog te bezien, maar immigratie is wel het enige beleidsterrein waarop de Conservatieve Partij in de verkiezingscampagne voor ligt op Labour....

Van onze correspondent Peter de Waard

Gisteren gooiden de Tories er daarom nog een schepje bovenop. De partij beschuldigde immigratiefunctionarissen ervan ‘buitenlanders zonder goede papieren’ door te laten in plaats van ze op vliegvelden en havens te interneren. ‘Mensen die voorheen in hechtenis werden genomen, mogen nu tijdelijk voor 48 uur het land in en moeten zich daarna weer melden. Er kunnen mensen onder zitten die kwade bedoelingen hebben en nu toch het land kunnen binnenkomen’, stelde de Conservatieve leider Michael Howard. Hij zei dit te hebben vernomen van politiekorpsen. Labour ontkende het onmiddellijk en stelde dat er geen beleidswijziging heeft plaatsgevonden.

De Conservatieven lanceerden gisteren als eerste partij hun verkiezingsmanifest. Leider Michael Howard zei dat hij op zijn 63ste jaar zijn schoenen aan de wilgen had kunnen hangen en met pensioen zou kunnen gaan, maar dat hij liever vecht in de ‘Slag om Groot-Brittannië’ zoals hij de verkiezingsstrijd noemde. Hij riep de mensen op het manifest te lezen en ‘te ontdekken hoe de partij is veranderd’. Hij waarschuwde voor opnieuw vijf jaar zelfgenoegzaam Labourbeleid. ‘Het is tijd voor verandering, tijd voor actie’.

Behalve immigratiebeperkingen willen de Tories meer politie op straat, schonere ziekenhuizen, meer discipline op de scholen en lagere belastingen. De omslag van het manifest is met de hand geschreven en het boekwerk is bewust dun gehouden om de kiezers te stimuleren het daadwerkelijk te lezen. ‘Op 5 mei kunt u de zonnestralen van de hoop door de wolken van teleurstelling laten schijnen’, stelde Howard. Volgens de opiniepeilingen ligt de Conservatieve Partij drieënhalve week voor de verkiezingen nog altijd 3 tot 5 procentpunten achter op Labour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden