Tories trekken plots op met eurokritische Duitse AfD

De toch al moeizame verhouding tussen de Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel heeft een extra knauw gekregen door de opname van de nieuwe Duitse partij Alternative für Deutschland in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Binnen de ECR vormen de Conservatieven van Cameron de meerderheid.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - Extra pijnlijk voor de Britse leider is dat hij, na een dringend advies daartoe vanuit Berlijn, zijn europarlementariërs juist opdracht had gegeven tégen de komst van de AfD te stemmen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine hebben drie tot vijf Tories die oproep donderdag bij de stemming naast zich neergelegd. Met een krappe meerderheid werden de zeven leden van de AfD verwelkomd. 'Politieke ridderslag voor AfD', schreven diverse Duitse kranten.

Het nieuws zal zowel in Londen als Berlijn niet met gejuich zijn begroet. Merkel poogde de eurokritische AfD in de aanloop naar de verkiezingen dood te zwijgen, Cameron ziet dat zijn relatie met de Duitse bondskanselier extra onder druk is komen te staan.

De twee Europese leiders hebben een ernstig verschil van mening over de opvolging van de voorzitter van de Europese commissie José Manuel Barroso. Merkel heeft haar zinnen gezet op de Luxemburger Jean-Claude Juncker, Cameron is daar fel op tegen. 'De verhouding met Angela Merkel is nog gecompliceerder geworden', aldus Mats Persson van denktank Open Europe.

Saillant voor Merkel is dat de AfD deel zal uitmaken van een Europese fractie die in Brussel vaak op één lijn staat met de Europese Volkspartij (EVP), waarbinnen haar eigen CDU de grootste afvaardiging vormt.

Met de komst van de zeven leden van de eurosceptische AfD bestaat de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in Brussel en Straatsburg uit 64 leden. De ECR is daarmee de op twee na grootste fractie in het Europees Parlement. De politieke kleur loopt uiteen van centrumrechts tot gematigd extreemrechts, waarbij critici termen als 'xenofoob' en 'populistisch' in de mond nemen.

De grootste partijen binnen de ECR zijn de Britse Conservatieven en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid. Naast de Nederlandse ChristenUnie zijn ook de Deense Volkspartij en de Finse groepering Ware Finnen binnen de gelederen te vinden.

Alternative für Deutschland behaalde bij de Europese verkiezingen ruim 7 procent van de Duitse stemmen. Bleef de eurosceptische partij vorig jaar bij de Bondsdagverkiezingen met 4,7 procent nog net onder de kiesdrempel van 5 procent, de groei zette zich richting 25 mei van dit jaar gestaag voort. De gevestigde partijen, met voorop CDU en CSU, bleken geen afdoende antwoord te hebben op het eurokritische geluid van de AfD. Vooral de Beierse CSU kreeg op de verkiezingsdag een gevoelige tik.

AfD-partijleider Bernd Lucke sprak donderdag van een succes. 'We kunnen nu gesterkt aan het werk in Brussel.' Het Front National en de Nederlandse PVV dongen recentelijk ook naar de hand van de AfD, maar die toenadering werd door Lucke resoluut afgewezen. 'Met lieden als Le Pen wil ik niet samenwerken.' Over de PVV zei hij eerder dat de PVV 'geen democratische partij is, de partij heeft slechts één lid: Herrn Wilders selbst.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden