Torenhoge bonussen Wall Street
Alsof er nooit een crisis is geweest, en alsof nooit plechtig is beloofd de bonussen aan te pakken, wordt er weer met geld gestrooid op Wall Street.
AMSTERDAM - 'Sportwagenverkopers en villamakelaars, hang de vlag maar uit', schreef US Today woensdag op zijn site. De bonussen op Wall Street hebben hun hoogste niveau sinds 2007 bereikt. De gemiddelde bonus voor een werknemer in het effectenvak bedroeg in 2013 164.530 dollar (118.500 euro). Dat is 15 procent meer dan in 2012.
De totale bonuspot - de verdiensten die werknemers bovenop hun vaste salaris hebben gekregen - kwam uit op 26,7 miljard dollar.
Dat heeft de rekenmeester van de staat New York Thomas P. DiNapoli woensdag bekendgemaakt. Het is de op twee na hoogste gemiddelde bonus in de geschiedenis. Alleen in 2006 (gemiddeld 191.360 dollar) en 2007 (gemiddeld 177.830 dollar) waren de bonussen nog hoger. In 2000 kwam de gemiddelde bonus voor het eerst boven de 100 duizend dollar uit om daarna als gevolg van de internetbubbel weer terug te zakken. Na 2003 steeg de bonus elk jaar tot de crisis.
Nadat de kredietcrisis was geëscaleerd werd nog plechtig beloofd de bonussen of variabele beloningen te beperken, maar daar blijkt weinig van terechtgekomen nu de koersen op Wall Street nieuwe records hebben gebroken.
Veerkracht
Hoewel de winsten van effecten- en zakenbanken lager waren in 2013, was de sector volgens DiNapoli in zijn geheel zeer gezond. De banken hadden last van hoge kosten van schikkingen voor opgelegde boetes (onder meer voor woekerpolissen en het Libor-schandaal), oplopende rentetarieven en meer bureaucratische rompslomp als gevolg van extra regelgeving om de teugels aan te trekken. Alleen de bank JP Morgan Chase moest in 2013 al een boete betalen van 16 miljard dollar vanwege compensatie voor houders van woekerpolissen.
'Niettemin toonde Wall Street veerkracht', aldus de rekenmeester. Na de verliezen in 2008 hebben de banken voor het vijfde achtereenvolgende jaar winsten kunnen behalen. De totale nettowinst voor de Wall Street-bedrijven kwam uit op 16,7 miljard dollar. Dat is 30 procent minder dan in 2012, maar hoog in historisch opzicht. In totaal werken op en rond Wall Street nu 165.200 mensen. Dat is nog altijd 12,5 procent minder dan voor de crisis.
Wall Street is zeer belangrijk voor zowel de staat New York als de stad. De banken en beurs leverden de staat New York in 2013 ruim 10,3 miljard dollar aan belastinginkomsten op - 16 procent van alle inkomsten. Voor de stad New York was het bedrag 3,8 miljard dollar - 8,5 procent van alle inkomsten.
Motor van stad en staat
In de totale bonussom zijn niet de aandelenopties of andere extra beloningen meegenomen. Ook tellen niet de bonussen mee van mensen die buiten New York wonen, omdat zij daar geen belasting betalen. In 2012 (voor 2013 zijn er nog geen cijfers) verdienden de werknemers in de financiële sector inclusief bonussen een jaarsalaris van 360.700 dollar. Dat was vijf keer zo veel als het gemiddelde loon in de particuliere sector, dat toen 69.200 dollar bedroeg.
Ondanks de relatief geringe omvang is de financiële sector van Wall Street de economische motor van de stad en de staat. Op Wall Street wordt 22 procent van het particuliere inkomen in de stad verdiend, terwijl er maar 5 procent van de mensen een baan hebben.
undefined