Commentaar

Topvrouwentekort? Stimuleer moeders om voltijds te werken

Een verplicht quotum bezorgt topvrouwen een stigma. Het kabinet moet niet gebieden, maar faciliteren.

Een vader brengt zijn kinderen naar school. Beeld anp
Een vader brengt zijn kinderen naar school.Beeld anp

Je kunt er zo langzamerhand vergif op innemen: elk jaar opnieuw blijkt dat toch weer minder Nederlandse vrouwen het glazen plafond aan diggelen hebben geslagen dan de bedoeling was. Het schiet maar niet op met het aantal topvrouwen in de Nederlandse bestuurskamers.

Dat aantal stijgt wel, maar 'tergend langzaam', zei oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die een commissie leidt die vrouwen naar de top moet brengen.

Minister Bussemaker voelde hevig met Verbeet mee en liet licht dreigend het q-woord vallen. Boodschap: als de (mannelijke) seksisten aan de top niet snel inschikken, duwen we hen die vrouwen gewoon door de strot. Een quotum dus. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Bussemaker is dan weer niet zo nijdig dat ze met haar handtas of gummiknuppel op tafel slaat en dat quotum stante pede invoert. Integendeel, nu het streefgetal van 30 procent in 2014 weer niet is bereikt, geeft ze de hardleerse mannen in de bestuurskamer nog zeven jaar extra de tijd om voldoende topvrouwen te rekruteren. Het kabinet pakt het topvrouwentekort dus net zo doortastend aan als de Fransen hun begrotingsravijn.

Dat neemt niet weg dat ambitieuze vrouwen blij mogen zijn dat het vrouwenquotum er (voorlopig) niet komt. Zo'n quotum neemt de oorzaken van het gebrek aan topvrouwen namelijk niet weg, maar verdoezelt die.

Mannelijk chauvinisme speelt beslist een rol bij de trage opmars van vrouwen in de top. Uit sociologisch onderzoek blijkt dat leidinggevenden liefst werknemers promotie geven die op hen lijken. Andere mannen dus, geen vrouwen. Maar zelfs vrouwen hebben liever een man als 'leider' dan een vrouw, blijkt uit ander onderzoek.

Maar het grootste struikelblok is de voorliefde van Nederlandse vrouwen voor deeltijdwerk. Die voorkeur is het gevolg van de culturele norm dat een moeder die voltijds werkt een slechte ouder is, terwijl dat niet geldt voor de vader. Zolang de meeste Nederlandsen die norm onderschrijven, zullen relatief weinig vrouwen de top bereiken.

Het grootste bezwaar tegen een quotum is dat elke vrouw die op eigen kracht de top bereikt, dan de verdenking op zich laadt dat ze haar promotie te danken heeft aan positieve discriminatie en niet aan haar kwaliteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden