Topvrouw Sociale Verzekeringsbank weggestuurd na pgb-falen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de baas van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Nicoly Vermeulen, ontslagen. Onder Vermeulen werd de SVB volgens Klijnsma met 'zwaarwegende problemen geconfronteerd', omdat de uitvoerder van de kinderbijslag en de AOW niet in staat bleek ook de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) in goede banen te leiden.

Nicoly Vermeulen tijdens de hoorzitting in de kamer. Beeld ANP

Onder leiding van de zes jaar geleden van ING overgekomen Vermeulen kaapte de SVB de pgb-klus voor de neus van de zorgkantoren van grote zorgverzekeraars weg. De pgb's worden sinds 1 januari 2015 niet meer rechtstreeks naar de circa 140 duizend 'budgethouders', de zorgbehoevenden, overgemaakt, maar naar hun kwart miljoen zorgverleners. Dit zou fraude met het zorggeld moeten voorkomen.

De SVB vertilde zich hieraan. Zorgverleners moesten soms maanden wachten op hun geld waardoor zij en hun patiënten in problemen kwamen. In mei vorig jaar bood een geëmotioneerde Vermeulen in de Tweede Kamer excuses aan voor de chaos rond de uitbetaling van de pgb's. In december zei ze dat de problemen nog niet waren opgelost. Oorzaak waren niet alleen de ICT-systemen van de SVB, maar ook de gemeenten, zorgkantoren en budgethouders. Die zouden hun informatie te laat leveren.

Nieuwe functie

Nu is de maat vol voor staatssecretaris Klijnsma. Ze meent dat de SVB toe is aan een nieuwe fase en die vraagt om nieuw leiderschap. José Lazeroms, lid van de Raad van Bestuur van het UWV neemt haar taken voorlopig over. Vermeulen gaat nu werken voor het ministerie van de bewindsvrouw die haar ontslagen heeft, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar blijft ze tot uiterlijk 1 februari 2018. 'Onderwijl zal zij zich optimaal inspannen zo snel mogelijk een nieuwe functie te verwerven', schrijft Klijnsma vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het herstellen van de problemen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb), heeft gemeenten volgens een onderzoek van een extern bureau tussen de 22 en 31,5 miljoen euro gekost. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in december vorig jaar aan de Kamer laten weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden