Topvrouw leest, tuiniert en is ook gelovig

In december zette Avanta, het maandblad voor de ambitieuze vrouw, de honderd machtigste vrouwen op een rij. Deze maand beschrijft het blad wat deze dames bezig houdt: tuinieren en koken, klassieke muziek en romans....

De Nederlandse vrouwelijke topcommissarissen zijn gemiddeld 54 jaar oud, zijn in het bezit van een hbo- of wo-diploma, hangen in meerderheid CDA en VVD aan en meer dan de helft noemt zich religieus. Maar bovenal zijn ze dol op hun gezin, het zijn echte 'family women'.

Ze hebben gemiddeld tweeëneenhalf kind en een partner die het evenmin slecht doet. Overigens is het dilemma zorg/carrière voor de meeste topcommissarissen verleden tijd omdat hun kinderen inmiddels volwassen zijn: een kwart van de ondervraagde vrouwen is inmiddels grootmoeder.

'De topvrouwen wekken een behoorlijk stabiele indruk als het gaat om hun levensbeschouwing', schrijft Avanta. Niet dat de ontkerkelijking hen voorbij is gegaan, maar een behoorlijk aantal noemt zich humanist of agnost. Vooral katholieken en hervormden bleven het ouderlijk geloof aardig trouw.

Hetzelfde geldt voor de politieke voorkeur. Ook hier is 60 procent niet van positie veranderd. 'Mannen worden gaandeweg rechtser, maar dit valt bij de vrouwelijke topcommissarissen niet te constateren.'

Omdat veel vrouwelijke topcommissarissen hun werkzame leven temidden van mannen hebben doorgebracht, kunnen zij maar weinig vrouwelijke idolen noemen. Neelie Kroes noemt Cor Boonstra en Europarlementariër Karla Peys Cees van der Hoeven. De Boer-Kruyt - commissaris bij onder meer Elsevier en Douwe Egberts - ziet meer in de Dalai Lama.

Het lijstje van minst bewonderde toplieden telt maar zes namen, slechts twee daarvan zijn vrouwen: Nina Brink, Wim Dik, Wim Kok, Neelie Kroes, Joep van den Nieuwenhuijzen en Jan Pronk. Ook het lijstje met schrijfsters die de geënqueteerden beïnvloed hebben is kort: Marguérite Yourcenar, Hella Haasse en Belle van Zuylen.

Daarnaast, zo merkt Avanta fijntjes op, zijn vrouwenbladen als Opzij en Avanta populair. Margriet en Libelle lezen ze nauwelijks, maar een enkele topcommissaris vermaakt zich af en toe met de Donald Duck. Anders dan hun mannelijke collega's voelden de topvrouwen zich in hun carrière voornamelijk gesteund door hun familie. Bazen en collega's hadden maar weinig invloed gehad op hun loopbaan. 'De enquête roept zo het beeld op van een tamelijk zware weg naar de top, onder een ongunstig gesternte en wellicht ook enigszins eenzaam', concludeert Avanta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden