Topvrouw is vaak commissaris

De opmars van topvrouwen in het bedrijfsleven komt vooral doordat ze steeds vaker commissariaten bezetten. Bij de in Amsterdam genoteerde nv's is inmiddels 18 procent van de commissarissen vrouw. In 2012 was dat nog 13,7 procent.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index. Als de stijging van het aantal vrouwelijke commissarissen in dit tempo doorgaat, is het wettelijke streefcijfer van 30 procent in de loop van 2016 haalbaar, stelt onderzoeker Mijntje Lückerath.


Bij de vrouwelijke bestuurders is het beeld anders. De raden van bestuur van in de Amsterdam genoteerde nv's tellen in totaal 213 leden. Daarvan zijn er nu tien vrouw (4,7 procent). Dat is één meer dan in 2012.


Van de dertig bestuurders die vorig jaar werden benoemd, waren er 27 man. In dit tempo wordt het streefcijfer voor bestuurders pas in 2055 gehaald, terwijl het is vastgesteld voor 2016. Lückerath: 'Meer vrouwen in de top vraagt om een pijplijn die goed gevuld raakt. Daarvoor moeten bedrijven buiten de gebaande paden kijken. Dat kost blijkbaar meer tijd.'


Nog geen enkel bedrijf voldoet aan het streefcijfer. PostNL komt als enige vlak in de buurt, met 29 procent vrouwelijke commissarissen en de helft van het bestuur: topvrouw Herna Verhagen heeft één mannelijke collega.


Pakjesbedrijf TNT voldeed vorig jaar aan de norm, maar zag de Franse topvrouw Marie-Christine Lombard met ruzie vertrekken. Veteraan Tex Gunning volgde haar op.


Baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak scoren het slechtst. De respectievelijk elf en negen bestuurders zijn allen man. Corio (vastgoed), Ajax (voetbal), CSM (voeding) en Exact (automatisering) hebben elk acht mannen in de top en nul vrouwen.


Koffiebrander DE Master Blenders heeft met drie vrouwen in een zevenkoppige raad van bestuur procentueel de meeste topvrouwen, voor Unilever. Daardoor is nu al te voorspellen dat het gemiddelde zal zakken: DE gaat na de overname door het Duitse JAB van de beurs, en telt dan niet meer mee.


De goede cijfers zijn ook deels te danken aan Gemalto. Dat Franse digitale beveiligingsbedrijf, met ruim een kwart vrouwen in de top, telt voor het eerst mee omdat het nu statutair in Nederland is gevestigd.


Verder zijn er wel flink meer vrouwen in de top van Nederlandse bedrijven, maar bezetten zij nog geen posities in de raad van commissarissen of de raad van bestuur.


Bijna de helft van de vrouwelijke commissarissen en bestuurders komt uit het buitenland, tegen een kwart bij de mannen. Zo haalde Unilever als commissarissen Laura Cha en Mary Ma uit Hongkong. Dat raakt aan het gevoelige punt of Nederlandse vrouwen voldoende ambitieus en beschikbaar zijn voor internationale topposities. Volgens Lückerath is dat niet het probleem. Ze zegt dat het de bedrijven bij dit soort benoemingen gaat om nieuwe afzetmarkten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden