Topvrouw Google (37) naar Yahoo

De 37-jarige Marissa Mayer, die jarenlang verantwoordelijk was voor het uiterlijk en imago van de belangrijkste Google-sites, wordt de nieuwe baas bij Yahoo. Zij is daarmee in een klap de hoogstgeplaatste vrouw in Sillicon Valley.

THE NEW YORK TIMES

NEW YORK - Mayer begon op haar 24ste bij Google als de eerste vrouwelijke programmeur. Zij maakte snel carrière en had onder andere de leiding over Google Maps. Ook was ze een van de belangrijke adviseurs van de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin. Naast de oprichters is zij een van de weinige gezichten van het bedrijf. Zij schitterde op de voorpagina van menig glamoureus blad, waarvoor ze zich graag in haar chique penthouse liet fotograferen.

Die bekendheid bracht haar binnen Google niet wat zij openlijk ambieerde: een plek in de zogenoemde 'C-Suite'. Bij Yahoo krijgt ze direct de hoogste C-status: die van CEO. Zij volgt Scott Thompson op, die al binnen vier maanden moest aftreden toen bleek dat hij volgens zijn curriculum vitae een opleiding had gevolgd die destijds nog niet bestond.

In de tijd dat Mayer bij Google begon, was Yahoo de grote concurrent. Ze zei daarover maandag dat ze destijds vaak moest uitleggen waarom mensen Google zouden moeten gebruiken, 'omdat mensen het verschil niet begrepen tussen Yahoo en het internet'. Hoewel Yahoo nog een enorm internetbedrijf is, zijn de rollen inmiddels omgedraaid. Ook aan Facebook verliest Yahoo marktaandeel, omdat het niet goed weet om te gaan met het steeds socialer worden van het medium. Mayer staat dan ook voor een enorme opgave.

Het ligt daarbij niet voor de hand dat Mayer haar oude werkgever zal gaan beconcurreren. In 2009 heeft Yahoo zich al gewonnen gegeven aan Google in de strijd om de zoekende internetter. Mayer denkt dat Yahoo weer marktaandeel kan winnen door verder te bouwen op de paar onderdelen die nog wel goed draaien: e-mail, financieel en sportnieuws. Ook hoopt ze meer te doen met breedband video en diensten voor mobiele telefoons.

Met haar benoeming is Mayer in een klap doorgedrongen tot een select gezelschap van vrouwen in de top van technologiebedrijven in de VS. Daartoe horen onder anderen Meg Whitman bij Hewlett-Packard en Virginia Rometty die aan het roer staat van IBM.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden