Topvoorlichter verlaat Justitie na 'Volkertfoto'

Luidt het vertrek van Anne-Marie Stordiau, directeur voorlichting, een cultuurverandering in op het ministerie van Veiligheid en Justitie? Stordiau was een van de hoge ambtenaren die verzwegen dat het ministerie expres een krantenfoto liet maken van Volkert van der G., bedoeld om te peilen welk risico de moordenaar liep. Nog geen twee weken na het stekelige debat over die kwestie stapt ze over naar de ambassade in Londen.

'Wat is de waarheid? Ik sta voor de politieke werkelijkheid van mijn minister', zei Stordiau kort na haar aantreden, twintig jaar geleden. 'Alles wat goed is voor de minister en het ministerie dient bevorderd. Al wat slecht is, dient bestreden.'

Juist met die selectieve omgang met de feiten lijkt minister Ard van der Steur (VVD) te willen afrekenen. 'Het is onze dure plicht fouten niet te verdoezelen, maar er open over zijn', zei hij vorige week tegen zijn voltallige ambtenarenapparaat.

De secretaris-generaal van zijn departement, Siebe Riedstra, was nog duidelijker: 'Het delen van informatie, intern maar ook extern, is nodig om resultaten te boeken. De Belastingdienst meldt fouten gewoon op de site. Waardoor ze een stuk minder interessant zijn.'

Minister Ard van der Steur.Beeld ANP

Grote zorg

De gesloten cultuur op Justitie is een grote zorg van Van der Steur. Zijn voorganger, Ivo Opstelten, moest vertrekken omdat informatie over de deal met drugscrimineel Cees H. hem niet tijdig bereikte. Van der Steur trad aan om orde op zaken te stellen, maar al na een half jaar werd hij door zijn ambtenaren nogal spaarzaam bijgepraat over de 'Volkertfoto'. Aan de VVD moest hij beloven personele consequenties niet te schuwen.

Nu verlaat een van de belangrijkste cultuurdragers Justitie. Stordiau zag als communicatieadviseur een lange stoet ministers aan zich voorbijtrekken, van Winnie Sorgdrager tot Ard van der Steur. Ze boetseerde zorgvuldig aan hun profiel. Ministers 'zien steeds meer in dat communicatie de kern is van hun functioneren, nog meer dan beleid maken', stelde ze in 2010 vast. Zo zette ze met succes het beeld neer van de 'crimefighters' Opstelten en Teeven.

Voormalige 'crimefightersduo' Teeven en Opstelten.Beeld ANP

Cultuur

Bij grote incidenten moet 'een gezagsdrager zo snel mogelijk naar buiten treden, al is het maar om zijn betrokkenheid te tonen en te melden dat hij met informatie komt zodra hij meer weet', vindt Stordiau. Dat is dus wat Ivo Opstelten deed toen vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Ook Mark Rutte gaf, met Stordiau aan zijn zijde, in de hectische dagen na de ramp de ene persconferentie na de andere. De lof die hij oogstte, is voor een deel de verdienste van Stordiau.

Zelf was Stordiau zich bewust van 'de volstrekt begrijpelijke neiging elkaar in bescherming te nemen als er dingen misgaan. Het is bijna onvermijdelijk dat je als adviseur deel gaat uitmaken van die sfeer, terwijl het juist zo belangrijk is dat je onafhankelijk blijft', zei ze er eens over.

Heeft die cultuur op het ministerie van Justitie niettemin vat gekregen op Stordiau? Zelf houdt ze het erop dat ze al langer uitkeek naar een internationale baan, en dat ze blij is dat de functie bij de ambassade in Londen op haar pad kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden