Topverdieners weten niets van loonmatiging

De inkomenskloof tussen de best betaalde en de slechtst betaalde werknemer groeit vrijwel nergens zo snel als in Nederland. Terwijl in de meeste landen de hoogste en de laagste salarissen min of meer in hetzelfde tempo stijgen, is er in Nederland een tempoverschil van 2 tot 3 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Nederlandse topmanagement gaat er dit jaar 4 tot 5 procent op vooruit, terwijl produktiemedewerkers met 2 à 2,5 procent loonsverbetering nauwelijks de inflatie bijhouden. Alleen in Engeland worden de verschillen nog sneller vergroot. Daar moeten de produktiemedewerkers het stellen met een loonsstijging van 2 tot 4 procent, waarmee ze zelfs de inflatie niet bijhouden. Het topmanagement daar verbeterde zijn salaris met 5 tot 7 procent.

Dat blijkt uit cijfers die zijn verzameld door het management-adviesbureau Towers Perrin. Het bureau ging van alle EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland na hoe de salarissen zich hebben ontwikkeld. Koploper in salarisgroei is Luxemburg, dat voor alle mensen in loondienst een inkomensgroei van 4,5 tot 5 procent weggelegd ziet.

De trend die Towers Perrin signaleert wordt ook door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) opgemerkt. In een gisteren gepubliceerd rapport schrijft de OESO dat de inkomensverschillen tussen arm in het geïndustrialiseerde Westen in de jaren tachtig en begin jaren negentig zijn gegroeid.

Bij de laagste inkomenscategorieën is Nederland volgens Towers Perrin een uitschieter. In die categorie staat Nederland aan de top van de loonmatigers. Alleen de Belgen zijn in dit opzicht nog sterker. Waar de Nederlandse produktiemedewerker het moet stellen met een loonsverhoging van 2 tot 2,5 procent, nemen de Belgische collega's al met 1 tot 1,5 procent genoegen. De Nederlandse topmanagers scoren veel beter. Die houden in ieder geval nog die van Noorwegen, van België, Frankrijk en Denemarken achter zich, en gaan gelijk op met de Duitse en Zwitserse collega's.

Finland is het enige land waar de laagste salarissen (6,3 procent) sneller groeien dan de hoogste inkomensgroepen (5,2 procent). Volgens de OESO zijn de inkomensverschillen in dit land ook het kleinst van de rijke landen.

De positie van Nederland als land met zeer matige loonstijging gecombineerd met een flinke denivellering, wordt ook volgend jaar nauwelijks bedreigd. Towers Perin verwacht dat opnieuw de Belgische produktiemedewerkers kampioen loonmatiging zullen zijn, met Nederland op de tweede plaats. En voor de tweede plaats in het klassement van denivellering wordt Nederland alleen bedreigd door Italië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden