Topverdiener politie in gesprek over salarisverlaging, 'wil van gezanik af'

Bernard Welten, met een salaris van ruim 255 duizend euro in 2015 de absolute topverdiener bij de Nationale Politie, is in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie over een salarisverlaging. Dat heeft hij dinsdag bevestigd. 'Ik wil gewoon van dat gezanik af', zegt Welten, die 'buitengewoon adviseur' is bij de politie.

Peter de Graaf
Bernard Welten op 3 januari 2011. Beeld Marcel Antonisse / ANP
Bernard Welten op 3 januari 2011.Beeld Marcel Antonisse / ANP

Over het salaris van Welten, van 2004 tot 2011 hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, is al geruime tijd grote ophef. Want als buitengewoon adviseur verdient hij veel meer dan de baas bij de nationale politie, korpschef Erik Akerboom (207 duizend euro) en zelfs aanzienlijk veel meer dan minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (178 duizend euro). Een ministersalaris geldt als norminkomen in de publieke sector.

De politievakbonden en Tweede-Kamerleden hebben er meermalen schande over gesproken. Minister Van der Steur heeft al eerder een moreel appèl op Welten gedaan om zijn salaris op vrijwillige basis terug te brengen, maar die gaf aanvankelijk geen krimp. Hij wees slechts op zijn contract, dat nog gebaseerd is op oude afspraken met toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Waarom hij nu wel door de bocht is? 'Dat is een goeie vraag', zegt Welten (61) bedachtzaam door de telefoon. 'De tijd maakt dat je over sommige dingen anders gaat denken. Ik wil gewoon van dat gezanik af. Daarom vinden nu gesprekken plaats.'

Moraliseren

Het stoort hem dat velen aan het moraliseren zijn geslagen over zijn arbeidsvoorwaardencontract, waardoor het gevaar bestaat dat ook zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. En dat is wel het laatste wat een politieman wil.

'Moraliseren is een opportunistische manier van machtsuitoefening', aldus Welten. 'Iets is contractueel afgesproken. Mensen hebben daar een opvatting over. Dan zeggen ze: contract is contract, maar... Daar begint het moraliseren. En moraliteit wordt vaak verward met integriteit. Over één ding is nooit discussie geweest: mijn integriteit. Laat dat duidelijk zijn.'

Welten vindt dat met zijn contract 'niks mis is', maar is het gewoon zat dat zijn goede naam door alle ophef over zijn riante salaris wordt besmeurd. Hij wil niet als grote graaier de geschiedenis in gaan. Wanneer de gesprekken over een salarisverlaging tot resultaat zullen leiden, kan hij niet zeggen. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie kan daarover niets zeggen. 'De heer Welten heeft positief gereageerd op de uitnodiging in gesprek te gaan', aldus een persverklaring. 'Dit gesprek is nog gaande.'

Goudgerand

Het topsalaris is nog een erfenis uit zijn tijd als hoofdcommissaris in Amsterdam. Cohen wilde hem zo graag uit Groningen terug naar de hoofdstad - waar Welten zijn politiecarrière was begonnen - halen, dat de burgemeester akkoord ging met een goudgerand arbeidsvoorwaardenpakket. Niet alleen kreeg Welten een riant salaris, maar ook nog eens de garantie dat hij dat na zijn vertrek tot aan zijn pensioen kon houden.

Dus hij behield dat salaris gewoon toen hij eind 2011 buitengewoon adviseur bij de politie werd. Wat hij daarvoor allemaal doet, heeft het AD via een WOB-procedure achterhaald. Hij is lid van een stuurgroep die de administratieve lastendruk bij de politie moet terugschroeven en gaf advies in de aanloop van de benoeming van politiebaas Akerboom. Maar het gros van de werkzaamheden verricht hij buiten de politie. Zo schreef hij als buitengewoon raadslid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid mee aan rapporten over de vliegramp met de MH17 en het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. Ook hield hij lezingen op congressen, onder meer van MKB Nederland, de Belastingdienst en gerenommeerde accountantskantoren.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, is blij dat nu eindelijk wordt gesproken over aanpassing van het salaris. 'Dat is positief, al hadden we liever gehad dat het veel eerder was gebeurd. Er wordt al jaren van verschillende kanten een moreel beroep op Welten gedaan, maar hij gaf steeds niet thuis', aldus Van de Kamp. 'Juridisch gezien heeft hij weliswaar een waterdicht contract, maar moreel gezien is zijn salaris niet te rechtvaardigen in een tijd dat bij de politie ieder dubbeltje moet worden omgedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden