Toptips van kookgrootheden

Waar ontbijten, lunchen, snacken en dineren de beste koks van de wereld? 400 chefs laten het ons weten in een pil van een gids.

Stel, je hebt een weekendje Barcelona gepland. Heb je er dan wat aan als iemand je vertelt dat ze in Bar Pinotxo op de Mercat de la Boqueria 466-467 prima ontbijt serveren? Misschien wel als die iemand Ferran Adrià is, de Spaanse kookgrootheid, een van de aller-, allerbeste koks ter wereld. En helemaal als blijkt dat ook de Nederlandse sterrenchef Sergio Herman zijn dag graag in Pinotxo begint. Dan moet het wel een goede ontbijttent zijn.


Tips als deze vind je in Where Chefs Eat, een pil van een restaurantgids (663 pagina's) die is samengesteld op basis van aanbevelingen van vierhonderd chefs uit de hele wereld. Auteur Joe Warwick stuurde vragenlijsten rond. Daarin vroeg hij koks niet alleen om de toprestaurants die ze hoog op hun lijstje hebben staan; daarvan zijn al gidsen en lijsten genoeg.


Warwick vroeg ook naar hun beste ontbijtadresjes, lokale favorieten en waar ze 's avonds laat nog graag even een vette bek gaan halen. De Febo, zei onze eigen Jonnie Boer, driesterrenchef in Zwolle. 'A legend among connoisseurs of late-night Amsterdam munchies', aldus de gids.


Waarmee deze populaire automatiek zomaar in een wereldwijde eetgids is beland naast toprestaurants uit New York, Londen en Parijs en u zich niet hoeft verwonderen als u binnenkort om middernacht een kroketje staat te trekken naast een buitenlandse topkok: die heeft de gids ook gelezen.


René redzepi

chef van Noma in Kopenhagen. De afgelopen drie jaar verkozen tot beste chef ter wereld.


Ontbijt


The Coffee Collective, Jægersborggade 10, Kopenhagen. Micro-koffiebranderij waar ze de beste koffie van Kopenhagen serveren.


Goed en betaalbaar


Manfreds & Vin, Jægersborggade 40, Kopenhagen. Wijnbar waar ook hapjes worden geserveerd.


Lokale favoriet


Schønnemann, Hauser Plads 16, Kopenhagen. Voor een ouderwets bord smørrebrød sinds 1877. Verplichte stop voor elke foodie.


De reis waard


Relæ, Jægersborggade 41, Kopenhagen. Wordt gerund door een voormalige chef en een ober van Noma. Simpele inrichting, ambitieus eten.


Le Chateaubriand, 129 Avenue Parmentier, Parijs. Trendsettend, stoer en simpel. Rock-'n-rollgastronomie.


Sergio Herman

chef van restaurant Oud Sluis in Sluis (3 sterren), nummer 21 op de lijst van 50 beste restaurants ter wereld


Ontbijt


Croissant Show, Plaça de Constitució, Ibiza.


Lokale favoriet


De Siphon, Damse Vaart Oost 1, Damme. Vlaamse keuken in een familierestaurant.


Goed buurtrestaurant


Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam. Opwindende Italiaan, favoriet van tout Amsterdam.


De reis waard


Eleven Madison Park, 11 Madison Avenue, New York. Driesterrenrestaurant van de Zwitserse chef Daniel Humm die zijn gasten bedelft onder een lawine van opwindende hapjes.


David Chang

hippe chef van Koreaanse afkomst in New York. Heeft een keten van restaurants in New York, Toronto en Sydney.


Ontbijt


Locanda Verde, 377 Greenwich Street, Manhattan, New York. 'Ik ben gek op hun pannekoeken met citroen en ricotta.'


Late night


Golden Century Seafood, 393-399 Sussex Street, Sydney. De plek waar de koks van Sydney na het werk aanschuiven voor een bordje abalone met noedels en tofu. Open tot 4 uur 's ochtends.


De reis waard


Sushi Sawada, 5-9-19 Ginza, Tokio. Een van de allerbeste sushizaken ter wereld. Old school.


Goed in de buurt


Wd~50, 50 Clinton Street, Lower East Side, New York. 'Hun eggs benedict is geweldig. Een van de lekkerste gerechten van New York.'


Heston Blumenthal

Britse chef, beroemd van tv, van Dinner by Heston in Londen en van The Fat Duck in Bray (3 sterren)


Ontbijt


The Wolseley, 160 Piccadilly, Londen. Goed voor lunch en diner, maar nog beter voor ontbijt.


De reis waard


Tsukiji Market, 5-2-1 Tsukiji, Tokio. Zorg dat je rond een uur of vier 's ochtends hier bent voor de sashimi.


Lokale favoriet


Zuma, 5 Raphael Street, Londen. Modern Japans.


Late night


Maliks tandoori, High Street, Maidenhead. 'Volgens mij het beste Indiase restaurant van het land. Briljant.'


Jonnie Boer

Chef van de Librije in Zwolle (3 sterren)


Goed en goedkoop


A-Fusion, Zeedijk 130, Amsterdam. Pretentieloos Aziatisch eettentje, vlak bij de Nieuwmarkt. Goed eten voor een redelijke prijs.


Goed buurtrestaurant


Bai Yok, Diezerpoortenplas 3, Zwolle. De enige Thai van Zwolle en een van de beste van Nederland. De Pad Thai met kwartel is top.


De reis waard


Dinner by Heston, 66 Knightsbridge, Londen (in het Mandarin Oriental). Brasserie van de Britse topchef Heston Blumenthal, die voor zijn menukaart inspiratie haalde uit de Britse kookhistorie. Wereldberoemd is zijn parfait van kippenlever, verpakt in de vorm van een mandarijn.


Late night snack


Febo, Amsterdam.


Ferran Adrià

Spaanse chef van elBulli (nu gesloten). Uitvinder van de moleculaire keuken, vijf keer achter elkaar verkozen tot de beste chef ter wereld.


Ontbijt


Bar Pinotxo, op de Mercat de la Boqueria 466-467, de beroemde versmarkt aan de Ramblas van Barcelona.


Lokale favoriet:


Dos Palillos, Carrer d'Elisabets 9, Barcelona. Tapasbar met Aziatische invloeden, gerund door een voormalige chef van het beroemde elBulli van Ferran Adrià (ooit drie sterren, nu gesloten).


Top in de buurt


Rias de Galicia, Carrer de Lleida 7, Barcelona. Formidabel in seafood.


Tim Raue

opkomende ster van de Duitse gastronomie. Kookt in een naar hemzelf genoemd restaurant in Berlijn.


Goed en goedkoop


Moon Thai, Kantstrasse 32, Berlijn. Kleine Thai in de wijk Charlottenburg. Tom Yam soep, salades, mangocurry.


Lokale favoriet


Luther & Wegner, Charlottenstrasse 56, Berlijn. Een 200 jaar oud culinair monument. Serveert de traditionele Duitse keuken: perfecte schnitzel, bloedworst met gebakken appeltje.


De reis waard


La Belle Epoque, Kaiserallee 2, Travemünde, Duitsland. Restaurant in het Columbia hotel met uitzicht op de Baltische Zee. Creatieve avant-gardekeuken.


Late night snack


Curry 36, Mehringdamm 36, Berlijn. 'Als je in Berlijn bent, moet je een keer curryworst hebben gegeten.' Snackbar bij metrostation Mehringdamm.


Gert de Mangeleer

jonge driesterrenchef van Hertog Jan in Brugge.


Goedkoop


Frituur de Bosrand, Koning Albert I laan 108, Brugge. Serveert de lekkerste frieten uit de streek.


Goed buurtrestaurant


Rock Fort, Langestraat 15, Brugge. Eigenzinnige bistro in het centrum van Brugge. Serveert de moderne Franse keuken. Specialiteit onder andere varkenswangen in groentebouillon.


De reis waard


The Ledbury, 127 Ledbury road, Londen. Nummer 14 op de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld. Signature dish: gegrilde makreel met cannelloni van gerookte paling.


UNIEKE RESTAURANTGIDS

De dagen dat koks avond aan avond aan hun fornuis waren gekluisterd zijn voorbij, schrijft de Britse restaurantschrijver Joe Warwick. De moderne chef reist de wereld over om inspiratie op te doen, maar pikt ook graag 's avonds laat nog ergens een snelle nachthap. Waar gaan chefs heen als ze zelf uit eten gaan? Niet louter naar toprestaurants, bleek uit de antwoorden die Warwick kreeg van honderden koks uit de hele wereld. Daaruit stelde hij een unieke restaurantgids samen: Where Chefs Eat.


Joe Warwick: Where Chefs Eat. Phaidon; 663 pagina's, 19,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden