Toptien toneelvoorstellingen: Marian Buijs

De drie theaterrecensenten van de Volkskrant geven hun toptien van de voorstellingen van het afgelopen seizoen...

Marian Buijs

1. Vrijdag (ZT Hollandia). Mooie, tedere voorstelling van onverwoestbaar stuk met een superieure Elsie de Brauw, en een catwalk die de grote zaal in steekt en een ongekende intimiteit schept.

2. Sonic Boom (Toneelgroep Amsterdam). Gewaagde combinatie van oudere acteurs en dansers van Wim Vandekeybus, die leidt tot een poëtische reflectie over geweld en liefde.

3. Gloed (Impresariaat Gislebert Thierens). Fraaie verbeelding van een onvergetelijk boek waaraan het genuanceerde spel het nodige toevoegt.

4. Proust 1 (Ro Theater). Guy Cassiers' knappe vermenging van film en toneel die soms hallucinerend werkt.

5. Snowbirds (Golden Palace). Zelden zo'n komische kijk op ouderdom gezien. Troostrijk, ironisch en zeer muzikaal.

6. De Mensenhater (De Paardenkathedraal). Het uitbundige spel doet in regie van Dirk Tanghe alle recht aan Molières schitterende tekst die juist in deze tijd nog uiterst actueel is.

7. Chinindrest Take-away (Dood Paard). Oprecht politiek statement over onze consumptiedrift, uit het hart gegrepen.

8. Een Meeuw (De Theatercompagnie). Mooie regie van Theu Boermans die halverwege te veel comedy wordt, maar dan toch weer in het gareel komt.

9. De ideale ernst of het belang van een echtgenoot ('t Barre Land). Een verrukkelijke hulde aan de geestige dialogen en de komische verwikkelingen van Oscar Wilde .

10. Een lastig portret (Huis a/d Amstel). Liesbeth Coltof regisseert aandoenlijk en fraai vormgegeven portret van de worsteling tussen een moeder en dochter naar Toon Tellegen.

Slechtste voorstelling:

Frank Lloyd Wright was een goede architect (Hans Dagelet c.s.). Bij elkaar gesprokkeld materiaal dat geen enkele inhoudelijke samenhang vertoont: gratuit en pretentieus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden