Topterrorist vindt de dood in Indonesië

Een van de meest gezochte terroristen van Azië is woensdag gedood bij een politierazzia in het Oost-Javaanse Batu. De Indonesische media melden dat ‘Doctor’ Azahari Husin zichzelf opblies toen hij merkte dat hij ditmaal niet kon ontsnappen....

Van onze correspondent Michel Maas

Azahari gold als een topman van de organisatie Jemaah Islamiyah, die wordt verdacht van alle grote aanslagen die de afgelopen drie jaar in Indonesië zijn gepleegd. Hij zou de bommen hebben ontworpen, jonge terroristen hebben gerekruteerd en opgeleid, en de doelwitten hebben uitgekozen.

De 48-jarige Maleisiër Azahari Husin, een in Australië en Engeland opgeleide ingenieur en statisticus, zou de bommen hebben ontworpen die in oktober 2002 op Bali het leven kostten aan ruim tweehonderd mensen, overwegend buitenlandse toeristen. Hij zou ook het brein zijn achter de aanslagen op het Marriott Hotel en de Australische ambassade in Jakarta in 2003 en 2004. De zelfmoordaanslagen op drie restaurants op Bali, waarbij op 1 oktober meer dan twintig doden zijn gevallen, zouden eveneens het werk zijn van de voormalige universiteitsdocent.

De Indonesische politie durfde woensdagavond nog niet officieel te bevestigen dat Azahari een van de zeven doden was. Pas vandaag kan, aan de hand van vingerafdrukken, worden vastgesteld of de politie een van Aziës meest gezochte terroristen onschadelijk heeft gemaakt. Dan zou er een einde komen aan een klopjacht van drie jaar, waarin Azahari opvallend vaak aan arrestatie wist te ontkomen.

De meest pijnlijke ontsnapping was die na de aanslag op de Australische ambassade. Azahari had de bestelwagen met de bom tot vlak bij de ambassade in Jakarta gereden en toen het stuur aan een van zijn volgelingen overgegeven. Terwijl die zijn zelfmoordmissie voltooide, maakte Azahari zich uit de voeten. Hij werd echter tegengehouden door een politieman. De terrorist gaf hem een briefje van vijftigduizend rupiah (vijf euro), een gebruikelijke afkoopsom voor bekeuringen, en kon ongehinderd vertrekken.

Azahari en zijn rechterhand, Noordin Mohammad Top, bleken zich moeiteloos in Indonesië te kunnen handhaven. Hoewel de politie meer dan tweehonderd van hun handlangers arresteerde, leken deze twee kopstukken ongrijpbaar.

Uiteindelijk was het de speciale eenheid ‘88’ die Azahari opspoorde in een huurhuis in een rustige buitenwijk van Batu. Een grote politiemacht bestormde het huis, waar zich acht mensen bevonden. Die schoten op de agenten en gooiden met granaten. Eén agent raakte gewond. Op een gegeven moment klonken in het huis twee zware explosies, waarbij een deel van het dak werd weggeblazen.

Met de dood van Azahari wordt de Jemaah Islamiyah een zware klap toegebracht. De organisatie was al danig verzwakt door de honderden arrestaties van de afgelopen drie jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden