Topterrorist Abu Dujana in Indonesië gepakt

Indonesische agenten hebben naar nu bekend is geworden, afgelopen week een van de meest gezochte mensen van Zuidoost-Azië gepakt. De man die bekend staat onder de naam Abu Dujana, wordt onder meer in verband gebracht met een reeks bloedige aanslagen in Indonesië...

ANP

Dujana (37) zou leiding geven aan een speciaal commando binnen Jemaah Islamiya (JI) die in het verleden al in verband werd gebracht met Al-Qaida. ‘De persoon, alias Yusron, die zaterdag werd gearresteerd, heeft veel schuilnamen en een daarvan is Abu Dujana’, aldus een zegsman van politie. ‘Het is bekend dat hij belangrijker is dan Noordin M. Top of Azahari Husin’, ging de woordvoerder verder, daarbij verwijzend naar twee Maleisische JI-leden.

Aanvankelijk dacht de politie dat Yusron en Dujana twee verschillende personen waren. Yusron zou de rechterhand zijn van de man die als JI-commandoleider achter de aanslagen op Bali van 2002 en 2005 zou steken en achter die op de Australische ambassade in 2004 en op een hotel in Jakarta in 2003.

De verdachte zou volgens de politie onderdak hebben gegeven aan de meestgezochte man van Zuidoost-Azië, Noordin Top. Hij is leider van een militante ‘afsplitsing’ van JI die ervan verdacht wordt direct verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen op Bali in 2002, die aan 202 mensen het leven kostten. Vier Nederlanders kwamen om op het vakantie-eiland.

De arrestatie van Dujana had zaterdag plaats op midden Java. In de nasleep van de actie arresteerden agenten nog eens zeven personen. Jemaah Islamiya is daarmee een slag toegebracht maar beschikt volgens de Internationale Crisis Groep nog over meer dan negenhonderd leden waardoor het een grote bedreiging blijft.

Een ongedateerde foto van Abu Dujana, zoals uitgezonden op de Indonesische televisie dinsdag. (AP) Beeld AP
Een ongedateerde foto van Abu Dujana, zoals uitgezonden op de Indonesische televisie dinsdag. (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden