Topstuk Scheringa mogelijk in de verkoop

Noord-Holland, ABN Amro, de curatoren en minister Plasterk zoeken een oplossing voor de Scheringa-collectie...

Van onze verslaggever Peter de Waard

OPMEER Verkoop van één of meer van de allerduurste werken van de Scheringa-collectie wordt niet uitgesloten om de rest van de 1.300 werken tellende collectie te behouden. Dit heeft een ingewijde woensdag gezegd.

De provincie Noord-Holland is bereid 8 miljoen euro uit te trekken om de bouw van het nieuwe Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer te voltooien. Maar dan moeten het Rijk en ABN Amro ervoor zorg dragen dat de collectie wordt behouden en erin kan worden ondergebracht. Op dit moment wordt koortsachtig overleg gevoerd tussen de provincie Noord-Holland, de curatoren, ABN Amro en minister Plasterk van Cultuur, die gisteren terugkeerde van een bezoek aan Japan.

Plasterk heeft tot nu alleen ‘morele steun toegezegd’, aldus het Noord-Hollandse Statenlid Tjeerd Talsma van de PvdA die het initiatief voor een reddingsplan heeft genomen. Zijn gedeputeerde voor Kunstzaken Sascha Baggerman wil meewerken.

Voorwaarde is dat de directie van het Scheringa Museum voor Realisme een businessplan opstelt met een sluitende begroting, zodat het mogelijk wordt de door ABN Amro verleende hypotheek op het gebouw af te lossen. Met de exploitatie is 2 miljoen euro per maand gemoeid. Het museum trok echter op een goede doordeweekse dag nooit meer dan tweehonderd bezoekers. ‘Dat aantal moet veel hoger. De directie zal dus via reclame aan de weg moeten timmeren’, aldus Talsma.

Hij heeft inmiddels gesproken met Marc van Zanten die namens de beide curatoren moet proberen voor het museum en de kunstcollectie een oplossing te vinden. ‘De curatoren willen aan elk goed plan meewerken. Hun doel is maximaal waardebehoud. Geen waardevernietiging’, aldus een ingewijde.

Hoewel Plasterk formeel nog geen geld heeft beschikbaar gesteld, zou hij financieel aan een reddingsplan willen bijdragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden