Topsporters zijn verslaafd, maar zijn geen junkies

De ingezonden brieven van dinsdag 16 augustus.

Turnster Eythora Thorsdottir tijdens de finale meerkamp turnen op de Olympische Spelen van Rio. Beeld anp
Turnster Eythora Thorsdottir tijdens de finale meerkamp turnen op de Olympische Spelen van Rio.Beeld anp

Brief van de dag: Prachtige meerkamp van Thorsdottir

Wat jammer dat er helemaal geen bericht in de papieren krant staat van de prachtige individuele meerkamp van turnster Eythora Thorsdottir. Een geweldige turnster die prachtig en stabiel heeft geturnd. Ze werd negende in de Olympische meerkampfinale. Zeker een artikel waard. Ik begrijp dat er keuzen moeten worden gemaakt. Maar dit resultaat had, wat mij betreft, een vermelding mogen krijgen. Graag zie ik alsnog een prachtige actiefoto van Eythora in de papieren krant.

Esther Newsum, Maastricht

Junks en topsport

In een lezenswaardig artikel van Marjan Slob (O&D, 13 augustus) over de kick van topsport, vergelijkt zij junkies met topsporters.

Ze geeft aan dat er één verschil is: de topsporter heeft discipline en gaat voor de kick op lange termijn. Alleen klopt die bewering niet.

Bij het bedrijven van topsport maakt het lichaam veel endorfine aan. Die geven onmiddellijk een onder andere pijnstillend en eufoor gevoel. Dat is de reden waarom de topsporter elke dag moet sporten. Hij is dus verslaafd aan lichaamseigen stoffen die hij verwerft door te trainen.

Wanneer hij stopt met intensief sporten, krijgt de topsporter last van afkickverschijnselen, ook wel bekend onder de naam onttrainingssyndroom.

Dat verklaart waarschijnlijk waarom zoveel sporters na of tijdens hun carrière middelen gaan gebruiken die we kennen als drugs.

Endorfine is trouwens een contaminatie van endo (binnen) en morfine (een opiaat).

Er is toch een verschil tussen junkies en topsporters. Junks (naar woord voor mensen die lijden aan de ziekte verslaving), worden uitgekotst, tenzij ze Herman Brood heten, terwijl topsporters worden vereerd als helden, tenzij ze Yuri van Gelder heten.

Leon Palmen, Rotterdam

Groots

Dat verliezen ook zo mooi kan zijn bleek wel weer in de nacht van zaterdag op zondag.

Zowel Naomi Kromowidjojo als Dafne Schippers leverden een topprestatie, maar vielen buiten de prijzen. Meteen na afloop kregen ze een microfoon onder de neus geduwd. Titelverdedigster 'Kromo' werd met enkele keiharde vragen over haar tegenvallende prestatie en die van de gehele zwemploeg geconfronteerd.

Ongelooflijk dat ze zo kort na de race nog zo professioneel op de vragen inging. Ik had de zuigende reporter waarschijnlijk in het bad geduwd. Ook Schippers reageerde geëmotioneerd en merkte op dat ze in aanloop naar de race wat fysieke problemen had ondervonden, maar hier nu geen uitspraken over wilde doen.

De dienstdoende reporter drong echter flink aan, totdat Dafne vechtend tegen haar tranen wegliep.

Beide dames weten wat winnen is. Maar belangrijker vind ik dat onze twee absolute sportvedetten ook zulke ontzettend goede verliezers zijn.

Ik heb in ieder geval een onvergetelijke sportnacht beleefd.

Bas Overmars, Amsterdam

Ranomi Kromowidjojo tijdens de series 50 meter vrij in het Rio Aquatics Stadium op de Olympische Spelen van Rio. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo tijdens de series 50 meter vrij in het Rio Aquatics Stadium op de Olympische Spelen van Rio.Beeld anp

Beroemdste bewoner

Eva Hoeke had het naar haar zin op het terras van kasteel Engelenburg bij Brummen (V Zomer, 13 augustus).

Ze vertelt ook over de historie, helaas vergeet ze de beroemdste bewoner. Want dat was niet Jacob Schimmelpennick van der Oye of een SS-Kommandatur, maar Robert Jasper baron van der Capellen tot den Marsch (1743-1814). Na de dood van zijn (meer bekende) neef Joan van der Capellen tot den Pol, de leider van de democratische vleugel van de patriotten, een felle tegenstander van het feodale, stadhouderlijke bewind onder Willem V.

De strijd tussen patriotten en prinsgezinden werd in 1787 beslist in het voordeel van de stadhouder door tussenkomst van het Pruisische leger en de daaropvolgend orangistische contrarevolutie. Velen verloren daardoor hun baan, huizen en huisraad werden vernield. Tienduizenden vluchtten in ballingschap. Honderden processen werden aangespannen, vele patriotten gevangengenomen, veroordeeld of verbannen, soms voor eeuwig. Van der Capellen tot den Marsch werd zelfs bij verstek ter dood veroordeeld.

Hoeke vermeldt wel het weekendje van de huidige Oranje van dienst met zijn echtgenote in de Engelenburg. Het helpt hierbij ook niet dat de huidige kasteel-exploitant een verklaarde freelancelakei blijkt te zijn.

Maar het was echt vanuit deze Engelenburg dat de grote Tot den Marsch, in plaats van zijn pachters uit te zuigen, slagvaardig de exploitatie van zijn bezit ter hand nam en even slagvaardig de invloed van het volk op de regering probeerde te bevorderen.

August Hans den Boef, Vorden

Vrijwilligerswerk

Wat een ontzettend mooi bericht: Vluchteling moet aan het vrijwilligerswerk (Ten eerste, 15 augustus). Jammer dat het nu lijkt als een verplichting, of als een wens van Asscher.

Vluchtelingen zelf geven al lang aan te willen werken, betaald of onbetaald. Jaren slijten zonder te mogen werken of studeren maakt mensen stuk. Het is geen kwestie van activering, mensen willen zelf actief zijn maar mogen dat tot nu toe nauwelijks.

Dat Asscher gehoor biedt aan de wens de dag zinvol te mogen besteden, is lovenswaardig. Wat zou het mooi zijn als vluchtelingen nu ook gelijkwaardig behandeld gaan worden.

Sinead Wendt, Amsterdam

Geachte meneer Kantelberg

Al sinds langer lees ik uw columns over de kleding van 'de man' met veel plezier (V Zomer en Magazine), soms lach ik mij zelfs dubbel. Vooral uw cultuurhistorische insteek is heel boeiend.

Met vriendelijke groeten,
Claudia Daiber, Amsterdam

Olympische column

De laatste olympische column van Arjan Peters (Sport, 13 augustus), dat is spijtig. Genoten en bedankt!

Meindert Welagen, Heemskerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden